15:46 10.07.2023

Настінні панно Ольги Рапай, які вважались втраченими, покажуть у Києві в Національному музеї українського народно-декоративного мистецтва

2 хв читати
Настінні панно Ольги Рапай, які вважались втраченими, покажуть у Києві в Національному музеї українського народно-декоративного мистецтва

13 липня о 16:00, в музеї, який розташований на території Національного заповідника Києво-Печерська лавра, відкриють експозицію унікальних керамічних робіт легендарної скульпторки та правозахисниці Ольги Рапай.

"Дія друга: "Сила коріння" в межах великого проєкту "Сила крихкості", інтер’єрна кераміка Ольги Рапай", - під такою назвою виставка триватиме до 25 серпня.

Процес дослідження, реставрації та консервації втрачених настінних панно Ольги Рапай тривав рік. Для відновлення цього циклу горельєфів необхідно було спершу атрибутувати розібрані та пошкоджені фігури, відпрацювати методику реставраційних дій та розробити технологію кріплення для переміщення й експонування творів. Але результат вражає.

Емоційний вплив кераміки Ольги Рапай часто порівнюють з роботами Марії Приймаченко. Обидві художниці прожили у непростий період історії України, але їх творчість залишила чистий, погляд на світ і відображення фантастичної природи України.

"Почасти міфологізований, почасти дитинний та ідеалізований погляд Ольги Рапай на наше історичне коріння у Узагальнені середньовічні образи виринають з небуття та забуття. Поєднання оманливої художньої простоти та технічної складності виконання – візитівка авторки. В роботах, що експонуватимуться, ці риси знаходять своє повне втілення", - розповів Олексій Жадейко, який очолює Асоціацію мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів.

До слова, Ольга Рапай є авторкою більш ніж п’яти тисяч горельєфів, панно та скульптур. Мешканцям Києва вона відома монументально-декоративними роботами на Будинку торгівлі, в інтер’єрах Республіканської бібліотеки для дітей, Інституті фізіології ім. Богомольця, Інституті ботаніки ім. Холодного, Будинку художніх колективів на бульварі Шевченка тощо.

Організатори проєкту:

Асоціація мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів

Національний музей українського народного декоративного мистецтва.

Партнери проєкту:

Фонд імені Ольги Рапай-Маркіш

Видавництво "Дух і літера"

Журнал "Антиквар"

Національна премія "Скарб нації"

Виставка триває у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва за адресою:

Київ, вул. Лаврська, 9, корп. 29 (територія Верхньої Лаври).

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

Відома українська співачка Jerry Heil стала амбасадором бренда "Моршинська"

В Україні стартувала благодійна ініціатива «Із сердечком обирай – госпітальєрок одягай»

Альянс українських організацій громадянського суспільства та віцепрем'єр Верещук обговорили співпрацю з міжнародними донорами

Купувати одяг оптом з Туреччини стало легше

Найкращі онлайн майданчики для купівлі автомобіля в Україні

РФ здійснила цілеспрямовану атаку на цивільне населення Одеси, - Посольство України в Ізраїлі

Культурна спадщина Києва: літаючу тарілку буде збережено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА