17:52 02.08.2023

У Києві вшанували скульпторку Ольгу Рапай, яка прикрасила своїми роботами знакові будівлі столиці

3 хв читати
У Києві вшанували скульпторку Ольгу Рапай, яка прикрасила своїми роботами знакові будівлі столиці

Київ, 2 серпня.

Просвітницькими та меморіальними заходами згадали у столиці України видатну українську керамістку та художницю Ольгу Рапай-Маркіш.

Пам’ятну табличку на її честь відкрили на Будинку українських національних творчих колективів (бульвар Тараса Шевченка 50-52). Ольга Рапай виконала велике керамічне панно, яке понад три століття прикрашає цю будівлю у центрі Києва.

Першого серпня у Національному академічному театр імені Лесі Українки на новій сцені презентували тематичний випуск журналу "Антиквар", присвячений художньому спадку української скульпторки Ольги Рапай-Маркіш.

Ганна Шерман, директорка Видавничого дому "Антиквар", розповіла про те, що її вразило, як багато зробила Рапай для Києва.

"Мене здивувала величезна кількість її робіт, в тому числі монументальних, які досі прикрашають інтер'єри і фасади київських будівель. Мене вразила їх довершеність і самодостатність архітектурна. Вони величезні, сконструйовані неначе з пазлів. Ці скульптури кріпились до стін, а в експозиції виставки - на планшетах. Але ж вони виглядають теплими, затишними, легкими, хоч насправді вони важкі фізично й монументальні", - розповіла Ганна Шерман.

До слова, у театрі, де проходила презентація тематичного числа журналу "Антиквар", не було жодного вільного місця.

"Для київських інтелектуалів, які пам’ятають ті часи і одухотвореність у творчості, Ольга Рапай —  це особлива людина. Театр був переповнений — ви бачили людей, які пам’ятають Київ", - додала Анна Шерман.

За її словами, публікації фахівців у журналі створили панорамний погляд на творчість Рапай та показали, де зберігаєються і на яких будівлях розміщені  роботи. При підготовці зустрічі у театрі організатори звертались до людей, які допомагали дізнатись теплі  історії з життя Рапай.

Представники Укрпошти провели урочисту церемонію спецпогашення поштових марок та конвертів із сюжетами керамічних панно Ольги Рапай-Маркіш. Це - поштовий проєкт Асоціації мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів.

Марку погасили просто на сцені театру.

"Марка — це благодійний проєкт наших партнерів, які обрали об’єкти, що є на марках і конвертах, як вкладення. Вони є в 100 колекційних примірниках журналу з поштовими конвертами. А продаж блоків марок — це підтримка нашого лімітованого накладу "Антиквару", це підтримка видання. 52 марки також реалізовані на користь дитбудинків на спеціалізовані дитячі видання", — поділилась з журналістами Анна Шерман.

На заході виступили:

  • Леонід Фінберг – директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, головний редактор видавництва "Дух і Літера";
  • Катерина Рапай – художниця, донька Ольги Рапай-Маркіш;
  • Борис Куріцин – завідувач літературної частини Національного академічного театру імені Лесі Українки; 
  • Жорж Ніва – історик літератури, славіст (Франція, участь online). 


Усі заходи організовані і втілені за підтримки Асоціації мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів, а також команди громадської організації "Оберіг людства" і Національної премії "Скарб нації".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА