16:50 28.08.2023

Рустем Умєров: приватизація б’є рекорди за надходженнями в бюджет, залучення стратегічних інвесторів на великі підприємства стане економічною гарантією підтримки від міжнародних партнерів

4 хв читати

Останні 12 місяців роботи Фонду держмайна показали, що оперативно завершити процеси з корпоратизації та прозорого продажу державних об’єктів, що тривали понад 30 років, — задача цілком здійсненна. За рік роботи новій команді Фонду вдалось консолідувати 65% державних активів (це понад 2,3 тис об’єктів), провести тріаж (аналіз переданих об’єктів за критерієм спроможності вести господарську діяльність та наявності ліквідних активів) та виставити на приватизацію ті, що можуть бути цікавими українському бізнесу. 

З вересня 2022 року, коли за ініціативи ФДМУ було відновлено приватизацію, бюджет отримав понад 3,8 млрд грн надходжень від відкритих аукціонів. З урахуванням сплачених податків та погашення боргів загальна сума надходжень складає близько 5 млрд грн. Понад 400 об’єктів (зокрема, 70 підприємств) знайшли приватних власників — український бізнес, який попри війну інвестує у свій розвиток. 

“Підтримка приватного бізнесу через приватизацію зараз — це стратегічно правильне рішення. Він більш гнучкий та адаптивний, він стане основою для відбудови нашої економіки. Ми бачимо, як збільшується кількість учасників на аукціонах, їхня активність формує попит та зростання стартової ціни в рази. І це під час війни. Виграш держави подвійний — позбавлення зайвого боргового навантаження від неліквідних активів та наповнення бюджету коштами, які так потрібні зараз на підтримку Сил оборони. Сьогодні продаж занедбаних державних активів у приватні руки — це здорова економічна ін’єкція, результати якої ми відчуємо вже за два-три роки”, — впевнений Рустем Умєров, Голова ФДМУ.

Робота, проведена Фондом за останні 12 місяців, дає результати:

обсяг залучення коштів від приватизації — найкращий показник за останні 10 років;

кількість учасників торгів — зросла більш, ніж у 2 рази;

зростання переможної ціни від стартової — в 3,5 рази.

ТОП-10 об’єктів, які були продані за останніх 12 місяців за найвищою ціною:

Готель “Ермітаж” — 311 млн грн;

Укроборонресурси — 211 млн грн;

Рівнеторф — 205 млн грн;

Морський торговельний порт Усть-Дунайськ — 201 млн грн;

Львівський ювелірний завод — 185 млн грн;

Марилівський спиртзавод — 150 млн грн;

Сторонибабський спиртзавод — 142 млн грн;

Вузлівський спиртзавод — 130 млн грн;

Електронмаш — 121 млн грн;

Залозецький спиртзавод — 120 млн грн.

Однак левову частку (73%) проданих об’єктів протягом останніх 12 місяців складали об’єкти вартістю до 1 млн грн. Таким чином, малий та середній бізнеси отримали чудову можливість придбати виробничі майданчики та будівлі для свого розвитку чи релокації.

Такі успіхи приватизації дають всі підстави для продовження процесу переходу державного майна в приватну власність. Розблокування у 2023 році великої приватизації на законодавчому рівні відкриває можливості для залучення стратегічних інвесторів на великі галузеві підприємства, балансова вартість яких перевищує 250 млн грн. 

Перші аукціони з продажу державних підприємств — Одеський припортовий завод (ОПЗ), Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК) та Центренерго — мають відбутись вже цього року. У разі успішного продажу Фонд  очікує не тільки отримати для бюджету рекордні надходження — загальна балансова вартість цих трьох активів, з якої стартуватимуть торги на аукціонах — від 17,4 млрд грн, але й дати потужний сигнал міжнародній інвестиційний спільноті щодо відкритості України для іноземного капіталу.

“Ми очікуємо стратегічних інвесторів на ці підприємства і якщо це будуть іноземні компанії — це буде гарантією того, що вони працюватимуть за міжнародними стандартами ведення бізнесу, а також активно захищатимуть безпеку своїх нових активів на території України. Це дасть нам ще додаткові гарантії підтримки з боку наших західних партнерів у протистоянні агресії рф”, — зазначає Рустем Умєров. 

Загалом стратегія Фонду щодо підприємств з пакету “великої приватизації” наступна: план “А” — підготовка до відкритих аукціонів та залучення стратегічних інвесторів, план “В” — ефективне управління та розвиток на перспективу. З цією метою Фонд проводить активну політику щодо впорядкування роботи ТОП-менеджменту підприємств, а також формування ефективних наглядових рад, які діятимуть виключно в інтересах держави. Протягом останніх 12 місяців 120 держпідприємств отримали нових очільників, а до відбору кандидатів у незалежні наглядові ради Фонд залучатиме міжнародних партнерів з G7.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА