13:17 15.12.2023

15 грудня розпочалася триденна презентація нової драматургічної збірки "Драма Панорама 2023"

2 хв читати
15 грудня розпочалася триденна презентація нової драматургічної збірки "Драма Панорама 2023"

В Україні вперше видано театральну антологію, яка складається з найуспішніших текстів року і таким чином підводить його драматургічний підсумок.

Унікальною особливістю збірки "Драма Панорама 2023" став принцип її формування: вона вперше об’єднала під однією обкладинкою виключно п’єси-переможниці національних та міжнародних драматургічних конкурсів, що проходили протягом поточного року.

“Таким чином, фактично збірка презентує ТОП-10 п’єс, які являють собою певний драматургічний мейнстрім року. Це прозорий, доволі об’єктивний і зрозумілий механізм формування антології. І ми сподіваємося, що таке видання стане щорічним,” - каже автор ідеї, упорядник збірки, драматург і співзасновник Театру на Жуках Дмитро Терновий. За його словами, організатори проєкту свідомо відійшли від канонів оформлення драматургічного тексту, щоб читач отримав в руки добре видану книгу, з цікавим художнім оформленням, стильним дизайном, твердою обкладинкою. 

“Сучасна національна драматургія в Україні майже не видається, а якісно видається ще рідше. Ми хочемо змінити цю ситуацію: драматургія має повернути собі статус звичайної частини нормального літературного процесу, тому нам важливо, щоб читачеві приємно було взяти цю книгу до рук”, - додав Д.Терновий.

Тексти, що склали збірку, перемогли на конкурсах "Драма.UA", "Тиждень актуальної п’єси", "Липневий мед", "Aurora" (Польща) та "Reboot Festival" (Велика Британія). Наклад першої збірки склав 400 примірників. Частина з них буде безкоштовно надана театрам, а частина згодом піде у продаж, завдяки чому автори проєкту збираються протестувати потенційний читацький попит на драматургію. 

15–17 грудня у приміщенні києвського Театру Драматургів відбудеться презентація збірки "Драма Панорама 2023" у вигляді акторських читань всіх 10-ти п’єс: триденний Драма спринт “Жива антологія”. Читки підготували відібрані на конкурсній основі режисери. 

Весь Драма спринт транслюється в онлайн-режимі одночасно на кількох фейсбук-платформах: Open theatre, НСТДУ, Театр Драматургів, Укрдрамахаб, Шоукейс української драматургії, Драма.UA, Тиждень актуальної п’єси.

Видання зроблено в рамках проєкту  "Шоукейс української драми" ініційованого Театром на Жуках і фінансово підтриманого Стабілізаційним фондом культури та освіти 2023 МЗС Німеччини та Goethe-Institut Ukraine. Мета проєкту - закласти традицію щорічного видання п'єc-переможниць драматургічних конкурсів та їх всебічне просування до зацікавлених користувачів.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА