19:39 28.01.2020

"Слуга народу" Гетманцев пропонує Раді обкласти в Україні 20% податком послуги Google, Facebook, Apple, Netflix, Alibaba

3 хв читати
"Слуга народу" Гетманцев пропонує Раді обкласти в Україні 20% податком послуги Google, Facebook, Apple, Netflix, Alibaba

У Верховній Раді зареєстровано проект закону, який передбачає введення в Україні податку на додану вартість (ПДВ) на послуги компаній нерезидентів електронних послуг у мережі Інтернет, таких як Google, Facebook, Apple, Adobe, Netflix.

Як повідомляється на сайті українського парламенту, проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування податком на додану вартість електронних послуг, які постачаються нерезидентами фізичним особам, місце постачання яких розташоване на митній території України" №2634 авторства нардепа від фракції "Слуга народу" Данила Гетманцева був внесений до Верховної Ради 19 грудня 2019 р.

У пояснювальній записці до законопроекту Гетманцев пише, що надання компаніями нерезидентами електронних послуг для фізосіб, які не мають статусу суб'єкта господарювання, не дозволяє ефективно реалізувати правила оподаткування ПДВ, що призводить до втрат державного бюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників.

"Зі свого боку встановлення особливих правил оподаткування ПДВ електронних послуг стає звичайною практикою в іноземних державах, наприклад у країнах Європейського Союзу, Австралії, Білорусі, Казахстані, Росії тощо", - пише автор законопроекту.

Український нардеп також наводить як приклад досвід Російської Федерації, в якій з 1 січня 2017 року було введено податок, який зобов'язав нерезидентів сплачувати податок на додану вартість з продажу на території РФ електронних послуг: цифрового контенту, послуг зберігання та обробки інформації, реєстрації доменів та хостингу тощо. При цьому вони повинні стати на податковий облік.

"Серед технологічних гігантів у (російському - ІФ) контролюючому органі зареєструвалися Apple Distribution International, Google Commerce, Microsoft Ireland, Netflix International BV, Wargaming Group, Bloomberg, Alibaba, Booking.com та ін. Усього з моменту введення податку на податковий облік стали 1580 компаній. За офіційними даними в бюджет (РФ - ІФ) такими компаніями (B2C) було виплачено в 2017 році - 9,4 млрд (російських - ІФ) руб., в 2018 р - 12 млрд руб., в I кварталі 2019 р - 12 млрд руб. (70% суми припадає на найбільші IT компанії). Аналогічні податкові правила введені в Республіці Білорусь у 2018 році", - йдеться в пояснювальній записці.

Таким чином, підсумовує Гетманцев, для України є актуальним створення передумов для адміністрування ПДВ при оподаткуванні електронних послуг фізичним особам, які постачаються нерезидентами в мережі Інтернет шляхом внесення відповідних змін до Податкового кодексу, враховуючи особливості національного законодавства та з урахуванням зарубіжного досвіду.

Як наслідок, даним законопроектом пропонується: визначити перелік електронних послуг; включити нерезидентів до переліку осіб-платників ПДВ; встановити правила визначення місця постачання електронних послуг (B2C), форму і певний порядок направлення податкового повідомлення нерезиденту і скарги на таке рішення.

Крім того пропонується визначити спрощену процедуру віддаленої реєстрації постачальників-нерезидентів платником ПДВ в електронній формі на спеціально розробленому веб-порталі та звільнити їх від обов'язку реєструвати податкові накладні.

Під електронними послугами Гетманцев має на увазі постачання зображень або текстів, електронних книг і журналів, аудіо, відео, ігор, азартних ігор, ПЗ, а також надання рекламних послуг та доступу до інформаційних, комерційних, освітніх та розважальних електронних ресурсів і хмарних технологій.

Ухвалення цього законопроекту, прогнозує глава комітету, "забезпечить справедливі умови оподаткування для національних і міжнародних компаній нерезидентів, які надають електронні послуги на території України. Введення правил сприятиме додатковим надходженням від сплаченого податку до бюджету".

Як відомо, ставка ПДВ в Україні становить 20%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА