18:00 07.04.2021

Нацрада з телерадіомовлення готова стати переговорним майданчиком для врегулювання конфлікту провайдера Lanet і медіагруп

3 хв читати
Нацрада з телерадіомовлення готова стати переговорним майданчиком для врегулювання конфлікту провайдера Lanet і медіагруп

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення в межах своїх повноважень сприятиме врегулюванню конфлікту між провайдером Lanet (ТОВ "Мережа Ланет") і чотирьох найбільших медіагруп - StarLightMedia, "Медіа Група Україна", 1+1 media та Inter Media Group.

"Цей конфлікт перебуває поза компетенцією Національної ради, тому що ми не можемо втручатися в господарські відносини... При цьому Нацрада готова завжди стати майданчиком, на якому учасники конфлікту можуть сісти за стіл переговорів. Ми не можемо бути суддями, але надати такий майданчик, щоб позитивно вирішилася ця ситуація, безумовно, ми можемо", - сказав у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови Нацради Олег Черниш.

Він зазначив, що такі конфлікти періодично стаються на ринку, й у більшості випадків їх учасники все-таки переходять до співпраці.

"Як свідчить тенденція останніх років, медіагрупи підвищують ціни на контент, і автоматично це впливає на провайдерів, які підвищують ціни для своїх абонентів. Це зростання постійно відбувається, нам постійно пишуть багато абонентів різних провайдерів, і ми можемо за цим лише спостерігати. Якось впливати на ціноутворення ми не можемо", - сказав Черниш.

Заступник голови Нацради при цьому зазначив, що в Україні нині один із найнижчих у Європі рівнів абонентської плати.

"З позиції знання ринку, це особисто моя думка, я вважаю, що обидві сторони мають бути зацікавлені в плідній співпраці. "Ланет" - це один із найбільших провайдерів програмної послуги в Україні. Медіагрупи, які надіслали листи про припинення діяльності договору, також одні з найбільших гравців на ринку. Вони зацікавлені й у поширенні своїх програм у мережі "Ланет", і в отриманні доходів від реклами, і в отриманні роялті від цього провайдера. У свою чергу "Ланет" зацікавлений у тому, щоб надати своїм абонентам конкурентоспроможну пропозицію", - додав він.

"Нацрада сприятиме в межах своїх повноважень урегулюванню цього конфлікту. Він не потрібний ні мовцям, ні провайдерам, ні глядачам", - наголосив Черниш.

Як повідомлялося, раніше провайдер Lanet повідомив про припинення трансляції телеканалів чотирьох найбільших медіагруп - StarLightMedia, "Медіагрупа Україна", 1+1 media та Inter Media Group - у зв'язку з неможливістю досягти згоди в переговорах.

У Lanet вважають, що найбільші медіагрупи вступили в змову і "рухають телеком-ринок до монополізації, знищуючи дрібних ТВ-гравців і усуваючи незручних".

Голова правління Інтернет Асоціації України (ІнАУ) Анатолій Пятніков у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" висловив думку, що погоджене й необґрунтоване підвищення роялті та втручання у господарську діяльність ТОВ "Мережа Ланет" (Lanet) з боку медіагруп StarLightMedia, "Медіа Група Україна", 1+1 media та Inter Media Group мають ознаки протиправної картельної змови.

"Змова одних учасників ринку проти інших у перспективі не може привести ні до чого хорошого. Хоч би які завдання вони перед собою ставили. Всі уважно спостерігатимуть за цим кейсом, і якщо Lanet знайде рішення, яке допоможе йому зберегти абонентську базу, відключивши медіагрупи, багато хто може піти цим шляхом. На ціну для споживача це, звісно, вплине, вже впливає. Ціну давно визначає не ринок, ціни провайдерам диктують медіагрупи", - повідомив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА