10:06 15.06.2021

Дві треті всіх серіалів на провідних українських телеканалах демонструються російською мовою - мовний омбудсмен

2 хв читати
Дві треті всіх серіалів на провідних українських телеканалах демонструються російською мовою - мовний омбудсмен

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови інформує, що дві треті всіх серіалів на п'яти найбільш рейтингових українських телевізійних телеканалах демонструються російською мовою.

"Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови протягом тижня (1-7 червня) з метою аналізу мови демонстрації телесеріалів на українському телебаченні здійснив моніторинг п'яти найбільш рейтингових телевізійних каналів: "1+1", "Інтер", "Україна", "СТБ" та ICTV. Відповідний аналіз засвідчив катастрофічну ситуацію із телесеріалами, які виготовляють, дублюють або озвучують українською мовою: від загальної кількості телесеріалів менше ніж половина з них демонструються українською мовою (із 43 серіалів лише 14 виготовлені, дубльовані або озвучені українською мовою, інші 29 - російською)", - йдеться в повідомленні прес-служби омбудсмена.

Зазначено, що в розрізі даних за кожним із телеканалів ситуація є ще гіршою. Зокрема, на телеканалах "Інтер" та "1+1" транслюється по одному телесеріалу українською мовою, на телеканалі "Україна" - два.

Наголошується, що аналіз було проведено, щоб засвідчити реальну ситуацію на українському телебаченні напередодні 16 липня 2021 року, коли набуває чинності норма мовного закону про обов'язковість трансляції фільмів і серіалів державною мовою.

"Це катастрофа. Тому маємо усіма можливими засобами захистити право десятків мільйонів наших громадян дивитися фільми на українському телебаченні державною мовою та зупинити спроби проросійських сил відстрочити чи скасувати ст. 23 закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", - наводить слова омбудсмена Тараса Кременя його прес-служба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА