19:07 01.10.2021

Спектральні коефіцієнти до частот гальмують розвиток мобільної галузі, "ресурсний" законопроект збільшує фіскальний тиск на неї - "Київстар"

3 хв читати
Спектральні коефіцієнти до частот гальмують розвиток мобільної галузі, "ресурсний" законопроект збільшує фіскальний тиск на неї - "Київстар"

Мобільні оператори в разі ухвалення законопроекту №5600 (т. зв. ресурсний законопроект), що підвищує ренту на радіочастоти, щорічно втрачатимуть 102 млн грн, на які могли б будувати понад 100 об'єктів мобільного зв'язку в селах, констатував радник з регуляторних питань ПрАТ "Київстар" Артем Фреюк під час круглого столу у Федерації роботодавців України в п'ятницю.

"Законопроект №5600 позиціонувався як такий, який має встановити справедливість в оподаткуванні. Але, на жаль, якщо говорити про нашу індустрію, він цієї мети не має... Цей законопроект збільшує фіскальний тиск на галузь і не вирішує питання несправедливості оподаткування, оскільки на сьогодні за рахунок системи спектральних коефіцієнтів, яка застосовується до рентної плати до радіочастотного ресурсу, існують певні викривлення в оподаткуванні різних гравців ринку. І саме ці коефіцієнти є гальмами для розвитку галузі, створюють нерівність оподаткування різних гравців ринку", - сказав він.

Фреюк зазначив, що якщо говорити про справедливість і прозорі правили гри на телеком-ринку, насамперед держава має звернути увагу на можливість скасування спектральних коефіцієнтів до частот, "а не на те, щоб просто індексувати галузь".

За його словами, ухвалення цього законопроекту також суперечитиме умовам меморандуму, який був підписаний між найбільшими операторами мобільного зв'язку та державою у 2019 році. Він передбачав те, що оператори будують 3G- і 4G-мережі в сільській місцевості, а держава, зі свого боку, зобов'язалася виконати низку умов, однією з яких було дотримуватися фіскальної стабільності для галузі.

"На виконання цього було ухвалено відповідне розпорядження Кабміну, яке передбачало розробку та внесення законопроекту про мораторій на підняття ренти на радіочастоти. На жаль, цей законопроект не з'явився, а замість цього нам пропонують підняти ренту, фактично порушуючи меморандум і зменшуючи інвестиційну спроможність операторів для реалізації проекту", - наголосив радник з регуляторних питань "Київстару".

За його словами, оператори на виконання умов зазначеного меморандуму на сьогодні інвестували вже більшу частину від заявлених у документі 15 млрд грн інвестицій за чотири роки. Він зазначив, що оператори йдуть із випередженням із покриття мобільним інтернетом доріг міжнародного значення і хотіли б, щоб держава також дотримувалося цих домовленостей.

"Індексація на трійку мобільних операторів - це приблизно 102 млн грн на рік додаткових податків. Це приблизно 100, а може навіть більше, об'єктів мобільного зв'язку, що означає поліпшення та поширення відповідного покриття в найбільш віддалених селах, у тих людей, у яких на сьогодні мобільного інтернету немає", - сказав він.

Крім того, Фреюк додав, що законопроект №5600 для операторів мобільного зв'язку не лише про підвищення податків для галузі, а й взагалі про можливість держави дотримуватися тих домовленостей із бізнесом, які досягалися раніше.

Крім представників від телеком-галузі, у круглому столі брали участь також представники тютюнової, аграрної, металургійної, хімічної та інших галузей.

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 липня у першому читанні ухвалила законопроект №5600 про збалансованість бюджетних надходжень. У день його прийняття за основу спікер парламенту зазначив, що норми законопроекту потребують значного доопрацювання перед його ухваленням у другому читанні, потім народні депутати подали до нього понад 10 тис. поправок.

Про невідповідність "ресурсного" законопроекту меморандуму про розвиток 4G-зв'язку раніше заявляли також оператори "Vodafone Україна" та lifecell.

Директор директорату мобільного та фіксованого широкосмугового доступу до мережі інтернет Міністерства цифрової трансформації Юрій Мацик в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що ухвалення "ресурсного" законопроекту негативно вплине на розвиток мереж доступу до інтернету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА