17:03 24.02.2023

Military-tech стартапи будуть виділені в окремий напрям Українського фонду стартапів - заступник глави Мінцифри

3 хв читати
Military-tech стартапи будуть виділені в окремий напрям Українського фонду стартапів - заступник глави Мінцифри

Military-tech стартапи будуть виділені в окремий напрям у складі Українського фонду стартапів (USF), що дасть змогу збільшити їх фінансування та консультаційну підтримку для створення проєктів відповідно до стандартів НАТО, повідомив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

"Нам передали Фонд стартапів. Зараз у нього є бренд (USF), який залишиться і працюватиме далі. Однак паралельно створюється додатковий напрям, який сконцентрується на military-tech стартапах. Скоро ми оголосимо деталі його запуску, це буде публічно", - сказав Борняков в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що бюджет фонду USF на початок повномасштабної війни становив 300 млн грн. Частину цієї суми було спрямовано на викуп військових облігацій, які буде погашено у жовтні, у результаті чого Фонд отримає 125 млн грн. Решту коштів спрямовують на фінансування стартапів подвійного призначення та виконання вже підписаних договорів за попередніми програмами, а також операційну діяльність Фонду.

Українські military-tech стартапи претендуватимуть на комерційний успіх і після закінчення війни, якщо їх буде вибудувано з урахуванням стандартів НАТО, для чого стартаперам необхідно надавати допомогу, фінансування, експертизу, наголосив заступник міністра.

За його словами, нові стартапи з'являються регулярно, і найбільше їх наразі з'являється саме у сфері military-tech. Водночас знизилися темпи фінансування і можливості для його залучення, зазначив Борняков.

"Це не означає, що грошей немає зовсім або ситуація гірша, ніж до війни. І хоча багато українських фондів одночасно вийшли з ринку, багато фондів з інших країн, навпаки, зайшли", - констатував він.

Борняков уточнив, що до того, як став працювати в міністерстві, сам інвестував у десятки проєктів і брав участь у розвитку ініціатив, пов'язаних із ангельським фінансуванням.

USF 2022 року профінансував проєкти на загальну суму 47,4 млн грн. При цьому фінансування проєктів за програмою подвійного призначення становило 28 млн грн.

"Заявки приймаються на постійній основі, ключові індустрії - кібербезпека, охорона здоров'я, освіта, оборона, інфраструктурна відбудова. Отже, Фонд продовжує видавати гранти на military-tech і фінансує підписані договори за попередніми програмами", - зазначив Борняков.

Він додав, що менеджери Фонду постійно працюють над пошуком джерел недержавного фінансування USF. Найближчим часом очікується, зокрема, рішення за програмою Європейського Союзу на виділення EUR20 млн на розвиток стартапів, у якій USF бере участь у заявках трьох консорціумів із 11.

"Є шанс, що рішення буде позитивним і схвалять саме заявку за участю українського фонду", - сказав Борняков, додавши, що є також декілька ініціатив фінансування від Естонії.

За його словами, створення фонду фондів поки що поставлено на паузу. У 2020 році на реалізацію цієї ініціативи було передбачено 500 млн грн, були плани залучити фінансування ЄІБ, ЄБРР та інших структур.

"Однак, коли розпочалася повномасштабна війна, у нас ці гроші забрали і наразі уся ця історія поки що знову на паузі", - пояснив Борняков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА