13:50 09.10.2023

Мінцифри розробило дорожню карту для регулювання ШІ

2 хв читати
Мінцифри розробило дорожню карту для регулювання ШІ

Міністерство цифрової трансформації (Мінцифри) розробило дорожню карту імплементації регулювання сфери штучного інтелекту (ШІ) в Україні, повідомив віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на сторінці у фейсбуці.

"Розробили дорожню карту регулювання ШІ в Україні. Штучний інтелект - невідворотний тренд. Тому Україні потрібні чіткі правила, щоб розвивати бізнес та захистити права людини у взаємодії зі ШІ", - написав Федоров.

Зазначено, що документ базується на bottom-up підході, який передбачає рух від меншого до більшого. Реалізація підходу відбуватиметься у два етапи. Перший розпочнеться 2023 року й триватиме орієнтовно два роки, протягом яких бізнесу буде надано інструменти для підготовки до майбутнього регулювання, а державі - час на розуміння ринку, ризиків та набуття фактичної спроможності впровадити закон (створення регулятора), йдеться в тексті дорожньої карти.

Протягом двох років заплановано підписання добровільних кодексів поведінки та формування культури саморегуляції, підготовку загальних рекомендацій, секторальних рекомендацій, участь у пілотному проєкті HUDERIA (Human Rights, Democracy, and the Rule of Law Impact Assessment), підготовку драфту Білої книги та її публікацію, використання та адаптацію AI Labeling і майбутніх суспільних і приватних ініціатив.

На другому етапі запланована імплементація європейського законодавства, що регулює сферу ШІ в Євросоюзі AI Act.

"Під час першого етапу надаємо бізнесу інструменти для підготовки до майбутнього регулювання ШІ. Від оцінки впливу технології на права людини - до підписання добровільних кодексів поведінки. Також опублікуємо рекомендації та Білу книгу для відповідей на запитання про те, що робити просто зараз і чого очікувати в майбутньому. Другий етап - ухвалення закону (його підготовка розпочнеться 2024 року), аналогічного європейському Al Act. Це змогу можливість створити ідентичні правові режими з ЄС у сфері ШІ, спростити співпрацю з європейськими партнерами, залучити інвестиції", - написав Федоров.

Він висловив вдячність за допомогу в розробленні карти Тимофію Милованову та Олексію Молчановському.

У квітні 2021 року Європейська комісія запропонувала першу нормативну базу ЄС для ШІ - Al Act. У ній, зокрема, зазначено, що системи штучного інтелекту, які можна використовувати в різних застосунках, аналізуються й класифікуються відповідно до ризику, який вони становлять для користувачів. Різні рівні ризику означатимуть більше або менше регулювання. Після затвердження це будуть перші у світі правила у сфері ШІ.

Нові правила встановлюють зобов'язання для провайдерів і користувачів залежно від рівня ризику з боку штучного інтелекту.

14 червня 2023 року депутати Європарламенту ухвалили переговорну позицію парламенту щодо Al Act. Наразі тривають переговори з країнами. Остаточну редакцію закону буде затверджено до кінця року.

Джерело: https://www.facebook.com/mykhailofedorov.com.ua/posts/pfbid02E7S11T5AkLQ9BJGpSUoQzQWnpr7X5HoabsqQdw83RNi7SCbiTGcu41sW1dEGwfYl

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА