11:14 15.07.2021

Leopolis jazz 2021, відкриття та сюрпризи фестивалю

2 хв читати

З 24 по 28 червня у Львові проходив найбільший в Україні та один з найбільших у Європі джазових фестивалей — Leopolis Jazz Fest. Агентство «Інтерфакс-Україна» пропонує до перегляду невеликий фільм про нього.

Протягом п’яти днів на трьох сценах виступили двадцять вісім колективів, було проведено два майстер-класи та одну презентацію книги про великого джазмена — піаніста та композитора Біла Еванса. За п’ять днів фестиваль відвідало 50 тисяч гостей, більшість з них — 40,3 тисячі — відвідувачі парку імені Богдана Хмельницького.

Головними умовами проведення фестивалю була розріджена посадка глядачів в залі великої сцени, що носить ім’я Едді Рознера, та обов’язкове тестування їх та відвідувачів пікнікових зон. Перші повинні були пройти ПЛР-тест, другі — експрес-тест. У пікнікові зони цього разу продавалися квитки, лише за 35 грн., насамперед заради обмеження кількості людей тем. Попри невелику, але вартість, у вихідні дні квитки закінчувалися, тож частина глядачів розміщувалася зовні. Загалом було зроблено 22 792 тестів на COVID-19. Процедура взяття аналізів та вдягання відповідних браслетів теж є у фільмі.

Кожному музичному колективу у ньому приділяється від двох до чотирьох хвилин, що дозволяє в цілому ознайомитися з жанром, в якому працюють артисти. На жаль, британський співак Сіл надав дозвіл лише на фотозйомку перших двох пісень і відмовив у запису відео. Тож у фільми дані глядачі перед екранами у фан-зоні великої сцени під час його виступу. Наведені фрагменти обох майстер-класів та презентації книги. У п’ятницю та суботу паралельно з фестивальними концертами на двох сценах проходив конкурс молодих музикантів Street music. Охопити усе неможливо, тож на відеозаписі є виступ лише двох колективів.

Цього року, на відміну від попередніх, в рамках фестивалю не були заплановані офіційні джеми. Це такі концерти, коли різні музиканти, часто — незнайомі, збираються аби пограти разом. На фестивалях до місцевих із задоволенням приєднуються запрошені артисти, часто включаючи зірок. Проте джем-сейшени таки проходили. На жаль, автори фільму не змогли бути на них присутніми. На справді фестиваль включає ще багато подій: конференції, відкриті дискусії та навіть показ мод.

Випробувала фестиваль і стихія. На другий день, у п’ятницю, 25 червня, місто накрила справжня буря. Вітер зірвав дахи з трьох десятків будинків, безліч було затоплено. Повалені дерева блокували дороги, обривали лінії електропостачання та розбивали автомобілі. Нормальних рух транспорту було відновлено лише о 22-ій годині. На щастя, травмовано було лише одну людину.

Але фестивальні концерти всього-на-всього посунулися на одну годину. Сама негода теж є у фільмі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА