14:43 16.08.2013

Київський КПК оцінює збитки від призупинення експорту до РФ у 3,8 млн грн на місяць лише від пені

2 хв читати

Київський картонно-паперовий комбінат (ККПК, Обухів Київської обл.), лідер целюлозно-паперової галузі України за обсягами виробництва та продажу, оцінює загальні збитки від блокування його товарів на митному кордоні з Росією в 3,75 млн грн за місяць блокади лише за рахунок сплати пені російським замовникам.

Відповідну оцінку збитків ККПК наведено в офіційному зверненні Асоціації виробників ЦПП "Укрпапір" до прем'єр-міністра України Миколи Азарова у зв'язку із занепокоєнням ситуацією, що склалася після ухвалення 14 серпня рішення російських митних органів практично повністю перекрити імпорт українських товарів на територію Росії.

Згідно з документом, Київський КПК, який експортує до Росії близько 20% вироблюваної продукції, в умовах блокування товару на митному кордоні буде вимушений платити російським клієнтам пеню розміром 125 тис. грн за кожен день прострочення (що відповідає 3,75 млн грн на місяць).

Крім того, у разі розриву нині укладених контрактів із російськими партнерами комбінат зазнає фінансових втрат на суму понад 32 млн грн (чи $4 млн).

Аналогічна ситуація складається і на всіх інших підприємствах-експортерах картонно-паперової продукції до Росії, констатують в "Укрпапері".

У зверненні асоціації зазначено, що підприємства галузі щороку експортують 500 тис. тонн продукції на суму близько $1 млрд із 900 тис. тонн вироблюваної продукції, при цьому основний експорт орієнтований на Росію.

За підсумками 2012 року до Росії було експортовано 327 тис. тонн продукції на суму $0,7 млрд, а в першому півріччі поточного року - 176 тис. тонн на $0,4 млрд, що становить 53,8% від загального обсягу експорту за цей період і на 14,3% перевищує обсяги експорту за аналогічний період 2012 року.

"На жаль, сьогодні російська сторона створює штучні перешкоди щодо експорту української продукції російським споживачам. Нині, за повідомленнями від підприємств галузі, на кордоні з РФ на станції "Брянськ" без будь-яких пояснень затримано велику кількість залізничних вагонів із продукцією, під загрозою зриву контракти", - зазначають в асоціації.

У зверненні констатується, що підприємства галузі встановили багаторічні партнерські відносини зі споживачами продукції в РФ, що засновані на гарантованих та своєчасних постачаннях.

"Зазначені дії російської митниці, безумовно, призведуть до значних фінансових збитків українських підприємств галузі та створять передумови для порушення партнерських відносин зі споживачами в Росії", - резюмується у зверненні.

Асоціація просить прем'єр-міністра вжити невідкладних заходів щодо стабілізації економічних відносин між Україною та Росією.

"Скорочення обсягів експорту вітчизняної продукції неминуче призведе до зменшення обсягів виробництва продукції на підприємствах галузі, звільнення працівників та скорочення надходжень до бюджетів усіх рівнів", - наголошують в асоціації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА