13:23 02.12.2013

Тривале політичне протистояння може призвести до девальваційного тиску - думки

2 хв читати

Затяжне політичне протистояння може спричинити девальваційний тиск, вважають банкіри, яких опитало агентство "Інтерфакс- Україна".

"Якщо криза і протистояння будуть затяжними, розрахункові показники курсу гривні, закладені в бюджет 2014 року, з високою ймовірністю можуть бути скориговані", - сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.

Він також зазначив, що досвід інших країн, де населення в поточному році масово виходило на площі з протестами, показує, що економіка і національна грошова одиниця зазнавали суттєвих втрат.

Заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Віктор Голуб вважає, що Національний банк України (НБУ) здатний у разі необхідності надати підтримку курсу гривні.

"Якщо допустити, що на тлі масової нервозності населення курс гривні покаже нестійкість, то, навіть пам'ятаючи комплекс заходів Нацбанку дев'ять років тому, можна з упевненістю говорити, що у Нацбанку є всі необхідні інструментарії для утримання курсу", - сказав він.

В. Юткін вважає, що рівень можливої курсової девальвації безпосередньо залежатиме від пакета заходів, запропонованих президентом і урядом для стабілізації політичної ситуації.

" Якщо протистояння затягнеться, девальвація в грудні може бути близька до 10%", - прогнозує банкір.

На його думку, для підтримки курсової стабільності може бути тимчасово введено збір на купівлю-продаж іноземної валюти для юридичних осіб. Крім того, можуть бути введені обмеження на певний період на дострокове розірвання депозитів у банках: цей захід використовував регулятор у кризовий період, і загалом він себе виправдав, вважає В. Юткін.

Як повідомлялося, напередодні прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що будь-яка дестабілізація політичної ситуації в країні може вплинути на економічні показники і курс гривні.

Курс продажу готівкових доларів у центрі Києва в понеділок несуттєво виріс - до 8,2450 грн/$1 з 8,2400 грн/$1 у п'ятницю. Найнижчий курс у державному Ощадбанку - 8,2000 грн/$1.

Курс купівлі валюти - від 8,1900 до 8,2100 грн/$1.

У п'ятницю усереднений курс продажу валюти в Києві становив 8,2400 грн/$1, покупки - 8,2100 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА