17:37 23.04.2014

Меморіал героїв Небесної сотні може бути відкритий до роковин трагічних подій на Майдані

2 хв читати

У Київській міській державній адміністрації та Міністерстві культури розраховують, що до роковин трагічних подій на майдані Незалежності в лютому 2015 року буде відкрито меморіальний комплекс героїв Небесної сотні.

"Реально виконаний у натурі, в матеріалі пам'ятник може з'явитися в лютому наступного року, тобто це роковини. Технологічно швидше не робляться такі речі. Навіть це - стислі терміни", - сказав на прес-конференції в середу в Києві головний архітектор Києва Сергій Целовальник.

Міністерство культури та КМДА спільно займуться підготовкою і проведенням відповідного конкурсу проектів меморіалу.

Згідно з попереднім графіком проведення конкурсу, до 14 травня триватиме публічне обговорення програми та умов цього конкурсу, учасників реєструватимуть до середини червня поточного року. Свої пропозиції щодо створення меморіального комплексу учасники конкурсу зможуть подати до 22 серпня, а підсумки підіб'ють до середини жовтня поточного року.

На створення меморіального комплексу, як очікується, знадобиться близько трьох місяців, його споруджуватимуть з листопада 2014 року по лютий 2015 року.

Найкращий із запропонованих проектів визначатиме шляхом онлайн-голосування рада громадських експертів, яка наразі створюється і до якої, як очікується, ввійде близько 30 осіб.

Крім того, вже сформовано журі конкурсу з 15 осіб. Зокрема, до журі ввійшли міністр культури Євген Ніщук, голова КМДА Володимир Бондаренко, головний архітектор Києва С.Целовальник.

За словами головного архітектора Києва, організатори конкурсу визначили чотири місця, де може бути розміщений меморіальний комплекс: два місця на вулиці Інститутській через дорогу один від одного, де сталися розстріли у 20-х числах лютого, а також майданчик між сходами, що ведуть до Жовтневого палацу з вул. Інститутської, та поворот на паркову алею з вул. Грушевського.

Водночас С.Целовальник наголосив, що учасники конкурсу можуть самі визначити місце, де вони хотіли б, щоб розміщувався запропонований ними меморіал.

"У термінах враховано всі можливості технологічно, зокрема три місяці на реальне виготовлення пам'ятника в матеріалі", - пояснив головний архітектор Києва.

Організатори конкурсу наразі не змогли назвати можливу вартість створення меморіалу. Зокрема, С.Целовальник зазначив, що вартість меморіального комплексу залежатиме, зокрема, й від матеріалів, з яких його буде виготовлено.

Водночас голова КМДА зазначив, що державне фінансування на спорудження меморіалу не передбачено.

"Сам меморіал ми планували фінансувати на народні гроші: пожертвування людей, без будь-якого державного фінансування", - сказав В.Бондаренко.

Він також висловив сподівання, що вдасться знайти меценатів, які профінансують створення меморіального комплексу.

Крім того, в Міністерстві культури зазначили, що автор проекту, який переможе на конкурсі й буде втілений у меморіальний комплекс, отримає символічний гонорар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА