10:14 03.02.2015

Колишній звинувачений в організації теракту проти Путіна очолив чеченський батальйон, що воює на стороні України в зоні АТО

3 хв читати
Колишній звинувачений в організації теракту проти Путіна очолив чеченський батальйон, що воює на стороні України в зоні АТО

Колишній звинувачений в організації теракту проти президента Росії Володимира Путіна Адам Осмаєв очолив Міжнародний миротворчий батальйон ім. Джохара Дудаєва, який воює на стороні України в зоні Антитерористичної операції.

Відповідну заяву під час брифінгу в Одеському кризовому медіа-центрі зробила громадянська дружина А.Осмаєва Аміна Окуєва, яка нині виконує обов'язки прес-офіцера батальйону.

А.Осмаєв змінив на цій посаді комбата Ісу Мунаєва, який загинув у бою поблизу Дебальцевого 1 лютого під час артобстрілу.

"Ми зобов'язуємося продовжити його справу, і створюватимемо батальйон ім. Іси Мунаєва як підрозділ у складі збройних сил України", - додала А.Окуєва.

Як повідомлялося, в листопаді 2014 року Приморський районний суд Одеси визнав Адама Осмаєва, якого раніше звинувачували в підготовці теракту проти президента Росії Володимира Путіна, винним у скоєнні злочинів за трьома статтями Кримінального кодексу України (незаконне поводження з вибуховими речовинами, знищення через необережність майна громадян і перетин державного кордону України за підробними документами) і звільнив його в залі суду.

Звинувачення в тероризмі з обвинувального висновку проти А.Осмаєва було виключено за ініціативи прокуратури.

Як повідомлялося, А.Осмаєв був затриманий в Одесі 4 лютого 2012 року за підозрою в здійсненні вибуху 4 січня 2012 року на вулиці Тирасполській в Одесі. Тоді під час вибуху загинув 26-річний громадянин РФ Руслан Мадаев і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану Ілля Пьянзин, який згодом також був затриманий і почав активно співпрацювати із слідством.

Кримінальна справа, збуджена раніше органами МВС України по ст.263 Кримінального кодексу республіки (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), була спрямована Генпрокуратурою для розслідування в слідчий відділ управління Служби безпеки України в Одеській області.

Як повідомлялося, А.Осмаєва було затримано в Одесі 4 лютого 2012 року за підозрою у скоєнні вибуху 4 січня 2012 року на вулиці Тираспольській в Одесі. Тоді під час вибуху загинув 26-річний громадянин РФ Руслан Мадаєв і серйозно постраждав 28-річний громадянин Казахстану Ілля П'янзін, якого згодом також затримали і він активно почав співпрацювати зі слідством.

Кримінальну справу, порушену раніше органами МВС України за ст. 263 Кримінального кодексу республіки (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), Генпрокуратура направила для розслідування до слідчого відділу управління Служби безпеки України в Одеській області.

27 лютого в СБУ заявили, що затримання в Одесі, проведене російськими та українськими спецслужбами, зірвало плани терористів із підготовки замаху на В.Путіна після президентських виборів у РФ. У березні 2012 року свідчення підозрюваних дали змогу порушити стосовно затриманих справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 258-3 КК України ("створення терористичної організації"), ст. 14 258 КК України ("підготовка теракту).

Улітку 2012 року РФ попросила в України видати їй А.Осмаєва і В.П'янзіна, проте захист обох підозрюваних оскаржив рішення української Генпрокуратури щодо їх видачі у судах. І незважаючи на те, що суди підтвердили законність екстрадиції обох затриманих до РФ, затримка дала змогу адвокатам А.Осмаєва подати заяву про незаконність його екстрадиції до РФ у Європейський суд з прав людини. Адвокати В.П'янзіна аналогічну заяву подати не встигли. У результаті наприкінці серпня 2012 року В.П'янзіна було доставлено до РФ, де той відмовився від своїх свідчень, зроблених в Україні. Наприкінці серпня 2014 року Генпрокуратура скасувала постанову про екстрадицію до РФ А.Осмаєва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Встановлено ще одного військового РФ, причетного до розстрілу цивільного авто в Гостомелі - прокуратура

Рада ухвалила закон про надання адмінпослуг українцям, зокрема за кордоном

Переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися якнайшвидше - Мецола

Позиція Європарламенту буде значущою для оборонної підтримки України - Зеленський

Між рішенням партнерів про постачання Україні зброї та її потраплянням на фронт відстань уже не в кілометрах, а, на жаль, у тижнях і місяцях - Зеленський

Путін в інформаційному акваріумі й не має наміру зупинятися - Зеленський

Дрон СБУ вдарив по НПЗ у російській Башкирії, подолавши рекордні 1500 км - джерело

Зеленський призначив Залужного послом у Великій Британії

Будівництву НВМК у Гатненській громаді біля Києва протистоять, зокрема, проплачені люди - заступник директора

Дмитра Герегу знову призначено командувачем Сил підтримки ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА