11:00 13.06.2016

ФДМ у понеділок оголосить конкурс із продажу ОПЗ

2 хв читати
ФДМ у понеділок оголосить конкурс із продажу ОПЗ

Фонд державного майна (ФДМ) України оголосить конкурс із продажу ПАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) 13 червня, торги відбудуться 26 липня, повідомив журналістам голова відомства Ігор Білоус у Києві в понеділок.

"Оголошення буде сьогодні на 26 липня", - сказав він.

Як повідомлялося, згідно з опублікованим розпорядженням уряду про затвердження умов продажу держпакета акцій ПАТ "Одеський припортовий завод" на конкурсі з відкритістю пропозиції ціни за принципом аукціону №386, що набуло чинності на початку червня, стартову ціну 99,567% пакета акцій ОПЗ визначено в 13,175 млрд грн, або $525,9 млн за поточним курсом. Конкурс відбудеться лише за наявності не менше ніж двох учасників (один з яких - нерезидент), до торгів не допускатимуть компанії з РФ.

Кабмін цим документом також скасував попереднє своє розпорядження 2008 року про затвердження умов конкурсу, який було скасовано вже на етапі підписання угоди з компанією "Нортіма" Ігоря Коломойського, що запропонувала найбільшу ціну.

Серед вимог до переможця конкурсу - збереження основного профілю діяльності ОПЗ і недопущення антиконкурентних дій із прийому, зберігання та відвантаження рідкого аміаку, що транспортується аміакопроводом та залізницею.

Окрім того, покупець повинен буде до 1 квітня 2017 року затвердити програму переоснащення виробництва та впровадження прогресивних технологій, підвищити зарплату працівникам протягом п'яти років після конкурсу на рівень, не нижчий за інфляцію, та не допускати без погодження з профспілкою скорочення їх чисельності.

Серед інших вимог - прийом на біологічне та хімічне очищення побутових і виробничих стічних вод з урахуванням розвитку м. Южного, виконання рекомендацій екологічного аудиту, проведеного влітку 2015 року, погодження з Фондом держмайна додаткових емісій акцій або великих відчужень основних засобів до повного виконання умов конкурсу, термін яких становить п'ять років, а також перерахування дивідендів за 2015-2016 роки до моменту продажу держпакета.

Як повідомлялося, представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) 27 травня надіслали на адресу українського прем'єра Володимира Гройсмана листа, в якому вони називають завищеною стартову ціну ОПЗ і допускають відмову потенційних великих міжнародних інвесторів від участі в торгах.

У свою чергу ФДМ наполягає на виваженості та збалансованості встановленої ціни, відзначаючи потенціал заводу та його стратегічне для галузі розташування. За даними ФДМ, результатом незалежної оцінки пропонованого до продажу 99,567% пакета акцій ОПЗ трьома методами став вузький діапазон від $506 млн до $527 млн, а будівництво подібного заводу з нуля обійшлося б у $1-1,5 млрд, тоді як українське підприємство з урахуванням боргу пропонується за $719 млн.

За даними фонду, станом на 20 травня було п'ять потенційних учасників і тривали переговори ще з п'ятьма.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА