15:41 23.01.2018

Справу стосовно посадових осіб ФДМУ, ХСЗ та ЧСЗ щодо підроблення документів із купівлі-продажу акцій ЧСЗ передано до суду

3 хв читати
Справу стосовно посадових осіб ФДМУ, ХСЗ та ЧСЗ щодо підроблення документів із купівлі-продажу акцій ЧСЗ передано до суду

Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування стосовно трьох керівників структурних підрозділів Фонду державного майна (ФДМУ), а також генеральних директорів ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод" (ЧСЗ, Миколаїв) і ПАТ "Херсонський суднобудівний завод" (ХСЗ), яких підозрюють у підробленні за попередньою змовою документів укладеного в 2007 договору купівлі-продажу акцій ДАХК "ЧСЗ".

Як повідомила у вівторок прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган на своїй сторінці у соцмережі Facebook, досудове розслідування встановило, що вищезгадані службові особи, провівши перевірку, вивчивши необхідні документи та достовірно знаючи, що пункти приватизаційного договору не виконані, з метою створення штучних підстав для надання можливості ПАТ "ХСЗ" розпоряджатись пакетом акцій без згоди ФДМУ та невжиття заходів зі сторони ФДМУ щодо застосування штрафних санкцій або розірвання договору у зв'язку з його невиконанням, внесли до офіційного документа - акта підсумкової перевірки – завідомо неправдиві відомості щодо виконання покупцем умов договору в повному обсязі.

"22 січня обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні скерований до суду для розгляду по суті", - повідомила Л.Сарган.

Як повідомлялося, управління Генпрокуратури з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, розслідує кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ФДМУ, Міністерства промислової політики України, ПАТ "ХСЗ" під час внесення змін, виконання та контролю над виконанням умов укладеного в 2007 році договору купівлі-продажу акцій ДАХК "ЧСЗ", за яким 90,25% акцій суднозаводу придбало ПАТ "ХСЗ".

27 вересня 2017 року трьом посадовим особам ФДМУ, а також керівникам ПАТ "ХСЗ" і ДАХК "ЧСЗ" Генпрокуратура оголосила про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

ЧСЗ, що входить разом із ХСЗ до складу SMG "Смарт-Холдингу" бізнесмена Вадима Новинського, перебуває в стадії банкрутства з 2014 року. Ініціатором банкрутства виступило ПрАТ "Балаклавське рудоуправління" (Севастополь, АРК), яке, як і ЧСЗ, підконтрольне В.Новинському. Провадження у справі про банкрутство порушив Госпсуд Миколаївської області на початку лютого 2014 року.

13 липня генпрокурор Юрій Луценко повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook, що Печерський райсуд Києва рішенням від 21 червня заарештував 99,87% акцій ПАТ "ЧСЗ" і 21 об'єкт нерухомого майна підприємства в Миколаєві та с. Коблевому Миколаївської області. За його словами, Генпрокуратура здійснює розслідування за фактом службових зловживань під час внесення змін у 2012 році в укладений у 2007 році договір купівлі-продажу акцій ДАХК "ЧСЗ".

"Також убачається умисне доведення до банкрутства ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод" посадовими особами підприємства і посадовими особами інших суб'єктів господарювання", - додав генпрокурор.

У "Смарт-Холдингу" розцінили заяву Ю.Луценка про арешт акцій ЧСЗ і початок досудового розслідування як тиск на компанію та її акціонера - народного депутата фракції "Опозиційний блок" В.Новинського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА