21:34 12.02.2018

Главред "Страна.UA" оголошений в розшук

3 хв читати
Главред "Страна.UA" оголошений в розшук

Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення оголосити в розшук головного редактора інтернет-видання "Страна.UA" Ігоря Гужву, повідомив "5 канал".

Про таке рішення клопотала прокуратура.

"Загальний розшук передбачений КПК. Особу, яка ухиляється від слідства, оголошують в розшук. Коли встановлять місцезнаходження, його затримають", - пояснив прокурор.

У той же час адвокати стверджували, що їх підзахисний лікується за кордоном і повернеться в Україну 20 лютого.

"Я вважаю, що це передчасно (оголошення в розшук - ІФ). І суду були надані всі довідки про те, що зараз він лікується. Тому це рішення передчасне", - зазначила адвокат І.Гужви Олена Клименко.

Як повідомлялося, 22 червня 2017 року І.Гужва був затриманий в Києві. Як повідомив тоді генпрокурор України Юрій Луценко, І.Гужва вимагав та отримав $ 10 тис. за нерозміщення компрометуючих матеріалів на діючого політика. 23 червня народний депутат з фракції Радикальної партії Дмитро Лінько підтвердив, що І.Гужва вимагав від нього гроші.

Прокуратура Києва поінформувала, що слідчі Національної поліції в Києві під процесуальним керівництвом столичної прокуратури затримали І.Гужву і його посередника за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.189 КК України (вимагання у великих розмірах).

І.Гужва був заарештований на 2 місяці з альтернативою застави в сумі 544 тис. грн. Незабаром заставу було внесено, він залишив СІЗО. У редакції видання періодично проходили обшуки.

В кінці вересня І.Гужва повідомив, що завершено слідство у справі про звинувачення його в здирництві у нардепа Д.Лінько грошей за нерозміщення матеріалів. Окрім того, за його словами, в Державну фіскальну службу "надійшла команда в терміновому порядку робити" його підозрюваним у ще одній справі: "Податківці придумали, що я нібито неправильно заплатив податок з отриманих мною в 2013 році дивідендів". І.Гужва також стверджував, що проти нього "фабрикується" 5 справ.

31 січня 2018 року І.Гужва повідомив, що виїхав до Відня і попросив у австрійської влади політичного притулку, мотивуючи свої дії можливим тиском на нього з боку судової системи. Він також заявив, що виїхав "абсолютно легально", так, як 6 січня закінчилася дія запобіжного заходу у вигляді обмеження на виїзд з Києва винесена раніше. "Після цього я вільно покинув країну", - додав він.

1 лютого в Генеральній прокуратурі України повідомили, що прокурор готує клопотання до суду про звернення застави І.Гужви в дохід держави і зміну йому запобіжного заходу на більш суворий, оскільки вважає, що останній свідомо затягував розгляд судом кримінальних проваджень щодо нього. На підтвердження цієї позиції в відомстві привели розгорнутий виклад подій, що відбувалися.

Сам І.Гужва, коментуючи ввечері того ж дня інформацію Генпрокуратури, заявив, що прокурори частково спотворили картину того, що відбувалося, зокрема, про наявність у нього трьох закордонних паспортів, а подати клопотання до суду про продовження йому запобіжного заходу "просто забули".

2 лютого Ю.Луценко повідомив, що Генпрокуратура України має намір оголосити в міжнародний і національний розшук І.Гужву.

6 лютого прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган повідомила, що І.Гужва буде оголошений в розшук (спочатку міждержавний, потім міжнародний), якщо не прийде на засідання суду 12 лютого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

Унаслідок обстрілів на Донеччині поранено двох людей - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА