21:26 16.03.2018

Захист оскаржив призупинення розслідування справи Саакашвілі щодо "грошей Курченка"

3 хв читати
Захист оскаржив призупинення розслідування справи Саакашвілі щодо "грошей Курченка"

Захист екс-президента Грузії, лідера "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі оскаржив призупинення розслідування, виділеного в окреме провадження, справи стосовно нього в рамках процесу про "гроші Курченко".

"15 березня 2018 року я подав скаргу на постанову прокурора Генпрокуратури Домбровського від 06 березня 2018 року про призупинення кримінального провадження стосовно Саакашвілі. Протиправність зупинки "нового" кримінального провадження обумовлена ​​тим, що ні Саакашвілі, ні його захист не отримували нову підозру, і фактично Саакашвілі не є учасником кримінального судочинства, в рамках якого, зокрема, був направлений запит до Нідерландів про відбір зразків голосу у нього", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат Руслан Чорнолуцький.

Він нагадав, що кримінальне провадження щодо М.Саакашвілі було зупинено 6 березня 2018 начальником відділу пріоритетних доручень департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури Ярославом Домбровським. 22 лютого справу стосовно М.Саакашвілі в рамках справи про "гроші Курченко" було виділено в окреме кримінальне провадження.

Р.Чорнолуцький підкреслив, що захист М.Саакашвілі буде домагатися закриття справи щодо екс-президента Грузії.

Як повідомлялося, 12 березня в Генпрокуратурі України підтвердили призупинення розслідування справи за підозрою М.Саакашвілі в скоєнні злочину, пов'язаного з діяльністю злочинної організації та сприянням учасникам такої організації, в зв'язку із запитом до Нідерландів про надання міжнародної правової допомоги в рамках даного слідства. При цьому досудове розслідування кримінального провадження стосовно його соратника Северіона Дангадзе триває.

5 грудня 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що М.Саакашвілі отримав через координатора київського обласного осередку "Руху нових сил" С.Дангадзе від бізнесмена Сергія Курченко, який переховується в РФ $ 500 тис. на свою діяльність в Україні.

М.Саакашвілі підозрюється в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.15, ч.3 ст.28, ч.2 ст.256, ч.4 ст.110 Кримінального кодексу України: замах на злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою або злочинною організацією; сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності.

При цьому М.Саакашвілі, його соратники і адвокати називають цю справу сфабрикованою, а затримання С.Дангадзе незаконним. М.Саакашвілі стверджує, що взагалі не знайомий з С.Курченко, а аудіозаписи своїх розмов із збіглим бізнесменом, як і їх експертизу, називає фальсифікацією і підтасовуванням.

12 лютого М.Саакашвілі був затриманий в ресторані "Сулугуні" в центрі Києва недалеко від офісу своєї партії "Рух нових сил", після чого доставлений в аеропорт "Бориспіль" і відправлений на літаку в Польщу. Органи влади пояснили, що це було зроблено в рамках процедури реадмісії, оскільки М.Саакашвілі як особа без громадянства незаконно перебував на території України, в яку в'їхав у вересні 2017 року через Польщу, що супроводжувалося протистоянням його соратників з прикордонниками і правоохоронцями на кордоні.

Його адвокати вважають цю процедуру незаконною і оскаржують її як в українських правоохоронних та судових інстанціях, так і в ЄСПЛ.

24 лютого в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що Генпрокуратура направила міжнародно-правове доручення правоохоронним органам Королівства Нідерланди, в якому просить взяти у М.Саакашвілі зразки голосу для розслідування в Україні кримінального провадження.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА