15:05 30.05.2018

У рамках декомунізації в Україні перейменовано майже тисячу населених пунктів, демонтовано 2,5 тис. пам'яток - В'ятрович

1 хв читати
У рамках декомунізації в Україні перейменовано майже тисячу населених пунктів, демонтовано 2,5 тис. пам'яток - В'ятрович

 Україна практично повністю позбулася символів комуністичного минулого, заявляє керівник Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович.

"Можна говорити, що в контексті позбавлення України від символів тоталітарного минулого роботу практично завершено. Практично - я так говорю через Київ, де дочі є пам'ятник Шорсу, на монументі Батьківщини-матері - російський герб, який давно треба прибрати, в Києві доссі точаться дискусії про окремі перейменування", - сказав він на брифінгу в середу в Києві.

За словами В.В'ятровича, масштаби робіт із декомунізації у країні "досить великі".

"Перейменовано 987 населених пунктів, 52 тис. топонімів у самих населених пунктах, демонтовано майже 2,5 тис. пам'яток, з них 1,5 тис. - це пам'ятники Леніну. За кількістю цих Ленінів на квадратний кілометр Україна була найбільш ленінізованою країною світу", - наголосив він.

Водночас керівник інституту зазначив, що "це лише початок, тому що головна декомунізація має відбуватися на ментальному рівні".

"І в цьому контексті одним з найважливіших законів був закон про відкриття архівів КДБ, який дозволив зрозуміти всім охочим - чим був комуністичний режим. На сьогодні головне завдання влади - створити умови для дискусій і для подальших досліджень", - вважає він.

В.В'ятрович також зазначив, що говорити про успішну декомунізації в Україні можна буде лише тоді, коли успішно завершаться всі реформи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стефанчук обіцяє знайти компроміс щодо внесення до порядку денного парламенту законопроєкту про заборону діяльності релігійних організацій, пов'язаних із Росією

Агресор завдав ракетного удару по виробничій інфраструктурі Конотопа - Сумська ОВА

Ніхто не ставить під сумнів легітимність української влади - Порошенко

У засіданні ВР оголошено перерву - Железняк

Макрон вирушить до Нової Каледонії на тлі заворушень, які там не вщухають

Зеленський запросив президента Анголи Лоренсу взяти участь у Саміті миру, а також відвідати Україну

Покровськ залишається оперативною метою російських військ, попри відкриття нового фронту на Харківщині - британська розвідка

Лондон передав у дар Україні автомобілі в межах програми Ulez для використання в гуманітарних цілях

Десятеро українських військових пройшли в Нідерландах навчання з обслуговування винищувачів F-16

ДБР викрило правоохоронців із Донецької області, які безпідставно нарахували понад 2,6 млн грн бойових доплат підлеглим

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА