19:10 05.07.2019

Верховний Суд повторно визнав правомірною відмову ЦВК у реєстрації нардепа Онищенка кандидатом на виборах до ВР

3 хв читати
Верховний Суд повторно визнав правомірною відмову ЦВК у реєстрації нардепа Онищенка кандидатом на виборах до ВР

Верховний Суд знову підтвердив своє рішення щодо правомірності відмови Центральної виборчої комісії в реєстрації кандидатом у народні депутати нинішньому нардепу Олександру Онищенку.

Як повідомляється в п'ятницю на сторінці Верховного Суду у Facebook, Онищенко повторно звернувся до суду із додатковими доказами щодо його проживання в Україні протягом останніх п'яти років. Позивач просив скасувати постанову ЦВК про відмову йому в реєстрації кандидатом у народні депутати та зобов'язати Центрвиборчком зареєструвати його.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову. Верховний Суд вважає, що це рішення законне та обґрунтоване.

"…позивач не спростував висновки суду першої інстанції щодо перебування його за межами України протягом п'яти років, що не відповідає вимогам порядку висування кандидата в народні депутати України, які передбачені законом України "Про вибори народних депутатів України", - йдеться в повідомленні Верховного Суду.

Суд, зокрема, відхилив посилання позивача на рішення правління громадської організації "Всеукраїнська федерація кінного спорту України" та протоколи засідань правління цієї громадської організації, оскільки в розумінні статті 37 закону "Про фізичну культуру і спорт" вони не є документами, що підтверджують його статус як учасника офіційної делегації національної збірної команди з кінного спорту для участі в конкретних змаганнях.

Крім того, суд відхилив посилання позивача про перебування його в статусі заявника в процесі міжнародного захисту і зазначив: обставина, що позивач через конфлікт політичних поглядів був змушений покинути Україну та просити в іншій країні міжнародного захисту з економічних мотивів, не може бути визнана поважною підставою його виїзду за кордон, але не є пом'якшувальною обставиною, оскільки свідчить про наявність у нього конфлікту саме з державою. Ця обставина сама по собі вже свідчить про неможливість реєстрації такої особи кандидатом та визначена в законі України "Про вибори народних депутатів України" як підстава для скасування такої реєстрації.

Як повідомлялося, ЦВК відмовила в реєстрації кандидатом у народні депутати Онищенку, висунутому Соціалістичною партією України в одномандатному виборчому окрузі №93 (Київська обл.), оскільки він не додержав вимог Конституції України і виборчого закону про проживання в Україні протягом останніх п'яти років на день проведення виборів.

Онищенко подав до суду на це рішення Центрвиборчкому. В автобіографії як кандидат він зазначив, що з 2016 року і дотепер перебуває за межами держави, тому що нібито представляв Україну на змаганнях з кінного спорту "в статусі вершника". На підтвердження Онищенко надав листа від ГО "Всеукраїнська федерація кінного спорту України".

21 червня Шостий апеляційний адміністративний суд прийняв ці аргументи і задовольнив клопотання, зобов'язавши ЦВК зареєструвати Онищенка кандидатом у нардепи.

25 червня Верховний Суд визнав правомірною відмову ЦВК у реєстрації кандидатом Онищенка.

Правоохоронні органи України підозрюють Онищенка в організації схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ "Укргазвидобування". Верховна Рада надало згоду на притягнення його до відповідальності, затримання та арешт 5 липня 2016 року. Проте напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Онищенко покинув територію держави. Його було оголошено в національний розшук 8 серпня 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХ У ЗАПОРІЖЖІ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Кабмін затвердив порядок ведення Єдиного держреєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів

Зеленський на зустрічі з представниками ПЦУ та УГКЦ: Головне - підтримка всіх наших людей, зміцнення наших воїнів і наближення української перемоги

Президент Словаччини: Трагедію в Україні необхідно зупинити, весь цивілізований світ має взяти в цьому участь

У прикордонних населених пунктах на Харківщині тривають активні бої - Синєгубов

Україна та Словаччина мають якомога більше інтегрувати свій підприємницький потенціал - Зеленський

Зеленський - словакам: Скепсис щодо планів Путіна існує доти, доки війна не приходить до тебе в дім

Критична фаза війни настане в найближчі два місяці - командувач Сухопутних військ ЗСУ

Окупанти посилили обстріли прикордоння, загинули два мирні жителі - Синєгубов

Ми потребуємо максимальної зосередженості друзів України, щоб прискорити постачання зброї, - Зеленський на зустрічі з Чапутовою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА