17:47 16.12.2019

Блокування ексгумації польських поховань більше не повториться - глава УІНП Дробович

2 хв читати
Блокування ексгумації польських поховань більше не повториться - глава УІНП Дробович

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович заявив, що Україна більше не перешкоджатиме ексгумації польських поховань.

"Щодо блокування ексгумацій поховань, то я вважаю, що таке більше не повториться, бо це питання гуманізму та загальнолюдської поваги. Ми не будемо зі свого боку перешкоджати, й думаю, що Польща також не перешкоджатиме таким процесам. Якщо такі факти відбуватимуться, то тут треба залучати міжнародних посередників, але гадаю, що таких фактів більше не буде", - сказав він в інтерв'ю телеканалу "Прямий", оприлюдненому в понеділок.

При цьому глава Українського інституту національної пам'яті наголосив, що вандалізм із будь-якого боку неприпустимий.

"Акти вандалізму - це зазвичай провокації. І всім добре відомо, де сидять кінцеві бенефіціари цих провокацій. Тому ми хочемо у співпраці з правоохоронцями показувати цих людей, щоб було зрозуміло, що це не хуліганство, а зумисні спроби поширити ворожнечу між народами", - пояснив Дробович.

Також він заявив про готовність Києва "піти на співпрацю в усьому, що лежить у площині історичних фактів, а не історичних оцінок".

"Я хотів би, щоб нарешті було видано спільний українсько-польський підручник. Я думаю, ми його створимо, так чи інакше, за участю Інституту нацпам'яті Польщі чи без неї", - додав він.

Як повідомлялося, у квітні 2017 року в Польщі місцева влада демонтувала пам'ятник УПА на цвинтарі в селі Грушовичі біля Перемишля. Після події Український інститут національної пам'яті заявив про припинення процесу легалізації польських меморіальних об'єктів на території України й вимагає об'єктивного розслідування фактів знищення українських місць пам'яті в Польщі за період з 2014 по 2017 роки.

Водночас у польському Інституті національної пам'яті заявили, що могила воїнів УПА в Грушовичах може бути відновлена після археологічних досліджень та підтвердження, що тут справді поховані останки українців.

Наприкінці 2017 року Український інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників та пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, зокрема через демонтаж українського пам'ятника в с. Грушовичі під Перемишлем (Польща).

Під час зустрічі п'ятого президента України Петра Порошенка та президента Польщі Анджея Дуди в грудні 2017 року сторони домовилися якомога швидше вирішити питання зняття мораторію на ексгумацію.

Наприкінці вересня "Польське радіо" повідомило, що, за словами посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцького, Україна передала Польщі формальну згоду на відновлення ексгумаційних робіт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА