11:49 25.03.2021

ЄБРР в Україні запускає проект зі створення онлайн-судів для позовів невеликої вартості

2 хв читати
ЄБРР в Україні запускає проект зі створення онлайн-судів для позовів невеликої вартості

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) анонсував запуск в Україні пілотного проекту з надання допомоги у створенні онлайн-судів для розгляду позовів невеликої вартості (EUR5-10 тис.), який потім планується поширити на інші країни.

"Проект стартує в Україні, де 49% опитаних компаній у Києві повідомили, що суди є основною або дуже серйозною перешкодою для їхньої діяльності", - повідомив банк у прес-релізі в четвер.

Як пояснив ЄБРР, онлайн-суди припускають дистанційну процедуру вирішення спорів, починаючи від подання позову і завершуючи винесенням рішення.

"Ці суди доступні безпосередньо учасникам судового процесу та їхнім представникам, а також доповнені послугами та інструментами для полегшення доступу до правосуддя та участі в судовому процесі", - йдеться в релізі.

Як перший крок ЄБРР розпочинає комплексну оцінку показників і стандартів діяльності судів на основі найкращих міжнародних, європейських і національних практик господарських судів. Ці стандарти встановлять цільові показники ефективності концепції та плану розвитку онлайн-судів, розробці яких буде присвячений другий етап, висвітлюючи необхідні правові, технічні та бюджетні передумови їх створення. Концепція і дорожня карта, розроблені на другому етапі для України, зможуть бути відтворені в інших економіках, де інвестує ЄБРР, пояснюється в повідомленні.

Для пілотного проекту обрали категорію справ невеликої вартості, оскільки в такому разі вартість судових витрат і затримки розгляду непропорційні та є несправедливими перешкодами до правосуддя. Водночас ці перепони можуть бути зняті за допомогою онлайн-судів, що поліпшить доступ до правосуддя для малого і середнього бізнесу.

"За даними Світового банку, вартість вирішення комерційного спору через місцевий суд першої інстанції в Сербії становить у середньому 39,6% вартості позову, тоді як в Україні ця цифра сягає 46,3%, а в Киргизькій Республіці - 47%", - зазначив ЄБРР у повідомленні.

Як повідомляє банк, пандемія посилила актуальність питання доступності судів у країнах, де оперує ЄБРР. Це пояснюється перевантаженням судової системи справами, а також затратністю і тривалістю процесу, високим рівнем його складності.

Водночас у таких розвинених економіках, як Канада, Велика Британія або США онлайн-суди показали потужні результати, зазначає ЄБРР. "Пілотний проект ЄБРР ставить за мету розробити систему, побудовану на досвіді цих країн, і зробити її доступною для країн Західних Балкан, Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії", - йдеться в релізі банку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві ліквідують пожежу на СТО

Воїни ССО розбили пів дивізіону ЗРК "Бук" росіян

Єрмак закликав китайських діячів культури поширювати ідею Саміту миру

Глави МЗС України та Ісландії обговорили майбутній Глобальний саміт миру у Швейцарії

Двоє жителів Вовчанська на Харківщині загинули під ворожим вогнем під час спроби евакуюватися - прокуратура

Зеленський знову закликав країни НАТО збивати російські ракети, що летять в Україну

Кулеба: Для РФ Глобальний саміт миру - це зараз друга за важливістю ціль після Харківської області

Кулеба і Бербок обговорили, як прискорити ухвалення рішення третіми країнами про постачання Україні додаткових Patriot

Військовим даватимуть до 15 днів додаткової відпустки за знищену ворожу техніку - рішення Кабміну

Кабмін провів звільнення і призначення заступника міністра в Міненерго - Мельничук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА