09:31 05.05.2022

Глава УІНП Дробович: Остаточну крапку в декомунізації буде поставлено з перемогою в цій війні

2 хв читати
Глава УІНП Дробович: Остаточну крапку в декомунізації буде поставлено з перемогою в цій війні

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович вважає, що остаточну крапку в декомунізації буде поставлено з перемогою у війні.

"Найімовірніше, воно вичерпається повністю (питання з декомунізацією – ІФ), але це великою мірою залежить від подій. Швидка перемога, на мою думку, прискорить ці процеси. А розтягнута в часі війна може дещо затягнути декомунізацію і дерусифікацію. Але загалом остаточну крапку в декомунізації буде поставлено з перемогою в цій війні", - сказав Дробович в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи можливість у рамках декомунізації збереження деяких об'єктів із встановленням біля них інформстендів, що розповідають їхню справжню історію, глава УІНП заявив, що такий підхід можливий, але не у всіх випадках.

"Там, де йдеться про комуністичну символіку, наприклад серпи й молоти на мосту Патона і щит Батьківщини-матері, пам'ятники та назви на честь людей, причетних до злочинів комуністичного тоталітарного режиму, наприклад організаторів і виконавців Голодомору, - все це не може залишатися у просторі, навіть якщо ці пам'ятки мають якусь художню цінність", - зазначив він, додавши, що "вікно для переозначення звужується".

Дробович наголосив, що у вищезазначених випадках необхідно, щоб органи місцевого самоврядування прискорювали процес ухвалення рішень, зокрема процедуру вилучення з реєстру пам'яток, та переміщували демонтовані пам'ятки в музеї.

Як повідомлялося, у 2015 році Верховна Рада ухвалила закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА