16:17 12.01.2024

В Україні викрито хакера, який завдав американській компанії $2 млн збитків

2 хв читати
В Україні викрито хакера, який завдав американській компанії $2 млн збитків

Правоохоронці викрили хакера - жителя Миколаєва, який за два роки вивів у американської компанії на підконтрольні йому електронні гаманці майже $2 млн у криптовалюті.

"За процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора оперативники Департаменту кіберполіції та слідчі ГСУ Нацполіції спільно з колегами з Європолу під час міжнародної поліцейської операції викрили хакера", - ідеться в повідомленні Офісу генерального прокурора в п'ятницю.

За даними слідства, житель Миколаєва інфікував сервери провідної американської компанії вірусом-майнером. "Починаючи з 2021 року він за допомогою власноруч розробленого програмного забезпечення автоматичного підбору паролів - так званого брутфорсу, "зламав" 1,5 тис. облікових записів дочірньої компанії. Використовуючи скомпрометовані акаунти, хакер отримав доступ до управління сервісом", - наголошується в повідомленні.

Надалі, як інформують у відомстві, він створив комп'ютерний вірус-майнер для видобутку криптовалюти, яким таємно інфікував серверне обладнання компанії. Для забезпечення роботи шкідливого програмного забезпечення чоловік створив понад мільйон віртуальних комп'ютерів.

"Встановлено, що за більш ніж 2 роки такої діяльності він вивів на підконтрольні електронні гаманці майже $2 млн у криптовалюті", - уточнено в повідомленні.

За силової підтримки спецпідрозділу ТОР правоохоронці провели санкціоновані обшуки в приміщеннях на території Миколаєва. Вилучено комп'ютерну техніку, банківські та сім-картки, електронні носії інформації, інші докази протиправної діяльності.

За інформацією Офісу генпрокурора, у Нідерландах Європолом було створено спеціальну робочу групу та VCP - віртуальний командний пункт для невідкладного аналізу інформації, отриманої під час проведення слідчих дій на території України. Європол надав допомогу в блокуванні електронних гаманців хакера з наявними на них активами.

Тривають слідчі дії для встановлення можливих спільників фігуранта. Досудове розслідування здійснюється слідчими ГСУ Нацполіції України за фактом несанкціонованого втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж (ч. 5 ст. 361 КК України).

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА