16:05 15.01.2024

ООН представила плани гуманітарного реагування та надання допомоги біженцям у 2024 році, щоб підтримати українців, постраждалих від війни

4 хв читати

Aвтор УКГС ООН та УВКБ ООН  |  15 січня 2024

Київ, УКРАЇНА. 13 грудня 2023. У ніч на 12 грудня черговий авіаудар по Києву спричинив поранення десятків мирних жителів, у тому числі дітей, та пошкодження критичної інфраструктури щонайменше у чотирьох із 10 районів столиці. Це вже третя атака на столицю України менш ніж за тиждень. За словами гуманітарних працівників на місці, в результаті атаки було пошкоджено багато будинків, лікарню та дитячий садок. Також постраждали системи водопостачання та електрики. Гуманітарні організації швидко мобілізували невідкладну допомогу постраждалим цивільним особам, роздавши ковдри та гаряче харчування понад 400 людям, психологічну та медичну допомогу, юридичну підтримку, а також зареєстрували постраждалих для отримання грошової допомоги. ©УКГС ООН/Вікторія Андрієвська

(Женева, 15 січня 2024 р.): Організація Об’єднаних Націй та партнери сьогодні звернулися до донорів із проханням виділити загальну суму 4,2 мільярда доларів США для підтримки постраждалих від війни громад в Україні та українських біженців і приймаючих громад у регіоні протягом 2024 року.

Майже через два роки після стрімкої ескалації війни 14,6 мільйона людей в Україні потребують гуманітарної допомоги, що становить приголомшливих 40 відсотків населення. Близько 6,3 мільйона людей покинули країну та залишаються біженцями, переважно в Європі.

Нещодавня хвиля обстрілів ще раз засвідчила руйнівні наслідки війни для цивільного населення. Водночас сувора зима посилює нагальну потребу в гуманітарній допомозі, важливої для порятунку життів.

У прифронтових містах і селах люди вичерпали свої мізерні ресурси і покладаються на допомогу, щоб вижити. У Донецькій і Харківській областях сім’ї перебувають в зруйнованих будинках за відсутності води, газу чи світла. Постійні обстріли змушують людей проводити дні в підвалах. Діти не можуть гратися надворі, не кажучи вже про відвідування школи.

Управління ООН з координації гуманітарних питань (УГКС ООН) координує реагування в Україні. План гуманітарних потреб і реагування (Humanitarian Needs and Response Plan) потребує фінансування на суму 3,1 мільярда доларів США у 2024 році і має на меті допомогти 8,5 мільйонам людей. Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) координує
Регіональний план реагування на потреби біженців (Refugee Response Plan), що потребує для втілення 1,1 мільярда доларів США, щоб підтримати 2,3 мільйона біженців і приймаючі
громади.

Загалом ці два високопріоритетні плани ООН спрямовані на підтримку близько 10,8 мільйона людей в Україні та європейському регіоні.

«Сотні тисяч дітей живуть у громадах біля лінії фронту, зазнаючи травми та позбавлені можливості задовольнити свої базові потреби. Лише цей факт має змусити нас зробити все можливе, щоб надати Україні більше гуманітарної допомоги», — сказав заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань та координатор гуманітарної допомоги ООН Мартін Гріффітс. «Будинки, школи та лікарні, а також системи водопостачання, газу та електроенергії, неодноразово зазнають ударів. Сама структура суспільства перебуває під ударом, що має руйнівні наслідки. Наш план гуманітарного реагування втілюється спільно з національними НУО та волонтерами і передбачає повний спектр допомоги».

Українські біженці в сусідніх країнах також потребують підсиленої та сталої підтримки. Незважаючи на зусилля щодо залучення, лише половина дітей-біженців шкільного віку навчається в школах у приймаючих країнах, у той час як чверть біженців, які потребують допомоги, мають проблеми з доступом до медичної допомоги. Лише від 40 до 60 відсотків біженців працевлаштовані, часто на роботах, що вимагають нижчої кваліфікації, і багато з них залишаються вразливими, не маючи достатньо засобів для існування.

«Хоча їхня ситуація вже не в заголовках новин, мільйони біженців з України все ще потребують термінової підтримки», – сказав Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді. «Приймаючі країни продовжують надавати захист і залучати їх до суспільства, але багато вразливих біженців все ще потребують допомоги. Вони не повинні відчувати тиску щодо необхідності повернутися через те, що не можуть звести кінці з кінцями за кордоном. Усім біженцям необхідно допомогти та надати їм можливість використовувати та розвивати свої таланти, щоб підготувати їх до можливого добровільного повернення, коли цьому сприятиме cитуація».

Примітка для редакторів
Незважаючи на надзвичайні труднощі з доступом, особливо до територій, окупованих Російською Федерацією, у 2023 році гуманітарні працівники надали допомогу майже 11 мільйонам людей в Україні за підтримки міжнародних донорів. Гуманітарні організації доклали всіх зусиль, щоб збільшити допомогу в прифронтових громадах, зокрема через 105 міжвідомчих конвоїв, доповнюючи реагування уряду та зусилля волонтерів, громадських організацій та інших місцевих груп.

Сусідні країни вже майже два роки зі щедрістю приймають українських біженців, однак їм терміново потрібна додаткова міжнародна підтримка. У 2023 році партнери, залучені до Регіонального плану реагування на потреби біженців, охопили понад 2,5 мільйона біженців, надаючи підтримку та послуги у сфері захисту й, працюючи над тим, щоб включити їх у національні системи, поки вони не матимуть змоги безпечно повернутися додому.

Коротке резюме планів, фотографій і відео
• Короткий огляд Плану гуманітарних потреб і реагування та Регіонального плану
реагування на потреби біженців на 2024 рік
• Фотографії OCHA та відео
• Фотографії та відео УВКБ ООН

Контакти для ЗМІ
• Єнс Лаерке, OCHA Женева, [email protected], +41 79 472 9750
• Метью Солтмарш, УВКБ ООН у Женеві, [email protected], +41 79 967 9936

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА