17:08 21.08.2018

До жовтня відкриють 9 кардіоцентрів у рамках Держпрограми розвитку мережі реперфузійних центрів

3 хв читати
До жовтня відкриють 9 кардіоцентрів у рамках Держпрограми розвитку мережі реперфузійних центрів

До жовтня в Україні буде відкрито дев'ять кардіоцентрів у рамках Державної програми розвитку мережі реперфузійних центрів для лікування гострого інфаркту міокарда.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Міністерстві охорони здоров'я, у рамках цієї програми за кошти держбюджету 2017 року для кардіоцентрів було закуплено 12 ангіографів.

Станом на 17 серпня 2018 року в штатному режимі працюють три кардіоцентри в Чернігові, Запоріжжі та Коломиї. Відкриття ще чотирьох (Маріуполь, Чернівці, Рівне, Тернопіль) планується до кінця серпня 2018 року. Ще п'ять кардіоцентрів розпочнуть роботу в штатному режимі у вересні-жовтні-2018.

"Зволікання з відкриттям кардіоцентрів пов'язане із затягуванням ремонтних робіт у закладах охорони здоров'я", - наголосили в МОЗ.

Крім того, у відомстві повідомили, що за кошти держбюджету 2018 року здійснюється закупівля 14 ангіографів.

"У більшості регіонів уже завершено тендерні процедури на закупівлю обладнання. Врахувавши помилки минулого року, ремонт у більшості закладів охорони здоров'я, куди передбачається встановити обладнання, вже розпочато. Роботи планується завершити до постачання ангіографів, щоб відкриття кардіоцентрів відбулося якнайшвидше", - зазначили у відомстві.

Крім того, у МОЗ повідомили, що бюджетний запит на 2019 рік передбачає виділення 150 млн грн для закупівлі ще 13 ангіографів.

Для забезпечення роботи кардіоцентрів для лікування гострого інфаркту міокарда за кошти держбюджету в 2017 році було закуплено понад 23 тис. стентів. Їх постачання триває. Згідно з новим порядком, стенти розподіляються виключно до закладів охорони здоров'я, які здійснюють процедури стентування.

"Закуплені за кошти держбюджету стенти і витратні матеріали для стентування коронарних судин використовують виключно для надання невідкладної безоплатної допомоги пацієнтам із гострим інфарктом міокарда з елевацією сегмента ST. Нововідкриті кардіоцентри отримують стенти за процедурою перерозподілу", - зазначили в МОЗ.

У травні 2018 року МОЗ здійснило черговий розподіл стентів і медичних виробів для стентування коронарних судин. Про кількість і типи стентів, які є на залишках, можна дізнатися або безпосередньо в закладі охорони здоров'я або звернувшись до структурного підрозділу з питань охорони здоров'я.

Як повідомлялося, в 2017 році уряд ухвалив постанову про розвиток в Україні мережі для надання допомоги пацієнтам із гострим інфарктом міокарда. Для закупівлі ангіографічного обладнання було виділено 150 млн грн із держбюджету 2017 і 2018 рр.

Закупівля ангіографічного обладнання за рахунок зазначеної субвенції здійснюється у встановленому законом порядку на умовах співфінансування (з державного бюджету - не більше ніж 50%, із місцевих бюджетів - не менше ніж 50%).

За інформацією МОЗ, в Україні щороку діагностують близько 40 тис. інфарктів. Орієнтовна потреба для країни в невідкладному стентуванні у пацієнтів із гострим інфарктом міокарда становить 16 тис., тоді як у 2016 році було проведено лише 6,800 тис.

За розрахунками МОЗ, створення мережі реперфузійних кардіоцентрів дасть змогу запобігати близько 3 тис. летальних випадків щороку.

У 2017 році Асоціація інтервенційних кардіологів України на основі даних Реєстру перкутанних коронарних втручань (коронарне стентування, реєстр ПКВ) констатувала, що протягом 2017 року в 11 областях України на 20% знизилася летальність (смертність у стаціонарі) від інфаркту міокарда порівняно з 2015 роком.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА