16:41 01.12.2020

Медреформу було успішно розгорнуто у квітні-2020, але коригування з боку уряду можуть вплинути на її фінансову стійкість - звіт ЄС

2 хв читати
Медреформу було успішно розгорнуто у квітні-2020, але коригування з боку уряду можуть вплинути на її фінансову стійкість - звіт ЄС

Реформу системи фінансування охорони здоров'я на рівні вторинної та спеціалізованої допомоги було успішно розгорнуто у квітні 2020 року, але коригування з боку уряду можуть вплинути на її характер і фінансову стійкість.

Це випливає зі щорічного звіту ЄС про реалізацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС, оприлюдненого у вівторок у Брюсселі напередодні засідання Ради асоціації Україна-ЄС, яке відбудеться 8 грудня.

"Пандемія COVID-19 у поєднанні з частою зміною керівництва Міністерства охорони здоров'я вплинули на реформу в секторі охорони здоров'я", - зазначено у звіті.

У документі зазначається, що президент і міністр охорони здоров'я пообіцяли розглянути деталі реформи та продовжити її реалізацію, тимчасово відновивши субсидування.

У ЄС вважають, що попри те, що центральне закупівельне агентство (держпідприємство "Медичні закупівлі України", МЗУ - ІФ) стало основним оператором закупівель медичних товарів, "створення адекватної нормативної бази для медичних закупівель усе ще триває".

При цьому Мінохорони здоров'я обмежує незалежність МЗУ, агентство бере участь у закупівлі тільки менше половини передбачених у бюджеті позицій, створення наглядової ради МЗУ Мінохорони здоров'я розпочало тільки у вересні, наголошують у ЄС.

Крім того, в ЄС зазначають, що реформи в системі громадської охорони здоров'я не розвиваються, оскільки відповідне законодавство ще не допрацьовано.

На думку авторів звіту, треба далі зміцнювати потенціал Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) у сфері епідеміологічного нагляду та профілактики захворювань. При цьому зазначається, що реорганізацію ЦГЗ було відкладено через епідемію COVID-19. Водночас у звіті зазначено, що наприкінці вересня 2020 року парламент схвалив закон про безпеку крові, який відповідає директивам ЄС.

"Пандемія COVID-19 у поєднанні з частою зміною керівництва Міністерства охорони здоров'я вплинули на реформу в секторі охорони" здоров'я, - резюмують у ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА