15:12 27.11.2013

Коморовський: Брюссель помилився у проблемі відносин між ЄС і Україною - це не питання Тимошенко, a тиск Росії

3 хв читати

Президент Польщі Броніслав Коморовський заявляє, що європейська сторона помилилася в оцінці проблеми у відносинах між Європою та Україною і не втрачає надії на підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі.

"Брюссель зробив помилку в оцінці проблеми у відносинах між ЄС і Україною. Нею не є Тимошенко (екс-прем'єр Юлія Тимошенко - ІФ). Проблемою є політика тиску й шантажу, які до України застосував її східний сусід. На це не може бути згоди західного світу. Не так вирішуються питання стратегічного рівня. Вибір України між Сходом і Заходом має бути її суверенним вибором", - заявив глава польської держави в інтерв'ю "Газеті виборчій", опублікованому в середу.

При цьому на запитання, чи не має він ілюзій, що на саміті у Вільнюсі все ще може відбутися прорив у вирішенні українського питання, Б.Коморовський відповів: "Надія помирає останньою". "Настав важливий момент для визначення стратегії західного світу в питаннях не лише України, а й усіх країн між Заходом і Сходом. Ми маємо підтримувати волю до розширення сфер прав людини й демократичних цінностей на Схід", - додав він.

Водночас, за словами польського президента, "вже сьогодні треба думати про те, що робити після саміту у Вільнюсі". "Ми працюватимемо над мудрою і рішучою реакцією Європейського Союзу на російський диктат стосовно України. Польща абсолютно не може відмовитися від підтримки України, зректися пошуку гідного для неї місця в Європі… Українці переконані в необхідності зближення з Євросоюзом, а вперті держави Євросоюзу - в необхідності підписання угоди про асоціацію з Україною. Нині тверда позиція президента Путіна збільшує шанси на формулювання монолітної позиції країн Євросоюзу й солідарних дій на користь України після саміту", - сказав Б.Коморовський.

"Допомагає в цьому і позиція Юлії Тимошенко, яка підтверджує сьогодні, що єдиним шансом на вирішення проблеми Юлії Тимошенко є підписання угоди про асоціацію. Тобто, змінює логіку дій у багатьох країнах Євросоюзу", - додав він.

Б.Коморовський зазначив, що не підтримує думку про те, що президент України Віктор Янукович від самого початку не був налаштований на підписання угоди про асоціацію з ЄС, а заяви про євроінтеграцію були грою з метою зміцнення позицій у переговорах із Росією.

"Я не повністю поділяю цю точку зору. З моменту набуття незалежності Україна завжди лавірувала між інтеграцією з Західною Європою і Сходом. Нинішній президент теж так чинить, шукає вигоди для своєї країни. З тією лише різницею, що сьогодні Україна може проґавити свій історичний шанс. Нашою відповіддю на лавірування має бути демонстрація переваг від вигоди інтеграції з Заходом", - наголосив він.

При цьому президент Польщі зазначив, що "українська влада, схоже, продовжить політику виляння між Сходом і Заходом, що називається в Україні "багатовекторністю", яку реалізовували всі попередні уряди".

"Українцям ми бажаємо всього найкращого. Достатньо простежити статистику. В 1990 році національний дохід на одного жителя в Польщі й Україні був порівнянний. Після понад двадцяти років у Польщі дохід утричі вищий. Це найкращий аргумент, для чого варто проводити реформи, зв'язуватися з ЄС і прийняти його стандарти. Це чудово розуміють молоді українці, які їздять до різних європейських країн, це відчувають сотні тисяч українців, які приїжджають до Польщі. Вибір західного напряму означає прийняття демократичних засад і необхідність проведення складних господарських реформ, а альтернативою є авторитарні уряди та слабомодернізована економіка", - сказав Б.Коморовський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА