15:41 03.02.2014

Євромайдан розділив Україну на два практично рівні табори - дослідження

3 хв читати

Українці у своїй оцінці Євромайдану розділилися майже порівну, йдеться в дослідженні "Оцінка жителями України соціально-політичної ситуації в країні станом на січень 2014 року".

На запитання про ставлення до Євромайдану відповіді респондентів розділилися майже порівну - 49,0% опитаних висловили свою підтримку протестам (повністю або більшою мірою), а 45,5% опитаних висловилися проти Євромайдану (повністю або більшою мірою), свідчать дані соціального дослідження, проведеного Інститутом соціальних технологій "Соціополіс" на замовлення Агентства моделювання ситуацій.

Соціологи зазначають, що більшість респондентів (понад 60%) дали категоричні позитивні або негативні оцінки подіям Євромайдану ("повністю підтримую" або "повністю не підтримую"). Кількість опитаних із менш категоричними оцінками зазначених подій ("швидше підтримую, ніж не підтримую" і "швидше не підтримую, ніж підтримую") становить лише близько 30%. "Таким чином, можна стверджувати, що Євромайдан розділив країну не просто на два табори, а на два переважно непримиренні табори", вважають соціологи.

Головними причинами, які зумовили виникнення протестів, на думку більшості опитаних, є непідписання президентом України Віктором Януковичем угоди про асоціацію України з Євросоюзом (таку причину назвали серед основних 51,9% респондентів), загальна несприятлива соціально-політична та соціально-економічна ситуація в країні (41,7%) і розгін правоохоронними органами студентського Євромайдану (37,7%). Водночас значна кількість респондентів, які швидше не підтримують або повністю не підтримують Євромайдан, назвала серед головних причин виникнення Євромайдану провокації з боку опозиції та іноземний вплив.

Серед основних вимог протестувальників найбільшу підтримку українців (58,0% опитаних) має вимога покарання представників влади, причетних до розгону студентського Євромайдану. Не підтримують цієї вимоги 29,8% опитаних.

Найбільш прийнятною формою протестів під час Євромайдану переважна більшість опитаних вважає мирні демонстрації (78,5% респондентів), не підтримують їх лише 16,3%. Найменша кількість респондентів (15,9% опитаних) підтримала безпосередні сутички з правоохоронними органами і знесення пам'ятника Леніну (18,0%).

Ситуація, яка склалася у зв'язку з Євромайданом, має бути вирішена шляхом переговорів і компромісів (вважає найбільша кількість опитаних - 41,3%). Більше ніж чверть респондентів (26,3%) вважає, що влада має виконати всі основні вимоги протестувальників. За силовий розгін Євромайдану виступають 15,8% респондентів.

"Необхідно зазначити, що прибічники компромісного вирішення нинішньої ситуації є і серед тих, хто підтримує Євромайдан, і серед тих, хто не підтримує його", – говорять соціологи.

Водночас серед жителів України існує велика невизначеність щодо того, чим закінчиться Євромайдан, свідчать результати опитування. Усі п'ять основних сценаріїв закінчення Євромайдану, запропонованих респондентам, набрали приблизно однакову кількість голосів, і жоден із них значна кількість опитаних не назвала як найбільш імовірний.

Так, у те, що протестувальники доб'ються своїх вимог, вірять 13,5% опитаних, що їх вимоги буде задоволено частково, після чого Євромайдан розійдеться - 18,5%, а що Євромайдан розійдеться внаслідок внутрішніх протиріч і втрати інтересу суспільства до нього - дотримуються думки 16,2%. Євромайдан "в усіченому вигляді" збережеться на тривалий період, але влада його ігноруватиме - вважають 11,2% опитаних жителів України.

Попри те, що понад 40% респондентів вважають оптимальним вирішення ситуації з Євромайданом шляхом переговорів і компромісів між конфліктуючими сторонами, лише 18,5% опитаних вважають такий сценарій найбільш імовірним. На думку 18,3% опитаних, Євромайдан розженуть силовим шляхом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА