12:58 12.06.2014

Екс-депутата Лозінського вже повернули до колонії

4 хв читати
Екс-депутата Лозінського вже повернули до колонії

В. о. генерального прокурора України Олег Махніцький заявив, що колишнього народного депутата України Віктора Лозінського, засудженого раніше за вбивство жителя Голованівського району Кіровоградської області Валерія Олійника, після затримання буде етаповано назад до Бориспільської виправної колонії №119.

"Коли нам стало відомо, що його звільнили, я зібрав термінову нараду, дав відповідні вказівки. Ми вжили всіх заходів, щоб він не зміг утекти. Був контроль на кордоні, щоб у разі появи Лозінського на кордоні його затримали. За ним було спостереження", - розповів О.Махніцький на брифінгу в Києві в четвер.

За його словами, коли В.Лозінський рухався автомобілем біля Білої Церкви (Київська обл.), було ухвалено рішення про його затримання і доправлення до колонії, де він відбував покарання, "доки буде розглянуто апеляцію прокурора й буде прийнято рішення".

За інформацією в. о. генпрокурора, спочатку В.Лозінський повернувся до себе додому, а потім, "коли він почав переміщатися, його затримали".

"Він перебуває наразі під вартою, він не має можливості втекти. Його охоронятимуть до ухвалення рішення судом апеляційної інстанції", - наголосив в. о. генпрокурора.

Він нагадав, що Бориспільський міськрайонний суд безпідставно відхилив усі клопотання прокурора й ухвалив рішення про звільнення В.Лозінського у зв’язку зі станом здоров'я. Після цього прокуратура внесла апеляцію на це рішення суду.

О.Махніцький також звернув увагу на те, що ще у травні В.Лозінського безпідставно перевели до медзакладу колонії. "Його звільнення готувалося заплановано", - робить висновки в. о. генпрокурора.

Крім того, додав О.Махніцький, клопотання про звільнення В.Лозінського надходило і від адвоката ув'язненого, і від потерпілої Олійник. "Очевидно, проводилася робота з потерпілою, думаю, вона не просто так подала клопотання про звільнення цієї людини", - сказав він.

В. о. генпрокурора також повідомив, що на сьогодні відкрито кримінальні провадження стосовно працівників пенітенціарної служби, а також судді, який прийняв незаконне рішення. Він пояснив, що перевірятиметься можливе зловживання владою або перевищення влади суддею, а також імовірність отримання хабара причетними посадовими особами.

Окрім цього, О.Махніцький висловив припущення, що висновок судово-медичної експертизи щодо стану здоров'я В.Лозінського було сфальсифіковано.

Глава МВС України Арсен Аваков пізніше написав на своїй сторінці у Facebook: "12:00, оформивши відповідні документи, Лозінського доставили назад до колонії. Окреме тепер питання щодо процедури його випуску".

Як повідомлялося, 16 червня 2009 року в Голованівському районі Кіровоградської області стався інцидент за участю тодішнього народного депутата В.Лозінського (обраний за списком БЮТ), прокурора Голованівського району Євгена Горбенка, начальника райвідділу міліції Михайла Ковальського, внаслідок чого загинув 55-річний місцевий житель В.Олійник.

Дніпровський райсуд Києва у квітні 2011 року засудив В.Лозінського до 15 років позбавлення волі за умисне вбивство В.Олійника з хуліганських спонукань, а також за незаконне зберігання та поводження зі зброєю та боєприпасами. Отже, з шести статей обвинувачення, за якими прокуратура передавала матеріали справи стосовно В.Лозінського до суду, його засудили за двома статтями. Суд також зобов'язав В.Лозінського відшкодувати судові витрати за проведені експертизи в сумі понад 10 тис. грн.

Фігурантів справи В.Лозінського засудили до різних термінів: колишнього прокурора Голованівського району Євгена Горбенка - до дев’яти років позбавлення волі, екс-начальника Голованівського райвідділу міліції Михайла Ковальського - до п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном на три роки (без відбування покарання), єгеря Голованівського лісництва Василя Перепелицю - до чотирьох років позбавлення волі.

У березні 2013 року Вищий спеціалізований суд із розгляду кримінальних і цивільних справ, розглянувши касацію на вирок В.Лозінському, зменшив термін його ув'язнення на чотири роки.

11 червня поточного року стало відомо, що В.Лозінського звільнено рішенням суду у зв’язку зі станом здоров'я. Відповідну інформацію підтвердив голова Державної пенітенціарної служби України (ДПтС) Сергій Старенький на своїй сторінці у Facebook. При цьому він спростував причетність відомства до ухвалення рішення про стан здоров'я В.Лозінського, на підставі якого того було звільнено.

Прокуратура Київської області внесла апеляційну скаргу на постанову Бориспільського міськрайонного суду про звільнення від покарання В.Лозінського у зв’язку зі станом здоров'я.

"Прокуратура вважає таке рішення суду незаконним у зв'язку з тим, що в суді не доведено, що захворювання, зазначені в медичній документації щодо засудженого, становлять загрозу його життю й унеможливлюють подальше перебування в місцях позбавлення волі", - йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури області.

12 червня глава МВС Арсен Аваков повідомив, що В.Лозінського затримали: "Спеціальна група карного розшуку МВС України затримала кілька хвилин тому Віктора Лозінського".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньяху домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА