09:23 15.06.2019

Нардеп Онищенко, який знаходиться в розшуку, подав документи в ЦВК для участі у виборах в Раду

3 хв читати
Нардеп Онищенко, який знаходиться в розшуку, подав документи в ЦВК для участі у виборах в Раду

Позафракційний народний депутат України Олександр Онищенко подав документи в Центральну виборчу комісію (ЦВК) для участі у позачергових виборах до Верховної Ради, повідомила секретар ЦВК Наталія Бернацька.

"Онищенко подав документи в Центральну виборчу комісію ... За фактом у пакеті документів, які він до нас направив, він стверджує, що він був делегований від України брати участь у кінних змаганнях", - розповіла вона в ефірі "5 каналу" в п'ятницю ввечері.

Бернацька зазначила, що поданий Онищенко пакет документів буде проаналізовано, і найближчим часом ЦВК розглядатиме це питання.

На запитання ведучої про те, чи буде зареєстрований кандидатом у народні депутати лідер політичної партії "Рух нових сил" Міхеіл Саакашвілі, який довгий час перебував за кордоном, секретар ЦВК відповіла: "Дамо відповідь, коли побачимо документи - які є підстави. Тому що ви знаєте, що відповідно до закону є різна судова практика. Якщо, наприклад, людина перебувала на лікуванні або на навчанні, або в офіційному відрядженні, і будуть надані підтверджуючі документи, то ми все це аналізуємо і реєструємо. Ми підраховуємо всі дні перебування за межами України в останні 5 років кожного кандидата. Документи Саакашвілі ми поки не бачимо, тому будемо аналізувати за фактом", - сказала Бернацька.

Вона також зазначила, що в разі, якщо ЦВК дасть негативне рішення щодо реєстрації, у всіх незадоволених цим рішенням є можливість оскаржити його в судовому порядку.

Відповідно до ст.9 закону "Про вибори народних депутатів України", депутатом може бути обраний громадянин України, який досяг на день виборів 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх 5 років. Проживання в Україні означає: проживання на території в межах державного кордону; перебування на судні в плаванні під Державним прапором України; перебування у відрядженні в закордонних дипломатичних установах України, міжнародних організаціях та їх органах; перебування на полярній станції України; перебування в складі формувань Збройних сил України, дислокованих за межами України.

Як повідомлялось, Олександр Онищенко підозрюється правоохоронними органами України в організації схеми з розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування". Верховна Рада надала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання і арешт 5 липня 2016 року. Однак напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Онищенко покинув територію держави. Він оголошений у національний розшук 8 серпня 2016 року.

Сам Онищенко, який проживає протягом декількох років за кордоном, заявив, що має намір повернутися в Україну для участі в судовому процесі, а також балотуватися до Верховної Ради.

8 лютого 2019 року директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що Бюро завершило розслідування щодо Онищенка в рамках справи про розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу. За його словами, найближчими днями обвинувальний акт буде направлений до суду. Перше засідання суду в "газовій справі" щодо народного депутата України Олександра Онищенка і його фінансового директора, було призначено на 10 червня.

31 травня прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Симків повідомив, що Солом'янський районний суд Києва розглядатиме клопотання захисту депутата Олександра Онищенка про зняття його з розшуку. Дати розгляду, за словами прокурора, ще не призначено.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА