12:51 31.10.2023

Опитування: У 2023 році інтерес до політики в українців сягнув 62%

4 хв читати
Опитування: У 2023 році інтерес до політики в українців сягнув 62%

Рівень інтересу до політики громадян України протягом останніх 15 років значно коливався залежно від політичних подій і у 2023 році практично сягнув максимального значення 62% (тільки в період Помаранчевої революції 2004 року він був вищим і становив 63%).

Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 21 до 27 вересня 2023 року в межах Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

"Інтерес до політики, який був дуже високий у 2004 р., коли відбувалися бурхливі політичні процеси, пов'язані з президентськими виборами та Помаранчевою революцією (тоді інтерес до політики виявили 63% опитаних), у наступні роки поступово знижувався (що можна вважати ознакою посилення політичної апатії у суспільстві), сягнувши мінімального рівня у 2012 р. (тоді лише 32% опитаних висловили інтерес до політики). Після Революції гідності інтерес до політичних процесів дещо посилився (у 2017 р. нею цікавилися 38% опитаних) та суттєво зріс у 2019 р. (рік проведення президентських і парламентських виборів) ˗ частка тих, хто цікавиться політикою, зросла до 54,5%", - йдеться у пресрелізі Центру Разумкова за підсумками дослідження, поширеному на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляється, у 2023 р. цей показник зріс ще більше - до 62% (12% - дуже цікавляться політикою, 50% - скоріше цікавляться). Натомість 26% респондентів скоріше не цікавляться політикою, і 8,5% - зовсім не цікавляться.

Порівняно з 2019 р. інтерес до політики більшою мірою зріс серед жінок (із 49% до 59%), аніж серед чоловіків (з 61% до 65%), проте серед чоловіків залишається дещо вищим, ніж серед жінок. На інтерес до політики впливають також вік та освіта. Як і в попередні роки, чим старші респонденти, тим більше вони цікавиться політикою (так, серед тих, кому від 18 до 29 років, цікавляться політикою 50%, тоді як серед тих, кому 60 і більше років ˗ 67%).

Респонденти із загальною середньою освітою цікавляться політикою менше (54%), ніж респонденти із середньою спеціальною (61%) та вищою освітою (67%). Найбільшою мірою політикою цікавляться жителі Центрального регіону (67%), найменшою - Східного регіону (54%). "Східний регіон - єдиний серед регіонів, де інтерес до політики порівняно з 2019 роком статистично значуще не змінився (в інших регіонах він зріс)", - зазначається в повідомленні.

У понад половини опитаних хоча б час від часу виникають проблеми з розумінням української політики. 49,5% опитаних висловили бажання краще розбиратися в політиці. Не хотіли б цього 37% опитаних. Що вищий рівень освіти респондентів, то частіше вони висловлюють бажання краще розумітися на політиці (їх частка зростає від 41% серед тих, хто має загальну середню освіту, до 55% серед тих, хто має вищу освіту). "Східний регіон - єдиний серед регіонів, де частка тих, хто не хотів би краще розумітися на політиці (48%), перевищує частку тих, хто хотів би (41%)", - зазначено в повідомленні.

Опитування проводили з 21 до 27 вересня 2023 року в межах Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і здійснюється Pact в Україні. Зміст опитування є виключною відповідальністю Pact та його партнерів і не обов'язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях - тільки на тих територіях, які контролює уряд України і на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на завершальному етапі (коли здійснювали відбір респондентів за статево-віковими квотами). Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА