13:51 09.06.2020

Автор ОЛЕКСАНДР СОКОЛОВ

Ізоляція згубна: навіщо бізнесам об'єднуватися

4 хв читати
Ізоляція згубна: навіщо бізнесам об'єднуватися

Олександр Соколов,  голова Одеського регіонального представництва СУП, власник мережі онлайн-ресторанів Smilefood

 

Тиждень тому Спілка українських підприємців - найбільше об'єднання бізнесменів України - обрала нову раду директорів. Як завжди, нова рада складається з найдосвідченіших бізнесменів нашої країни, які створили такі компанії, як Фармак, UBC Grouр, Нова пошта, ТИС, Добробут, і багато інших. В цілому, Спілка об'єднала понад 800 компаній, які платять 65 мільярдів гривень податків до бюджету, створюючи 350 тисяч робочих місць.

У світі існують різні формати об'єднань підприємців: асоціації бізнесу, торгові палати, союзи роботодавців, бізнес-клуби. І якщо останні, здебільшого, зосереджені на неформальному спілкуванні та нетворкінгу, у СУП є інша місія - впливати на законодавчу базу і покращувати бізнес-клімат в нашій поки що корумпованій країні.

Публічна позиція крупних бізнесменів здатна розворушити не одне осине гніздо. Саме тому я завжди з цікавістю читаю фейсбук Олександра Соколовського, засновника групи компаній "Текстиль-Контакт" і члена ради директорів СУП, який відкрито висловлюється з приводу не правомірних тендерів або держзакупівель. Завдяки розголосу, в минулому році компанія - член СУП Taryan Group виграла сутичку, в якій представники спецслужби намагалися безкоштовно отримати квартири в одній з новобудов компанії.

Свого часу Нова пошта не побоялася винести в публічну площину конфлікт на грунті обшуків Генеральною прокуратурою. Для мене це був дуже знаковий випадок.

Ще приклад – завод Еконія, який виробляє воду "Малятко", вдалося відбити від рейдерської атаки в тому числі і зусиллями іншого члена ради директорів Тимура Бондарєва з юридичної компанії Arzinger.

Тому, для мене очевидно - об'єднуючись і нарощуючи міць, легше змінювати правила гри.

В Україні або в наших сусідніх країнах Болгарії та Польщі членство в подібних об'єднаннях є добровільним. А ось, наприклад, в Німеччині - обов'язкове, зокрема, в федеральному Конгресі торгово-промислових палат і у Центральній спілці німецьких об'єднань ремісників. Їх учасники навіть мають право вето на законопроекти.

Ми право вето, на жаль, не маємо, але продовжуємо боротися проти ініціатив, які вбивають і без того кволий бізнес клімат в країні. Так, один з таких документів - закон №466 (проект №1210), який значно збільшує фіскальне навантаження, а в умовах кризи просто унеможливлює повноцінне відновлення.

І це після того, як бізнес фактично посилив роль держава в боротьбі з пандемією, взявши на себе левову частку функцій щодо забезпечення лікарень усім необхідним - від їжі та одягу до життєво необхідного обладнання.

Бізнес у котрий раз виявився більш маневреним, швидким, таким, що володіє кращою репутацією на міжнародних ринках і більш дієвою логікою прийняття рішень. Адже ми витрачали свої гроші, ніхто не хотів ні нажитися, ні отримати відкат.

Побоювань вистачає, планувати і без того складно.

Однак, що ми бачимо? Чітку тенденцію, яка свідчить про значне розширення повноважень фіскалів, простіше кажучи - податковій розв'язують руки. Восени набере чинності законопроект №1053 "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг". Всі погомоніли про нього й забули, але ж цей закон, нібито покликаний боротися з тіньовою економікою, по суті передбачає повну фіскалізацію і остаточно доб'є той малий бізнес, який вижив після карантину. Чи готова маленька перукарня до того, щоб вести такий облік?

Ще з "хороших новин" - нововведення НБУ щодо протидії фінансуванню тероризму: якщо з одного айпі відбуватимуться оплати на різні картки, то можна вже потрапити під підозру. А як же бути бухгалтеру на аутрсорсі, який працює зі своєї квартири і веде одночасно 10 підприємств?

Для бізнесу заарештовані рахунки компанії на 2-3 місяці - це смерть. А значить бізнесмен буде змушений йти і домовлятися.

Сьогодні бізнес чекає мораторій на перевірки хоча б до кінця цього року. Кожен день я отримую таргетовані рекламні пропозиції про послуги з виведення компанії в будь-яку іншу країну світу. Скажу більше - все частіше помічаю розмови про те, як добре вести бізнес за кордоном і на форумах, і в ютуб-програмах.

І кожен день бізнес йде з України. Кожен день гроші йдуть в інші юрисдикції. Туди, де легше платити і де немає корупції. А якщо все поїдуть і платити стане нікому? Що залишиться уряду з такою стратегією - сильніше тиснути на тих, хто залишився?

А поки ми тут, потрібно триматися разом.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА