16:00 17.06.2020

Автор ЛЕОНІД ГІЛЕВИЧ

Terra incognita: громадянство як фактор інвестиційної привабливості

3 хв читати
Terra incognita: громадянство як фактор інвестиційної привабливості

Леонід Гілевич, радник ЮФ “Ілляшев та Партнери”

 

Можливість множинного громадянства може бути вагомим аргументом для залучення в Україну іноземних інвесторів. У сумі з продуманою податковою та інвестиційною політикою, подвійне громадянство зможе не тільки захистити державні інтереси, але й повернути до України людський та інтелектуальний капітал, за який вже досить довго борються усі розвинені держави.

Практика множинного громадянства в Україні існує, проте знаходиться у «сірій зоні». Українське законодавство прямо не дозволяє множинне громадянство, проте, фактично, і не виключає можливість його існування, визначаючи, що, не дивлячись на інші громадянства, власник українського паспорта для України буде лише громадянином України.  

Колізія прихована у законі про громадянство. Принцип єдиного громадянства в Україні, встановлений статтею 4 Конституції України, у статті 2 Закону України «Про громадянство України» визначений як такий, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України, та передбачає, що якщо громадянин України набув громадянство іншої держави, або іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною вони визнаються лише громадянами України.

Відповідно до частини першої статті 25 Конституції громадянин України не може бути позбавлений громадянства та права змінити громадянство. При цьому, в статті 19 Закону України «Про громадянство України» визначено, що однією з підстав для позбавлення громадянства є добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави. А от механізм реалізації такої норми у законодавстві відсутній.

Варто визнати, що законодавство України з питань громадянства справді потребує змін і ситуація, яка склалася, порушує один із загальних принципів права – принцип правої визначеності.

В останні роки ми у юридичній фірмі «Ілляшев та Партнери» спостерігаємо значний інтерес іноземців до українського громадянства. Причини можуть бути різними: від наміру розвивати бізнес в Україні і постійно тут проживати, до укладання шлюбу з громадянином України та просто бажання мати паспорт, який дозволяє подорожувати без віз до багатьох країн. У нашій практиці десятки успішних випадків оформлення для клієнтів усіх типів посвідок на проживання та дозволів на імміграцію, незважаючи на складність процедури і законодавчі підводні камені. Але лише комплексні та продумані зміни у законодавстві допомогли б збільшити попит на оформлення українського громадянства при збереженні вже існуючого. Звичайно, будь-які зміни потребують ретельного опрацювання з урахуванням міжнародних зобов’язань України.    

На розгляд парламенту передано законопроект № 2590 «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства», який пропонує розширити перелік осіб, які мають право на набуття громадянства України за територіальним походженням. У документі передбачається можливість для деяких іноземців не подавати зобов’язання щодо припинення іноземного громадянства під час оформлення українського. Так, передбачається, що Кабінет Міністрів складе перелік держав (крім держав-агресорів та держав-окупантів), громадяни яких замість подачі такого зобов’язання отримають право прийняти присягу громадянина України.

У цілому, законопроект потребує доопрацювання: на думку Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, передбачені ним правила «дещо послаблюють вимоги щодо уникнення множинності громадянства», в той час як «будь-яка легалізація подвійного (множинного) громадянстваможлива лише після відповідного уточнення приписів Основного Закону України», тобто, після внесення змін до Конституції. А це – довга історія.

В умовах глобалізації та проживання кількох мільйонів етнічних українців в інших державах видається доцільним зберегти зв’язок країни з тими, хто через особисті обставини набуває іноземне громадянство, не «закривати» перед ними двері і вивести із «сірої зони» тих, у кого на руках паспорти різних країн, у правове поле. Подібний підхід до своїх громадян останнім часом спостерігається у державах-членах ЄС. У свою чергу, можливість для іноземних підданих зберегти своє громадянство при отриманні громадянства України може бути додатковим аргументом для залучення в Україну іноземних інвесторів. Набуття громадянства за інвестиції – також розповсюджена світова практика.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА