17:29 14.07.2020

Автор ВІКТОРІЯ ПОПОВИЧ

Нові лікарні для українців і чому їх немає

5 хв читати
Нові лікарні для українців і чому їх немає

Вікторія Попович, директор інвестиційно-будівельної компанії "Обрій", засновник волонтерського проекту "Бебісітери для дітей медиків"

 

Історія про "безбар'єрність"

Зараз часто говорять про доступність і безбар'єрність, вимагаючи робити пандуси ледь не в сільських нічних клубах. А у столичній бюджетній поліклініці діти з обмеженими можливостями змушені були роками пролізати у вузьку смердючу кабінку і користуватися відверто незручним унітазом. Про це я дізналася, випадково потрапивши з дітьми в мою "рідну" дитячу поліклініку №1 на Солом'янці.

Туалет ми змогли привести до ладу. Керівництво поліклініки відразу "пішло назустріч", і у маленьких пацієнтів стало одним фактором стресу менше. Але за час реалізації проекту мені довелося зануритися в тему, поспілкуватися з багатьма людьми та дещо для себе з'ясувати.

Серед іншого, я не раз була змушена пояснювати, чому в Україні не будують нових медичних установ і не реконструюють наявні. Але виявилося, що це зрозуміло мені, керівнику будівельної компанії! Для людини, яка не пов'язана з будівництвом або медициною, це суцільна загадка. Навіть якщо в неї і виникало це питання. Тому я і вирішила написати цей текст.

Будівельні "норми", що стали "ненормальними"

Будівництво лікувальних установ, без яких ми не уявляємо свого існування - пологових будинків, поліклінік, лікарень, моргів, лабораторій, станцій забору крові тощо - підпорядковане певним нормам. Ці норми, безперечно, потрібні - вони як правила гри, яким повинні все підкорятися. Інакше в одному місті побудують курінь, а в іншому палац, і обидва назвуть, наприклад, онкологічною клінікою. Мало того, норми, які потрібні для будівель, де всі хворіють, мають відрізнятися від норм будівель для відносно здорових - фабрики, ресторану або школи. Це, думаю, теж очевидно будь-якій людині при здоровому глузді.

Такі норми в Україні є. Вони називаються ДБН ("Державні будівельні норми") В.2.2-10-2001 "Будинки і споруди. Заклади охорони здоров'я". Як можна здогадатися з номера, їх ухвалили майже два десятиліття тому. Досить давно, особливо зважаючи на розвиток і будівництва, і медицини, і нашого суспільства.

Проте й у 2001 році ці норми вже були неадекватними. Вони базувалися на попередніх, створених для зовсім інших матеріалів, технологій і т. д. А головне, ці ще радянські будівельні норми були призначеними для принципово іншої системи охорони здоров'я!

Можливо, ви помічали, наскільки схожими є наші лікарні-поліклініки в різних районах і містах. Це спадщина Семашка, який винайшов і наллаштував цю систему. Сто років тому - це був дійсно прорив або, врешті-решт, точно краще, ніж нічого.

Однак все це застаріло, як матеріально, так і морально. Зараз для нормального самопочуття пересічної людини і для суспільства з його звичками все ця "система коридорная, на 38 комнаток - всего одна уборная" - є просто витонченим садизмом. Або, скажімо, електрика: адже техніки в лікарнях стає все більше, а якщо вимоги до потужності мереж чи кількості розеток допотопні!

Я кажу лише про найбільш очевидні речі, що стосуються побутового комфорту або є зрозумілими пересічній людині. Але є ще маса тонких нюансів. Важливість деяких із них краще зрозуміла медикам - наприклад, норми, які стосуються вентиляції та рекуперації повітря. Інші очевидні, скоріше, будівельникам: скажімо, невідповідна сучасної ситуації залежність об’ємів певних приміщень в лікарнях від розмірів стандартів будівельних плит.

Однак те, що чинні ДБН неадекватні - зрозуміло всім, хто хоч якось дотичний до проблеми. І саме це робить питання будівництва нових будівель лікарень або поліклінік безвихідним! Мала би Україна нові норми - був би сенс виділяти гроші на будівництво, а так, "маємо що маємо".

Чому загальмувалася альтернатива

Виникає природне питання: якщо і будівельникам, і медикам давно очевидно, що чинні ДБН неадекватні, то чому ж вони досі діють? Невже ніхто так і не запропонував альтернативи?

Запропонували. Торік Мінрегіонбуд розробив новий законопроект щодо сучасних ДБН.

Так, цей документ не ідеальний. Не знаю, що про нього сказали би медики, але у мене як будівельника до нього маса претензій. Але це краще, ніж нічого, точніше, ніж норми більш ніж півстолітньої давнини! Принаймні, у законопроекті приділено увагу комфорту пацієнтів і персоналу, враховані можливості сучасних будівельних матеріалів тощо.

Але найголовніше, наскільки я можу судити, законопроект створювався паралельно з глобальною реформою медицини в Україні. Це означає, що нові ДБН хоч якось корелювали з новими "правилами гри" від МОЗ - тією системою охорони здоров'я, яка була запропонована українцям і впровадження якої вже почалося півтора роки тому!

Тепер, як ми знаємо, з медреформою коїться щось незрозуміле. Вона чи то буде, чи то її не буде, чи то буде, але інша... І законопроект від Мінрегіонбуду, як нескладно здогадатися, теж лежить мертвим вантажем. Як то кажуть, "збіг? не думаю".

Наслідки гальмування

Враження таке, що наша влада опинилася на роздоріжжі. Зрозуміло, що повернутися до старого стандарту вже не вийде. Хоча би тому, що там розвалилося все, і складати вже нема чого. Дотримуватися алгоритму, який розробили, не встигли впровадити "попередники" - теж незручно. Зокрема, тому, що в такому випадку майже всі наші лікарні раптом стануть "невідповідними нормам", і це вимагатиме величезних "вливань" у зведення нових будівель. Створювати "з нуля" життєздатну альтернативу і системі охорони здоров'я взагалі, і в будівельним нормам галузі зокрема – нема кому. "Дефіцит кадрів", як нещодавно поскаржився наш президент.

Наслідки цього "шпагату" зрозумілі. У цей час хворі коронавірусом задихаються у приміщеннях із застарілою вентиляцією, лікарі звільняються, бо в цих будівлях неможливо організувати безпечну роботу, а діти з обмеженими можливостями змушені підніматися сходами в вузьку кабінку допотопного туалету! І все це, зокрема, через будівельні "норм", які давно є "ненормальними".

Що можна зробити: особистий досвід

Мені зв'язок між цими явищами є очевидним. Не як медику, але як будівельнику. І я знаю: доки нових ДБН не буде, нових нормальних лікарень-поліклінік українцям не бачити. І навряд чи я, "всього тільки" керівник будівельної компанії, можу змінити ситуацію, якось зрушити з мертвої точки медреформу, ухвалення і впровадження нових стандартів.

Але також я усвідомлюю ще одне. Що особисто я можу піти до керівництва моєї "рідний" дитячої поліклініки на Солом'янці. І я здатна сказати: моя компанія готова зробити новий інклюзивний туалет, щоб його відвідування не було стресом. Тому що стан цього закладу - принижує не так дітей, яким і так дісталося від життя, як дорослих, які це допустили. Особисто мене.

P. S. Я закликаю колег-будівельників - наслідувати приклад. Тому що, як ми бачимо, іншого адекватного виходу - немає. Якщо, звичайно, не розглядати серйозно революцію чи еміграцію, що завжди тягне за собою наслідки, яких неможливо передбачити.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА