18:48 11.01.2021

Автор ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Бажання влади фінансово підтримати Лукашенка руйнує партнерські відносини України з ЄС

3 хв читати
Бажання влади фінансово підтримати Лукашенка руйнує партнерські відносини України з ЄС

Валентин Наливайченко, народний депутат України, ВО "Батьківщина", секретар комітету ВРУ з питань інтеграції України з Європейським Союзом

 

Українська влада дедалі більше розчаровує і нас в країні, і наших європейських партнерів.
Рік тільки почався, а розчарування діями влади України в Європі з кожним днем зростає.
Протягом минулого тижня мав уже з десяток вкрай неприємних розмов з колегами із Європарламенту і дипломатами країн Балтії.
Усі ставлять одне питання: що стало причиною раптової відмови України від європейської інтеграції і розвороту в бік Росії?
Чому після численних офіційних заперечень на найвищому рівні Україна вирішила укласти контракти з Білоруською АЕС, яку низка європейських країн вважає енергетичною зброєю Кремля? Більше того, в розумінні європейців (так і є) у України достатньо власних електростанцій, а відтак рішення імпортувати струм з Білорусі носить виключно брудний політичний характер.
Востаннє настільки глибоке занепокоєння діями України з боку європейських колег пригадую восени 2013 року.
Переконую зараз європейських колег, що рішення купувати струм з Білоруської АЕС не відображає державну політику Україні, а лише стало наслідком злочинного і ймовірно корупційного рішення окремих топчиновників в структурі української влади.
Однак в міру того, як Україна продовжує щодня закуповувати у режиму Лукашенка по 3-4 млн кВт годин, а президент і уряд мовчить, оптимізм втрачають всі партнери.
Від початку імпорту атомної енергії з Білорусі минув рівно тиждень. І що ми почули від влади за цей час? Немає ані чіткої позиції президента, ні Кабінету Міністрів, жодної реакції не було від Ради національної безпеки та оборони. Єдине, що ми почули, це в.о. міністра енергетики визнав, що «дійсно проблема імпорту з Білорусі існує».
Вдумайтеся, після того, як весь цивілізований світ запровадив санкції проти режиму Лукашенка, Україна без попередження, з власної ініціативи вирішила закуповувати у Білорусі електричну енергію. І не просто в Білорусі, а з атомної електростанції, яку Кремль збудував на самісінькому кордоні з Європейським Союзом і проти якої найближчі наші партнери в ЄС запровадили санкції.
Уже сьогодні більшість спільних проєктів України з країнами Балтії та Польщі можуть бути поставлені на паузу через такі дії української влади. Під загрозою і співпраця з цими країнами на рівні ЄС-Україна.
Сьогодні міністр енергетики Литви офіційно заявив, що в кінці січня і на початку лютого в дію буде введений план повної блокади електроенергії з Білоруської АЕС. Однак саме через дії України цей план може не спрацювати.
Очевидно, що січневі події з закупівлею струму з Білоруської АЕС матимуть довготривалі наслідки для України. Влада своїми діями підірвала довіру до себе як до надійного партнера серед європейських країн. Протягом першого тижня Україна закупила у Білорусі 20 млн кВт годин, забезпечила повне (!) навантаження Білоруської АЕС упродовж цілої доби.
Маю великі сподівання, що до кінця поточного місяця проєвропейські сили в українському парламенті виправлять ситуацію, зупинять фінансову підтримку диктаторського режиму Лукашенка і повернуть довіру європейських країн до України як до надійного партнера.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МИКОЛА ФІЛОНОВ

Про демократію, медіа і вибори

ІГОР ЖДАНОВ

Путін під танковими ударами росіян: як наступ російських добровольчих формувань вплине на режим

СУСАННА КАРАХАНЯН

Як придбати первинну нерухомість у 2024 році та не втратити гроші?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Дефіцит працівників за безробіття під 20%: або як подолати структурні диспропорції на ринку праці

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Санкційне майно на мільярди: як ФДМУ працює із цими активами?

ІГОР ПЕТРЕНКО

Роль міжнародних корпорацій у формуванні зовнішньої політики держав: уроки для України

АНДРІЙ ГРИЩУК

Фондовий ринок на максимумах: наскільки стабільні теперішні котирування?

ДМИТРО МАЛЯР

Енергетична Україна в Європі: довгий шлях чи швидкий успіх?

ДАНА ЯРОВА

Децентралізовані закупівлі: як гроші з бруківки спрямувати на дрони?

ОЛЕКСАНДР ІСНЮК

Реалії сільського господарства під час війни: як бізнесу залучити торговельне фінансування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА