13:39 11.02.2021

Автор ІРИНА СИДОРОВА

Як можна оцінити перебіг і спрогнозувати важкість COVID-19

2 хв читати
Як можна оцінити перебіг і спрогнозувати важкість COVID-19

Ірина Сидорова, медичний директор лабораторії ДІЛА

 

 

При COVID-19 робота бар'єрних і захисних механізмів людини проходить перевірку на міцність. Перебіг хвороби багато в чому залежить від стану органів і систем на момент зараження, їх здатності прийняти «вірусний» удар. Здоровий організм швидко мобілізує свої ресурси, і, в більшості випадків, COVID-19 протікає легко, подібно будь-якому ГРВІ.

До групи ризику важкого перебігу COVID-19 потрапляють пацієнти старше 60 років, люди з надмірною масою тіла, хронічними захворюваннями, курці. Саме вони вимагають своєчасного і комплексного контролю реакції організму на захворювання.

Особливість COVID-19 полягає в тому, що він не обмежується ураженням одного органу, а впливає практично на всі системи організму. Саме тому в моніторингу стану не обійтися тільки загальним аналізом крові.

На що важливо звертати увагу в першу чергу при лабораторній діагностиці захворювання

  1. Вираженість і характер запальних реакцій. Рівні С-реактивного білка, інтерлейкіну-6 та феритину допомагають лікарю зрозуміти терміновість і обсяг перших лікувальних заходів.
  2. Зміни в системі згортання крові, ризик тромбозів. Оцінити цей процес дозволяють показники коагулограми та рівень Д-димера. Д-димер може вказувати на посилене тромбоутворення, що часто є причиною смерті. Підвищене утворення тромбів в дрібних судинах призводить до дефіциту кисню (гіпоксії), пошкодження легенів, міокарда, нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту, нервової системи.
  3. Порушення в роботі органів. Про це говорять класичні біохімічні показники. Креатинін і сечовина – про роботу нирок; білірубін, трансамінази (АЛТ, АСТ) – печінки; тропонин – міокарда; ЛДГ вказує на наростання тканинної гіпоксії (а це пряма загроза життю).
  4. Загальний розгорнутий аналіз крові. Він вносить додаткову ясність при оцінці стану пацієнта і прийнятті рішення про тактику лікування.
  5. Моніторинг показників в динаміці. Негативні зміни в роботі організму можуть розвиватися дуже швидко. Саме тому лабораторні показники вимагають обов'язкового повторного контролю для своєчасної корекції лікування. Наприклад, зростання рівня нейтрофілів і прокальцитоніну говорить про приєднання бактеріальної інфекції та необхідність призначення антибактеріальних препаратів.

COVID-19 – підступне захворювання. Початок найчастіше легкий зі звичайним нежитем, втратою нюху, покашлюванням, порушенням травлення без підвищеної температури. А вже на другому тижні може стрімко змінитися в гіршу сторону з високою температурою, інтоксикацією, слабкістю, утрудненням дихання. У цих випадках вкрай важливо комплексне обстеження.

Лабораторна діагностика призначена для швидкої оцінки ризиків та пошуку відхилень. Лікар, отримуючи дані комплексного дослідження факторів ризику тяжкого перебігу COVID-19 від ДІЛА, оперативно визначає тактику лікування пацієнта або направляє на термінову госпіталізацію.

Що робити після отримання результатів досліджень?

Ступінь тяжкості перебігу COVID-19 коректно оцінить тільки лікар, проаналізувавши всі дані (анамнез, огляд, результати досліджень). Самолікування може призвести до погіршення стану і непередбачених наслідків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Чому зупинка транзиту української агропродукції через Польщу безпідставна

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА