18:21 02.03.2021

Автор МАРИНА ЛАЗЕБНА

Індексаційна історія: крапки над "і"

4 хв читати
Індексаційна історія: крапки над "і"

Марина Лазебна, міністерка соціальної політики України

 

Питання індексації пенсій, дати та розміру, завжди викликає бурхливі обговорення, політизується, стає об’єктом маніпуляцій та особистих претензій. Хоча насправді це далеко не єдиний механізм підвищення добробуту пенсіонерів, і взагалі має бути технічним питанням, політизації якого потрібно покласти край.

Давайте розплутаємо цю «індексаційну історію», зазирнувши у минуле та у можливе майбутнє.

Історія

У 2004 році закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановив, що в ситуації, коли в країні відчутно зростають ціни та зарплати, має відбуватись індексація пенсій.

З 2005 року пенсії індексувались 1 березня щороку щонайменше на 20 відсотків від зростання середньої заробітної плати, з якої сплачувались страхові внески, та яка враховувалась для обчислення пенсії. Тут важливо зауважити, що індексації також підлягали усі пенсії відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів населення.

У 2014-2016 роках індексація пенсій не проводилась взагалі через складну фінансово-економічну ситуацію. Крім того, у 2016 році вдвічі зменшили розмір внесків до Пенсійного фонду і тим самим зменшили ресурс Фонду на підвищення виплат. В результаті, зростання пенсій відставало від збільшення зарплат удвічі, й коефіцієнт заміщення пенсіями зарплат за три роки впав з 48,5% до 30,4%.

Але на цьому біди пенсіонерів не завершуються. У 2017 в результаті проведеної пенсійної реформи: суттєво збільшили вимоги до страхового стажу і тим самим підвищили пенсійний вік, знизили «вартість» одного року страхового стажу з 1,35 до 1, прибрали з закону дату щорічної індексації, визначили, що індексуються тільки пенсії, призначені згідно закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тодішні урядовці зазначили, що дата та порядок індексації визначаються за рішенням Уряду, в розмірі не менше 50% зростання споживчих цін та 50% зростання середньої заробітної плати.

У 2018 році індексація пенсій так і не відбулась. Зробили її під вибори у  березні 2019. Але фактично реформа «викреслила» з механізму індексації пенсії близько пів мільйони пенсіонерів: науковців, військових, державних службовців та інших категорій пенсіонерів, пенсії яким призначались на підставі інших законів. 

 

Сьогодення

Коли у 2020 році прийшов наш Уряд, а було це вже після 1 березня, з’ясували, що в бюджеті Пенсійного фонду України на 2020 рік кошти на індексацію передбачені лише на 1 місяць – на грудень. Оскільки дату індексації із закону виключили, то через обмеженість ресурсів проводити її з 1 березня навіть не планували.

На той час вже почалася пандемія коронавірусу і ми розуміли, що літні люди потребують державної підтримки. Тому моїм головним завданням було в умовах обмежених ресурсів виділити найбільш вразливі групи та допомогти їм, і не лише за рахунок індексації.

Тому наш Уряд реалізував комплексний план підвищення пенсій, в тому числі всі пропозиції Президента України: в квітні людям, старшим за 80 років, встановили щомісячні доплати до пенсії у розмірі 500 гривень, у травні провели індексацію пенсій на 11%, і підвищення отримали 8,4 мільйона пенсіонерів, забезпечили виплату по 1000 гривень пенсіонерам за програмою Президента щодо підтримки на час пандемії. Також були і інші заходи підтримки пенсіонерів, які не стосуються безпосередньо підвищення доходів, але захищають найуразливіших – нова надбавка на догляд одиноким пенсіонерам, які потребують стороннього догляду, збільшення норм споживання комунальних послуг в рамках програми субсидій, натуральна допомога продуктами та ліками.

На 2021 рік Уряд вже затвердив бюджет Пенсійного фонду. Відповідно до нього, з січня 2021 року на 400 грн (до 2 400 грн) вже зросли мінімальні пенсії для пенсіонерів  старших за 65 років, які мають стаж 30 років - для жінок і 35 років - для чоловіків, з березня відбудеться індексація пенсій на 11%, зростатимуть протягом року пенсії у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати з 1 грудня, будуть встановлені  доплати  по 400 гривень для пенсіонерів, старших за 75 років.

Безумовно, це все важливо: відреагувати на виклик, допомогти тим, хто потребує допомоги, швидко знайти рішення в кризовій ситуації та в умовах обмежених ресурсів, але базові питання соціальної політики не можуть вирішуватись в ручному режимі, має працювати система, встановлена на законодавчому рівні.

На моє переконання, саме таким базовим питанням є індексація пенсій. Я абсолютно впевнена, що дата індексації пенсій має буде зафіксована в законодавстві, пенсії мають індексуватись за однаковими правилами.

Майбутнє

Саме тому 27 січня Уряд ухвалив розроблений Мінсоцполітики законопроект про індексацію пенсій для всіх пенсіонерів.

В ньому ми пропонуємо закріпити дату щорічної індексації пенсій – 1 березня, щоб в подальшому уникнути будь-яких політичних маніпулювань в цьому питанні. Також пропонуємо здійснювати щорічну індексацію пенсій всім без винятку категоріям пенсіонерів. Тобто і науковцям, і військовослужбовцям, і державним службовцям й іншим категоріям пенсіонерів - на загальних умовах.

Розуміючи проблеми, з якими люди передпенсійного віку зіштовхуються при працевлаштуванні, ми запропонували також призначати достроково пенсії за півтора роки до досягнення пенсійного віку тим людям, трудовий договір з якими розірвано у зв’язку зі змінами в організації виробництва та за інших умов. А ще - призначати достроково пенсії матерям і батькам дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Сподіваємось, що ці законодавчі пропозиції будуть підтримані у Верховній Раді цього року та запрацюють з 2022-го, адже вони – про системність та соціальну справедливість.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАДИМ ІВЧЕНКО

Від американських складів до українських заводів: новий етап виробництва озброєння в Україні

СЕРГІЙ КОЗИР

Про відновлення країни треба думати вже зараз

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Чому зупинка транзиту української агропродукції через Польщу безпідставна

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА