20:12 26.10.2021

Автор ДМИТРО ЧЕРНИШ

Цифрові COVID-сертифікати: як це працює і як ними користуватись

5 хв читати
Цифрові COVID-сертифікати: як це працює і як ними користуватись

Дмитро Черниш, директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я, Національна служба здоров'я України

 

В Україні офіційно запрацювали цифрові COVID-сертифікати — це цифрові документи, які містять дані про вакцинацію від COVID-19.

Будь-який громадянин, який зробив щеплення проти коронавірусу, може отримати цифровий COVID-сертифікат внутрішнього або міжнародного зразка просто у смартфоні або через портал »Дія», без відвідування медичного закладу. Працівники центру вакцинації від COVID-19 або мобільні бригади вносять в ЕСОЗ дані про вакцинацію пацієнта. За потреби користувач «Дії» формує запит на генерацію сертифіката та надає згоду на передання цих даних у  «Дію».

Існування цифрових сертифікатів стало можливим в Україні завдяки Електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ). Проєкт цифрових сертифікатів реалізовано за участю Міністерства охорони здоров'я, Національної служби здоров'я України та Міністерства цифрової трансформації.

Тобто COVID-сертифікат — це від самого початку цифровий документ. За потреби сертифікати, сформовані через портал «Дія», можна роздрукувати. Також наразі триває робота над функціоналом, який дасть змогу отримати сертифікат у сімейного лікаря або в центрах надання послуг.

Які бувають COVID-сертифікати

В Україні планується запровадження трьох видів COVID-сертифікатів: сертифікат вакцинації, ПЛР-сертифікат та сертифікат про одужання від коронавірусу.

Наразі вже реалізовано цифрові міжнародні та внутрішні сертифікати про вакцинацію. У міжнародних зазначається більше медичної інформації. Внутрішні сертифікати містять фото власника. В Україні приймаються обидва типи.

Міжнародний цифровий сертифікат доступний тільки для тих, хто пройшов повний курс щеплення або завершив вакцинацію. З такими сертифікатом можна подорожувати до 43 країн Довірчої мережі е-здоров'я ЄС, демонструючи QR-код просто в застосунку «Дія», адже його було розроблено відповідно до вимог ВООЗ та на основі Digital Green Certificate Єврокомісії. Міжнародний COVID-сертифікат дійсний 365 днів.

В Україні існують внутрішні цифрові «зелені» та «жовті» сертифікати вакцинації. «Зелені» — це сертифікати про повну вакцинацію. Вони також дійсні протягом 365 днів із дати останнього щеплення.

«Жовті» — це сертифікати про отримання першої дози вакцини. Такі сертифікати дійсні з наступного дня після щеплення і протягом 120 днів. 

Різниця в обмеженнях для власників «жовтих» та «зелених» сертифікатів відчуватиметься тільки у «червоній» зоні. Наприклад, у «червоній» зоні зможуть працювати лише ті заклади, в яких всі працівники мають «зелені» сертифікати.

Сертифікати про негативний ПЛР-тест, зроблений не раніше ніж за 72 години, вже чекають на тестування. Щоб отримати доступ до такого сертифіката якнайшвидше, слід зареєструватись на бета-тестування, тільки-но Міністерство цифрової трансформації України повідомить про таку можливість. 

Сертифікати про одужання з'являться у третю чергу — після того, як відбудеться повноцінний запуск ПЛР-сертифікатів.

Як отримати цифровий COVID-сертифікат

Отримати міжнародний цифровий COVID-сертифікат можна на порталі або у застосунку «Дія». Внутрішні сертифікати поки що генеруються винятково у додатку «Дія».

Сертифікат, згенерований у смартфоні, з’явиться у відповідному розділі застосунку, його можна показувати при перетині кордону та за потреби в інших ситуаціях просто з екрана.

Сертифікат, згенерований на порталі, надійде у форматі pdf-файла на електронну пошту, прив'язану до акаунту у «Дії». Його можна роздрукувати або зберегти на смартфон або інший пристрій та демонструвати з екрана. Друкувати у кольорі необов'язково. Інформація щодо типу сертифіката вже «зашита» у коді.

Що робити, якщо цифровий COVID-сертифікат у «Дії» не працює

Якщо сертифікат не згенерувався автоматично, це означає, що лікар або не вніс дані про вакцинацію до системи ЕСОЗ, або у записі є помилки.

Вам слід звернутися до пункту, де ви робили вакцинацію, щоб внести або скоригувати дані. З собою потрібно мати паспорт або інший документ, який посвідчує особу.

Внести чи виправити дані про вакцинацію має той лікар, який її провдив у пункті щеплення. Якщо щеплення пацієнт робив у свого сімейного лікаря — потрібно звертатися до нього.

 

Якщо ви купили підробний сертифікат в Інтернеті, він не з'явиться у «Дії», адже підробному QR-коду немає звідки брати інформацію.

Навіть якщо він «пройшов» через лікаря та систему ЕСОЗ, не варто сподіватись, що підробка працюватиме. Мінцифри та Кіберполіція відстежують підробні сертифікати. Якщо з'ясується, що якийсь лікар вводив фейкові записи про вакцинацію у систему, ці записи анулюватимуться разом із сертифікатами.

Скільки коштує отримати COVID-сертифікат

Вакцинація від COVID-19, внесення даних про вакцинацію до електронної системи охорони здоров'я та отримання COVID-сертифіката або міжнародного свідоцтва про вакцинацію — безкоштовні. Якщо хто-небудь вимагатиме від вас гроші за ці процедури, повідомляйте про такі випадки НСЗУ за номером 16-77.

Як отримати COVID-сертифікат у «Дії», якщо вакцинувався за кордоном

Отримати COVID-сертифікати у «Дії» можуть тільки ті, хто робив щеплення в Україні. Усі дані в електронну систему охорони здоров'я вносить лікар. Якщо це той фахівець, що робив щеплення, він присвоює запису статус первинного джерела. В усіх інших випадках дані про вакцинацію можуть бути внесені в електронну медичну карту лише як вторинне джерело. Згенерувати сертифікати з таких записів неможливо. Це зроблено для того, щоб уникнути фальсифікацій.

Поки що можна використовувати COVID-сертифікати тієї країни, де робилось щеплення. Також на підставі цього документа можна витребувати у лікаря міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Що таке міжнародне свідоцтво про вакцинацію та чим воно відрізняється від COVID-сертифіката

Міжнародні свідоцтва про вакцинацію існували ще до пандемії коронавірусу. Деякі країни світу вимагали свідоцтва про вакцинацію від певних захворювань, які поширені на їх територіях.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію проти COVID-19 видається тільки тим, хто отримав обидві дози (якщо йдеться про дводозні вакцини). Це паперовий документ, який видає сімейний лікар або будь-який медичний заклад, підключений до електронної системи здоров'я. Він заповнюється англійською або французькою, а також українською мовами.

У документі зазначені персональні дані пацієнта, назва вакцини, дати отримання, назва виробника, серійний номер, інформація про лікаря, який вносив дані, його підпис, печатка закладу і підпис пацієнта.

Міжнародне свідоцтво також можна використовувати для закордонних подорожей, адже воно відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. 

 

Порівняння COVID-сертифікату та міжнародного свідоцтва про вакцинацію

Наостанок нагадуємо, що у кожній країні  свої правила перетину кордону і вони постійно змінюються. Тому перед подорожжю завжди перевіряйте актуальні дані на державному порталі Міністерства закордонних справ https://tripadvisor.mfa.gov.ua/


 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА