15:38 25.11.2021

Автор ДМИТРО ЧЕРНИШ

Які медичні послуги можна отримати за допомогою електронних інструментів та сервісів

6 хв читати
Які медичні послуги можна отримати за допомогою електронних інструментів та сервісів

Дмитро Черниш, директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я, Національна служба здоров'я України
 

Понад два роки тому в Україні почала працювати Електронна система охорони здоров'я (ЕСОЗ). Завдяки цій системі медицина та державні сервіси, пов'язані з охороною здоров'я, стають ближчими до українців. Саме завдяки впровадженню ЕСОЗ в Україні з'являються зручні та доступні інструменти та сервіси, що покращують доступ до медичних послуг.

У цьому матеріалі розповімо, які послуги можуть отримати українці за допомогою електронних інструментів. 

Електронна медична карта

Хвилюватись про те, де і як зберігається медична картка, більше не потрібно. Україна переходить на електронні записи в ЕСОЗ і тепер усі звернення, призначення тощо лікарі фіксують безпосередньо електронно. В електронній медичній картці пацієнта зберігається історія звернень та хвороб, щеплення та дані про те, чи бажає пацієнт стати донором. 

По-перше, це зручно. Дані пацієнта знаходяться в одному місці, і навіть якщо він переїжджає та/або звертається до іншого сімейного лікаря, змінює прізвище тощо,  його медична історія не загубиться. 

По-друге, це безпечно. Повний доступ до медичних даних пацієнта є тільки у лікаря, з яким укладено декларацію.  Лікарі бачать ту інформацію, яку вони вносили самостійно або яка стосується направлення, з яким до них звернувся пацієнт.  Якщо  лікарю потрібні додаткові відомості про здоров'я пацієнта, він може отримати доступ до них за його згодою. Таким чином, пацієнт сам контролює, хто має доступ до його персональних даних. 

Якщо пацієнту потрібен висновок лікаря за результатом звернення у паперовому вигляді, він може запитати про це безпосередньо під час прийому — лікар роздрукує його. Незабаром в Україні запрацює електронний кабінет пацієнта, завдяки якому пацієнт матиме доступ до всіх медичних записів щодо свого здоров'я. 

COVID-сертифікат

COVID-сертифікат — це цифровий документ, що підтверджує вакцинацію проти COVID-19. У регіонах, які переходять на «помаранчеву» та «червону» зони з відповідними карантинними заходами, це зручний спосіб уникнути обмежень.

COVID-сертифікат можна отримати просто у смартфоні у застосунку «Дія» або на порталі «Дія». Він доступний як для тих, хто пройшов повну вакцинацію («зелений» сертифікат), так і для тих, хто зробив тільки перше щеплення («жовтий» сертифікат).

Щоб згенерувати COVID-сертифікат, потрібно зайти у застосунок або у свій кабінет на порталі «Дія», знайти в «Послугах» відповідний пункт меню, обрати «Згенерувати сертифікат».  

Користувачі застосунку отримують документ просто у смартфоні, користувачі порталу — посилання для завантаження на електронну пошту. Друкувати документ не потрібно, оскільки він цифровий. Хоча за бажанням ви можете його роздрукувати самостійно: дома, на роботі або в будь-якому копі-центрі. Звертатись по документ до сімейного лікаря не потрібно.

Електронний рецепт

В Україні діє програма «Доступні ліки», за якою пацієнти можуть отримати певні ліки проти хронічних захворювань безоплатно або з невеликою доплатою. Гроші за ці медикаменти компенсує аптекам Національна служба здоров'я України.

Це препарати для лікування серцево-судинних захворювань, первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів, бронхіальної астми, діабету ІІ типу, нецукрового діабету, ліки проти епілепсії та проти розладів поведінки і психіки, а також інсулін. 

Препарати можна отримати в аптеках, які уклали відповідні договори з НСЗУ. Такі аптеки мають відповідну наліпку на дверях. Також їх адреси можна дізнатись на сайті НСЗУ в розділі Е-дані або зателефонувавши за номером 16-77. Для отримання препаратів потрібен електронний рецепт, який виписує лікар, що призначив ліки. Рецепт надходить на мобільний телефон пацієнта у вигляді повідомлення, яке містить 16-значний код рецепта та код для погашення. 

Якщо пацієнт має хронічне захворювання і лікар вніс відповідну інформацію до його електронної медичної карти, то для отримання повторних рецептів йому не потрібно особисто звертатись до медичного закладу. Пацієнт може зв'язатись із відповідним медичним фахівцем за допомогою телефону, пошти або месенджера, і лікар випише рецепт дистанційно. Звісно, такий формат потрібно узгодити з лікарем заздалегідь. 

Електронне направлення

Українці можуть потрапити на прийом до вузького спеціаліста безкоштовно у будь-якому закладі країни, навіть якщо цей заклад приватний. Головна умова — щоб медичний заклад уклав договір із НСЗУ. Кошти за надання послуг спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам відшкодовує НСЗУ відповідно до договору. Як це працює?

Пацієнт звертається до лікаря первинної ланки, з яким уклав декларацію, без направлення. Лікар оглядає пацієнта, якщо за результатами огляду потрібна консультація вузького спеціаліста чи додаткові аналізи та обстеження,  лікар виписує е-направлення. Пацієнт отримує його на телефон, обирає заклад, звертається туди і отримує послугу. НСЗУ завдяки е-направленню бачить, куди звернувся пацієнт і сплачує тому закладу, який обрав пацієнт. 

Також виписати направлення може будь-який лікар за результатом обстеження пацієнта, якщо для призначення лікування, визначення діагнозу тощо йому потрібна додаткова експертиза інших фахівців. Технічна можливість виписати електронне направлення є у всіх лікарів, що зареєстровані в ЕСОЗ, незалежно від форми власності закладу чи спеціальності лікаря. Лікар не повинен відправляти пацієнта за направленням до сімейного лікаря. 

Необхідність в отриманні консультації вузького спеціаліста, діагностики чи аналізів визначає саме лікар — за результатом обстеження. 

Обов'язкові умови для надання послуги:

  • медичний заклад, який обирає пацієнт, повинен мати договір з НСЗУ;
  • лікар має приймати рішення про додаткові обстеження самостійно, пацієнт не може диктувати лікареві, на які обстеження або до яких фахівців його потрібно спрямувати.

 

Електронний лікарняний

З 1 жовтня 2021 року Україна перейшла на електронні лікарняні. Які переваги відчують на собі українці завдяки такому лікарняному? 

По-перше, людині, яка перехворіла, не потрібно ще раз звертатись до лікаря, щоб «закрити» лікарняний. Завдяки ЕСОЗ це відбувається автоматично. Лікар вносить висновок про тимчасову непрацездатність пацієнта до його медичної картки в ЕСОЗ і одразу зазначає термін, на який видається лікарняний. 

По-друге, пацієнту більше не потрібно переживати, чи правильно він вказав назву організації, свою посаду та інші деталі, а також не потрібно носити папірці від лікаря до відділу кадрів. Записи про тимчасову непрацездатність з ЕСОЗ потрапляють до Пенсійного фонду також в автоматичному режимі, і роботодавець сам може їх подивитись. 

По-третє, пацієнту не потрібно хвилюватись ще й про гроші, якщо він має право на відшкодування у зв'язку з непрацездатністю. Відповідні дані також автоматично передаються до Фонду соціального страхування.

Зверніть увагу, що до реєстрів Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування потраплять дані саме про факт тимчасової непрацездатності, жодна медична інформація не передається. Реєстри навіть технічно не можуть отримувати подібні відомості.  

єМалятко

єМалятко — це комплексна послуга для батьків новонародженого. Завдяки єМалятко зареєструвати дитину та отримати допомогу від держави можна не виходячи з дому всього за півгодини. Зареєструвати малюка онлайн можуть ті батьки, які ще не отримали паперового свідоцтва про народження. 

Окрім обов’язкових послуг — державної реєстрації народження та визначення походження дитини (тобто інформація про батьків малюка) — в єМалятко можна отримати деякі додаткові:

  • призначення допомоги при народженні;
  • присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі — УНЗР;
  • визначення належності дитини до громадянства України (надається автоматично у разі присвоєння дитині УНЗР);
  • реєстрація місця проживання дитини;
  • призначення допомоги багатодітним сім’ям;
  • внесення інформації про дитину до Реєстру пацієнтів (це дає змогу пришвидшити процедуру підписання декларації з педіатром або сімейним лікарем, адже інформація про дитину вже буде у державному реєстрі).  

Отримати послугу єМалятко можна на порталі «Дія». Обов'язкові умови — батьки повинні мати громадянство України й укладати шлюб в Україні, дитина має бути народжена у медичному закладі, що видає електронні висновки (перелік закладів зазначено на сайті НСЗУ).

Для отримання послуги потрібно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП) та номер медичного висновку про народження.  

Якщо у вас немає КЕП, отримати його онлайн можна, якщо ви є клієнтом «Приватбанку», або офлайн в акредитованих центрах сертифікації ключів. Наприклад, банках, які надають таку послугу, — інші інтернет-користувачі. 

Медичний висновок видає лікар у пологовому будинку. Він формується за допомогою ЕСОЗ, коли лікар вводить дані про новонародженого у систему. Цей номер надсилається матері як повідомлення на телефон.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА