21:15 19.04.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 19 квітня

11 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 19 квітня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 19 квітня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, на Донецькому напрямку, в районі міста Мар’їнка, в результаті контрнаступу наших військ ворог зазнав втрат та відступив. Підрозділи Сил оборони відновили контроль над цим населеним пунктом.

На Слобожанському напрямку триває часткове блокування ворогом міста Харкова. Підрозділи противника здійснили спробу наступу та ведення штурмових дій південніше міста Ізюм. Успіху не мали, зазнали втрат та вимушено відступили на раніше зайняті позиції.

Тривають бої на околицях Олександрівки на адміністративній межі Миколаївської та Херсонської областей. Окупанти намагаються витіснити українських захисників за адмінмежі Херсонщини, але успіху не мали.

Російські військові ворожі кораблі у Чорноморській операційній зоні відійшли майже на 200 км від українських берегів.

Російські загарбники перекидають додаткові зенітні ракетні дивізіони ЗРК "Тор", а також розгортає в Бєлгородській області зенітні ракетні дивізіони С-400 та С-300.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 19 квітня орієнтовно склали: особового складу – близько 20800 осіб ліквідовано, танків ‒ 802 од, бойових броньованих машин ‒ 2063 од, артилерійських систем– 386 од, РСЗВ - 132 од, засоби ППО - 67 од, літаків – 169 од, гелікоптерів – 150 од, автомобільної техніки - 1495 од, кораблі /катери - 8 од, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 158, спеціальна техніка – 27, пускові установки ОТРК/ТРК - 4.

У 200-й окремій мотострілецькій бригаді 14-го армійського корпусу  берегових військ Північного флоту рф знищено особовий склад двох батальйонно-тактичних груп.

Завдяки українським захисникам було знищено три роти 1-го парашутно-десантного полку та рота 137-го парашутно-десантного полку, що входять до складу 106-ї парашутно-десантної дивізії ЗС рф.

2. Інформаційні зведення та оцінки іноземних та української розвідок, аналітичних центрів.

Як повідомляє Головне управління Міністерства оборони України попереджає, що російська окупаційна адміністрація підготувала проведення "псевдореферендумів" в захоплених районах Херсонщини та Миколаївщини про оголошення так званих "народних республік" та приєднання їх до росії.

Експерти американського Інституту з вивчення війни" переконані, що наступальна операція російських окупантів на Донбасі не призведе до серйозної стратегічної перемоги рф.

Військові експерти вважають, що росіяни вже розпочали плановану битву за Донбас, зокрема в ході наступу на Попасну, Рубіжне та Мар’їнку. Малоймовірно, що російський наступ на сході призведе до значно більшого успіху, чим попередні наступальні операції росіян, проте російські сили мають змогу виснажувати українських захисників або досягти незначних здобутків.

Фахівці Інституту припускають, що росіяни можуть піти на тактику виснаження сил українців завдяки своїй кількісній перевазі та накопиченим вогневим потужностям. Але брак боєздатних підрозділів рф у повному складі, невирішені проблеми з тиловим забезпеченням та низький бойовий дух російських солдатів заважатиме здійсненню успішних операцій на полі бою.

Також у звіті аналітичного центру зазначили, що наступ українських захисників на російські підрозділи поблизу Чугуєва примусило російських окупантів відтягнути частину сил поблизу Ізюма для відсічі. Однак, на думку авторів звіту, якщо українцям не вдасться сягнути лінії Куп’янська та Великого Бурлука, то росіяни збережуть свої лінії постачання з російськими базами в Валуйках та Бєлґороді.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Російські агресори вбивають українських дітей. Більше 572 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За останню добу офіційне число загиблих дітей не змінилося – 205. Зросла кількість поранених – 367.

Найбільше дітей постраждало у Донецькій (118), Київській (108), Харківській (91), Чернігівській (54), Херсонській (43), Миколаївській (40), Луганській (36), Запорізькій (25), Сумській (16), Житомирській (15) областях та столиці (16).

Зокрема, стало відомо, що 18 квітня внаслідок артилерійського обстрілу окупантами с. Шандриголове в Донецькій області отримала поранення 16-річна дівчина.
Також 18 квітня через обстріл с. Преображенка в Запорізькій області отримала поранення 14-річна дівчинка.

Гуманітарна катастрофа в Маріуполі. Командир полку "Азов" підполковник Денис Прокопенко просить світових лідерів організувати евакуацію з Маріуполя для цивільних громадян і поранених та загиблих бійців, які заслуговують на поховання з почестями.

На території заводу "Азовсталь" в Маріуполі ховаються цивільні, зокрема жінки і діти. У заблокованому російською армією Маріуполі окупаційні війська не лише скидають бомби на "Азовсталь", але й хаотично обстрілюють житловий сектор, куди лише напередодні пустили цивільних.

Заступник командира полку "Азов" Святослав "Калина" Паламар розповів, що маріупольський завод "Азовсталь" розбомблений та знищений практично повністю, українські бійці витягують людей з-під завалів.  

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. У ніч на 19 квітня тривали обстріли Харкова, точилися бої в Луганській та Донецькій областях, Миколаїв обстріляли із РСЗВ, Дніпропетровську область – з "Градів", по всій Херсонській області працювала артилерія. 

Харківщина: всю ніч знову тривоги та обстріли окупантами житлових районів. За добу – 15 поранених, 5 цивільних загинули. 

Ще щонайменше три людини загинули та 16 отримали поранення у результаті російських обстрілів Харкова вдень 19 квітня.

Донеччина: обстріли з артилерії та "Градів" Авдіївки, Мар'їнки, Торецька, Нью-Йорка, Вугледару. За добу 4 загиблих, 5 поранених. 

Внаслідок ракетних ударів по Краматорську у вівторок вдень 19 квітня одна людина загинула, троє дістали поранень.

Миколаївська область: вночі обстріл Миколаєва системами залпового вогню. В результаті – пожежа у житловому будинку. Також були обстріли сіл Лимани, Галициново, Балобанівка. 

Міжнародне та національне розслідування військових злочинів російських окупантів. Голова поліції Київської області Андрій Нєбитов у коментарі журналістам 19 квітня заявив, що у Київській області у результаті російської агресії загинуло понад 1000 цивільних осіб, переважна більшість людей були застрелені, тіла продовжують виявляти. За його словами, лише у місті Буча вже виявили понад 420 тіл загиблих.

Загалом в області зараз працює більше 400 правоохоронців, вони вже опитали понад 27 тисяч осіб щодо злочинів вчинених росіянами.  

Слідчі Державного бюро розслідувань задокументували злочини російських окупантів у місті Ірпінь Київської області. Вони оглянули на Київщині близько 700 гектарів площі міста, а це понад 10 тисяч будинків та будівель, з-поміж іншого було виявлено 13 поховань містян.

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

Українській владі не вдалося домовитися про гуманітарні коридори для евакуації мирних жителів із небезпечних зон на 19 квітня. росіяни відмовляються надати коридор для виходу цивільних з Маріуполя у напрямку Бердянська. Продовжуються складні перемовини про відкриття гуманітарних коридорів на Херсонщині та Харківщині.

Як повідомила віце-прем'єр-міністерка Ірина Верещук, українська влада провела п'ятий обмін полоненими з російськими окупантами, повернувши додому 76 українців.

Серед тих, кого зуміли обміняти, 60 військових, зокрема 10 офіцерів Збройних сил України. Також українська влада домовилась про повернення 16 цивільних осіб, яких російські окупанти захопили в заручники.

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, збитки внаслідок російської агресії.

Політична ситуація в Україні. Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні". Глава держави пропонує продовжити дію воєнного стану з 05 години 30 хвилин 25 квітня 2022 року строком на 30 діб, тобто до 25 травня.

У Києві сьогодні знову працюють дипломати 16 дипломатичних представництв – ЄС, Франції, Італії, Латвії, Литви, Естонії, Польщі, Туреччини, Чехії, Словенії, Ватикану, Молдови, Грузії, Ірану, Казахстану, Таджикистану, Туркменістану.

Нацбанк України переказав на потреби військових 15,2 млрд грн, на спецрахунку залишилося лише 6 млн грн.

Економіка України потерпає від війни, найбільші українські підприємства несуть збитки внаслідок російської агресії. Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння економіки України на 35% цьогоріч, жодних інших прогнозів фонд дати не може через надзвичайну нестабільність подій.

При цьому ВВП росії впаде лише на 8,5% у 2022 році, і далі скоротиться на 2,3% у 2023 році. Інфляцію в країні-агресорі прогнозують на рівні 21,3% та 14,3% відповідно. Безробіття в рф зросте до 9,3% цьогоріч проти 4,8% у 2021 році. Міжнародний валютний фонд також прогнозує значне уповільнення світового зростання у 2022 році та посилення інфляції через російське вторгнення в Україну.

За прогнозами, глобальне зростання сповільниться з приблизно 6,1% в 2021 році до 3,6% в 2022 і 2023 роках. Це на 0,8 і 0,2 відсоткового пункту відповідно нижче, ніж прогнозувалося в січні

За час війни росії в Україні знищено або пошкоджено 30% інфраструктури на 100 мільярдів доларів. Понад 300 мостів на національних дорогах були зруйновані або пошкоджені, понад 8 тис. км доріг необхідно відремонтувати або відновити, а десятки залізничних мостів підірвані. 

На відновлення знищеного чи пошкодженого житлового фонду Ірпеня, а також інфраструктури міста, знадобиться близько 1 млрд доларів.

Українська економіка, незважаючи на негативний вплив військових дій, демонструє ознаки відновлення. Після 50 днів війни 41% компаній повністю функціонує, 50% компаній продовжують частково функціонувати.

Про це йдеться у результатах опитування "Ведення бізнесу під час війни в Україні. Тиждень 8", повідомляє Американська торгова палата.

29% компаній-членів провели релокацію всередині України, та 19% провели релокацію за межі України. 15% довелося закрити офіси в деяких регіонах, 2% – повністю припинити діяльність.

Україна відновлює інфраструктуру на деокупованих територіях. "Нова пошта" відновила кур’єрську доставку та забір посилок у Бучі, Ірпені, Гостомелі та Макарові.

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України та надання їй гарантій безпеки. Представники Держдепартаменту США розглядають усі доступні для них інструменти, щоб притягнути Росію до відповідальності за війну в Україні, включаючи можливість визнання її державою-спонсором тероризму.

Сполучені Штати попередили Китай про серйозні наслідки, якщо той надаватиме росії зброю або допомагатиме обійти санкції.

Військова допомога України. Міністерство оборони Японії планує передати Україні костюми ядерного, біологічного та хімічного захисту (NBC), а також дрони в межах допомоги для протистояння російській збройній агресії.

Британський уряд планує передати Україні броньовані ракетні установки Stormer для запуску ракет Starstreak. Про це повідомляє The Sun.

Установка Stormer HVM має восьмизарядну пускову установку на даху і має місце всередині для розміщення ще восьми ракет. Ці ракети здатні збивати літаки і гелікоптери ворога, які летять на низькій висоті.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив про рішення постачати Україні важке озброєння, в тому числі бронетехніку.

Фінансова допомога Україні. Європейський Союз має намір покрити більшу частину витрат на повоєнне відновлення України. З цією метою буде створено трастовий фонд солідарності. Про це повідомляє Bloomberg.

Фонд буде створено на зразок європейського Covid-фонду та профінансує інвестиції та реформи за погодженням з українським урядом.

Гуманітарна допомога Україні. Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 19 квітня приїде до Львова у зв’язку з відкриттям перших модульних будинків для вимушених переселенців, які будуються за підтримки Польщі.

7. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

Міністр закордонних справ російської федерації Сергій Лавров запевняє, що росія не розглядає можливості використання ядерної зброї в Україні.

Крім того, Лавров заявив, що росія починає в Україні наступну фазу "спецоперації", тобто новий етап війни. "Ця операція продовжиться, наступна фаза цієї операції зараз починається. Я впевнений, що це буде дуже важливий момент усієї спеціальної операції. Операція спрямована на повне звільнення Донецької та Луганської республік", – заявив він.

Керівник Бєлгородської області росії В'ячеслав Гладков заявив про обстріл села Головчине "з боку України". Гладков заявив, що є руйнування. Спочатку даних про постраждалих не було, потім губернатор заявив, що постраждала жінка і їй надається медична допомога.

8. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Політична ситуація в росії, суспільні настрої. За даними опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки, 45% громадян росії вважають метою російської війни в Україні суд над "українськими нацистами". Більшість росіян вважають, що в Україні є організації, які сповідують ідеологію нацизму (88%).

76% опитаних вважають, що нібито українські нацистські організації становлять загрозу для росії та російських громадян, 14% дотримуються протилежної позиції, 6% не змогли відповідати, 4% не відповідали на це питання. 

Нові санкції та обмеження проти росії. Канада оголосила про запровадження нових санкцій проти 14 фізичних осіб із росії, включаючи бізнесменів та членів їхніх сімей - у переліку, зокрема, дочки путіна Марія Воронцова і Катерина Тихонова та голова Центробанку рф Ельвіра Набіулліна.

Еммануель Макрон переконує, що підтримує повне нафтове та газове ембарго для рф. Таку заяву президент Франції зробив під час інтерв’ю телеканалу France 5.

Президент Франції також спростовує інформацію, що саме за його ініціативою до завершення президентських виборів у Франції було відкладено питання ембарго на російську нафту. Він стверджує,  що європейці мають припинити купувати нафту і газ у росії, щоб "послабити здатність Москви" продовжувати війну.

Нова Зеландія оголосила про нові санкції проти найбільших російських банків і фінансових установ у рамках "реакції уряду на вторгнення росії в Україну". За словами голови МЗС країни Нанаї Махути, Нова Зеландія вводить санкції проти 18 фінансових установ, включаючи центральний банк росії, суверенний фонд та найбільші фінансові установи країни.

Грецька берегова охорона заблокувала російський нафтовий танкер під час руху до місця призначення після того як у вівторок він був перехоплений біля берегів острова Евбея.

Представники берегової охорони сказали, що наказ про арешт корабля був виданий органом по боротьбі з відмиванням грошей відповідно до інструкцій щодо санкцій, запроваджених проти росії Європейським Союзом через її вторгнення в Україну

Негативний вплив санкцій на російську економіку. Російський уряд тимчасово дозволить виробництво автомобілів усіх екологічних класів, включаючи Євро-0. Згідно з чинним технічним регламентом, машини повинні відповідати Євро-5 і вище.

Європа, США та Японія скасували випуск автомобілів класу Євро-0 з 1992 року, Євро-1 – з 1995-го. росія запровадила стандарт Євро-2 у 2002 році.

Автоконцерн Stellantis (бренди Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram Trucks, Vauxhall та інші) зупинив свій єдиний російський завод "ПСМА Рус" у Калузі.

Заборона на авіаперельоти до Криму та побоювання туристів через "терористичну небезпеку" призвели до зниження попиту серед росіян на 30–45% на травень.

Консалтингова компанія McKinsey з 15 квітня припинила обслуговування клієнтів у росії.

Німецький виробник побутової хімії та косметики Henkel вирішив припинити свою діяльність у росії - на тлі війни в Україні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА