19:12 21.04.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 20 квітня

12 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 20 квітня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 20 квітня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, ворог намагається продовжувати наступ на сході України з метою встановлення повного контролю над Донецькою та Луганською областями.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник здійснює розвідку та підготовку до подальших наступальних дій у напрямку населеного пункту Лиман та виходу на Слов’янськ з північного сходу.

Ворог намагався закріпитись в західній і північно-західній частинах Рубіжного - зазнав невдачі. Здійснював штурмові дії в напрямку Новотошківське, успіху не мав. Російські окупанти проводять штурмові дії в районі населеного пункту Попасна.

Тривають авіаційні удари по інфраструктурі міста Маріуполя, ворог здійснює штурмові дії в районі морського порту та заводу "Азовсталь".

На Слобожанському напрямку окупанти посилюють угруповання армійської авіації поблизу державного кордону України. На території Бєлгородської області завершено обладнання вертолітних злітно-посадкових майданчиків, де зосереджено понад 90 ударних і багатоцільових вертольотів.

Ворог продовжує часткове блокування Харкова, намагається здійснювати вогневе ураження підрозділів ЗСУ та об’єктів критичної інфраструктури.

Противник здійснив перегрупування військ на Ізюмському напрямку. В районі населеного пункту Дібровне противник проводив наступальні дії, має частковий успіх. В районі населеного пункту Стара Гнилиця наступ успіху не мав, в результаті вогневого ураження ворог зазнав втрат та відійшов. Крім того, не мала успіху спроба взяття під контроль населеного пункту Довгеньке. Противник з втратами відступив.

На Запорізькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, противник відновив наступ на напрямку населеного пункту Темирівка.

На Південнобузькому напрямку ворог намагався продовжити ведення штурмових дій у напрямку населеного пункту Олександрівка, успіху не мав.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 20 квітня орієнтовно склали: особового складу - близько 20900 осіб ліквідовано, танків ‒ 815 од, бойових броньованих машин ‒ 2087 од, артилерійських систем – 391 од, РСЗВ - 136 од, засоби ППО - 67 од, літаків – 171 од, гелікоптерів – 150 од, автомобільної техніки - 1504 од, кораблі /катери - 8 од, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 165, спеціальна техніка – 27, пускові установки ОТРК/ТРК - 4.

Батальйонна тактична група зі складу російської 150-ї мотострілецької дивізії втратила боєздатність та виведена в район відновлення.

Триває перекидання додаткових підрозділів окупантів. Так, на залізничній станції "Куп’янськ-Сортувальний" зафіксовували розвантаження ешелону з озброєнням та військовою технікою та переміщення артилерійських підрозділів.

Українські прикордонники вийшли до державного кордону на всіх напрямках у Київській, Сумській та Чернігівській областях та відновлюють облаштування позицій.

2. Інформаційні зведення та оцінки іноземних та української розвідок, аналітичних центрів.

Наступальні операції російської армії в районі Ізюма та Донецька передують більш масштабним атакам, вважають у Міністерстві оборони США.

На уточнення щодо стратегії наступу російських військ чиновник Міноборони США зазначив, що йдеться про змішаний підхід, коли армія рф здійснює повітряні та далекобійні атаки для руйнування інфраструктури.

Вони продовжують поповнювати свої сили, доукомплектовуючи підрозділи. За останні 24 години вони додали ще 2 батальйонні тактичні групи. Зараз ми нараховуємо їх 78 всередині України.

Як повідомляє британська розвідка у своєму щоденному огляді, росія продовжує нарощувати сили на сході України для свого масштабного наступу, на решті території залишається загроза ракетних ударів.  Бойові дії вже посилилися, росіяни намагаються прорвати українські позиції. 

Активність рф у небі над північною частиною України найімовірніше залишиться низькою, з огляду на відхід наземних сил з цього напрямку. Проте зберігається загроза ракетних ударів по важливих об’єктах по всій території України - зокрема, щоб зривати ланцюжки постачання підкріплень та зброї на Схід. 

За отриманою Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України інформацією, "міністр внутрішніх справ ЛНР генерал-майор" Ігор Корнет, заарештований співробітниками ФСБ росії та на теперішній час утримується в слідчому ізоляторі ФСБ в Ростові-на-Дону.

Розвідники стверджують, що арешт "міністра внутрішніх справ ЛНР" викликав негативну реакцію з боку силових структур та політичного керівництва "республіки", які оцінюють це як початок змін у силовому блоці квазідержави.

Також повідомляється, що за даними ГУР, ватажок бойовиків "ЛНР" Леонід Пасічник "докладає всіх зусиль для звільнення Корнета з під арешту та відновлення на посаді".

За даними аналітичного проекту Oryx, росія на війні втратила у три з половиною рази більше військової техніки, ніж Україна.

Згідно з даними аналітиків, росія вже втратила 3002 одиниці техніки, з них: знищено: 1588, пошкоджено: 47, кинуто: 244, захоплено: 1123. Найбільше втрачено вантажівок, авто та джипів (834), танків (521), бойових броньованих машин (307), БМП (532).

Україна тим часом втратила 848 одиниць техніки: знищено: 389, пошкоджено: 22, кинуто: 36, захоплено: 401. З них – 125 танків, 88 БМП, 75 броньованих машин.

Oryx рахує втрати технікою виключно фото- та відеодоказами, ту техніку, яку не зафіксували на кадрах, вони не враховують.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Ситуація у Маріуполі. Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти майор Сергій Волинський (Волина), котрий боронить Маріуполь, запропонував два варіанти порятунку міста та його жителів: 

"Перший це різка військова операція, яка відбуватиметься прямо зараз із усіма необхідними засобами.

Другий – політичне рішення. Його бачу цілком реальним за умови ефективної дипломатії".

Російські окупанти у Маріуполі почали погрожувати цивільним людям розстрілом за відмову пов'язувати білі стрічки.

В одному з укриттів блокадного Маріуполя померла 91-річна Ванда Об’єдкова, яка пережила Голокост. Протягом останніх тижнів жінка не могла навіть ходити. Про це повідомляє видання Chabad.Org і Державний музей Аушвіц-Біркенау.

Заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар розповів, що захисники Маріуполя готові евакуюватися із міста за підтримки третьої сторони. Паламар додав, що у Маріуполь готові відправитися представники переговорної групи України для зустрічі з російською стороною щодо евакуації.

Російські агресори вбивають українських дітей. Більше 578 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 20 квітня офіційне число загиблих дітей не змінилося – 205. Зросла кількість поранених – 373.

Найбільше дітей постраждало у Донецькій (118), Київській (108), Харківській (91), Чернігівській (57), Херсонській (43), Миколаївській (40), Луганській (36), Запорізькій (25), Сумській (16), Житомирській (15) областях та у столиці (16).

Зокрема, стало відомо, що 15 березня в с. Стара Буда Бучанського району Київської області внаслідок обстрілу житлового будинку отримали поранення двоє дітей 6 та 8 років. Їх в той же день військові рф примусово переправили до білоруського міста Мозирь.

18 квітня внаслідок обстрілу житлового масиву в с. Берестове Бахмутського району Донецької області отримав поранення 16-річний підліток.  

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. У ніч на 20 квітня російські війська обстріляли Харків, Миколаїв, Новодружеськ, Баштанку та Авдіївку.

Харківщина: вночі у Харкові окупанти продовжили періодичні обстріли окраїн житлового району Салтівка, попередньо постраждалих немає.

Луганщина: потужний обстріл Новодружеська - містечка, яке розташоване впритул до Лисичанська. Після опівночі росіяни відкрили вогонь по житловим будинкам. Зайнялися два, в місті перебито газопровід.  Декілька разів за ніч ворог також обстріляв місто Гірське.

Енерго, газо та водопостачання не вдасться відновити у містах Попасна, Рубіжне та ще в частині сіл Луганської області до завершення війни, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Донеччина: вночі обстріли Авдіївки, центру міста. Значні пошкодження інфраструктури. Місто частково без електрики.

Херсонщина: постійні обстріли. Інформація щодо руйнувань та постраждалих наразі відсутня. У громадах на межі із Миколаївщиною та Дніпропетровською областю, немає світла, газу, води.

Миколаївська: вчора ввечері внаслідок ракетного удару уражено будівлю поліклініки м. Баштанка. За попередньою інформацією без жертв. У ночі Миколаїв знову зазнав ракетних ударів.

Російські окупанти викрадають мирних громадян, розстрілюють їх, тримають у заручниках та катують. Рятувальники розібрали всі завали будівель у Бородянці Київської області після наступу росії, з-під завалів дістали тіла 41 людини.

росіяни примусово переселили в рф понад 500 тисяч українців, зокрема 121 тисячу дітей – при цьому українцям видають документи, які забороняють залишати російські регіони протягом двох років.

4. Великоденне перемир’я, евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

Великоденне перемир’я. У МЗС України заявили, що "вдячні генеральному секретарю ООН Антоніо Гуттерішу за ініціативу запровадити Великодню чотириденну "гуманітарну паузу" в Україні, починаючи з Чистого Четверга 21 квітня.

Цілком поділяємо думку, що гуманітарна пауза є необхідною для безпечної евакуації тисяч цивільних осіб, які бажають покинути небезпечні зони триваючих та можливих бойових дій, насамперед з багатостраждального Маріуполя".

Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав до чотириденної гуманітарної паузи на Страсний тиждень, починаючи з Страсного четверга і до Великодня в неділю 24 квітня, щоб дозволити ряду гуманітарних коридорів відкритися.

Гутерріш також зазначив, що ООН готова надіслати гуманітарну допомогу на схід України під час гуманітарної паузи. 

У Євросоюзі підтримують заклик генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша припинити бойові дії в Україні у Страсний тиждень з 21 по 24 квітня, повідомляє на агентство "Інтерфакс".

Гуманітарні коридори. Голова Луганської військової обласної адміністрації Сергій Гайдай розповів, що через постійні обстріли евакуація мирних жителів Кремінної поки що неможлива, але у інших громадах вивозять по кілька людей.

20 квітня по обіді мав відкритися гуманітарний коридор із Маріуполя через Мангуш і Бердянськ до Запоріжжя для жінок із дітьми та літніх людей. 

На жаль гуманітарний коридор з Маріуполя сьогодні не спрацював так, як планувалося. Через відсутність контролю над власними військовими на місцях окупанти не змогли забезпечити належне припинення вогню.

Обмін полоненими. Президент України Володимир Зеленський сказав, що Україна готова на будь-який формат обміну своїх заблокованих росією цивільних та військових у Маріуполі на росіян.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що росія не зацікавлена в обміні Віктора Медведчука, бо кум путіна підвів Кремль, ввівши в оману щодо великого відсотка проросійськи налаштованих людей серед українців.

5. Україно-російські переговори.

Прес секретар президента рф Дмитро Пєсков заявив, що росія передала Україні проект документа з чіткими виробленими формулюваннями, і "м'яч – на боці Києва". При цьому прес секретар глави країни-агресора в черговий раз заявив, що "українська сторона постійно відходить від своїх раніше даних погоджень, своїх слів, їх постійно змінює".

Україна вивчить пропозиції російської сторони щодо мирного договору та зробить висновки, заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

"Україна в межах стамбульського раунду передала стороні опонентів свої пропозиції щодо формульних рішень, зокрема щодо гарантій безпеки як забезпечення подальших ненападів на нашу країну. Російська сторона вивчила пропозиції та висловила свої зустрічні позиції. Далі – наша черга вивчати, порівнювати, робити висновки, зокрема політико-юридичного характеру", – сказав Подоляк.

Президент Володимир Зеленський не підтверджує, що Україна отримала від росії проект документа у рамках переговорів про завершення війни.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це він заявив журналістам у Києві після зустрічі з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Відповідаючи на запитання журналіста, він заявив, що не лише не бачив пропозицій від росії, але й переконаний, що їх не існує. "Впевнений, що нам нічого не передали", - наголосив Зеленський.

6. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, збитки внаслідок російської агресії.

Суспільство демонструє згуртованість, патріотизм та віру у перемогу. У Києві за 55 днів збройної агресії росії проти України поєднались у шлюбі 1800 пар.

Україна відновлює інфраструктуру на деокупованих територіях. Кабінет Міністрів ухвалив постанови, необхідні для організації робіт з відновлення чи демонтажу будівель і споруд, пошкоджених внаслідок збройної агресії російської федерації.

Газорозподільні компанії, що працюють в Київській, Чернігівській, Сумській областях відновили розподіл газу до 189 738 осель.

7. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України та надання їй гарантій безпеки. Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця розкритикував Раду безпеки ООН за нездатність до реальних дій щодо війни в Україні та нагадав про нелегітимність перебування росії у складі цього органу. 

Прем'єр-міністр Великої Британії закликав світових лідерів посилити підтримку України, задовольнивши її "критичну потребу" в зброї.

Військова допомога України. Сполучені Штати направлять більше артилерії в Україну, заявив журналістам президент США Джо Байден у вівторок після розмови з лідерами країн-союзників. Очікується, що у найближчі 24 години до Європи прибудуть ще сім рейсів з безпековою допомогою США для України.

Як повідомляє CNN, речник Пентагону Джона Кірбі заявив що Україна вже отримала з інших країн допомогу, що дозволить збільшити кількість військових літаків на озброєнні ЗСУ.

Він уточнив, що йдеться про допомогу, яку Україна отримала не від Сполучених Штатів: "я хочу сказати, не вдаючись у деталі щодо того, що надають інші країни, що вони (українці)  отримали додаткові платформи, а також деталі, щоб дозволить збільшити свій флот, розмір авіапарку. Я думаю, що на цьому варто зупинитися".

Повітряні сили Збройних сил Україні підтвердили, що отримали від союзників запчастини та комплектуючі для літаків - але не нові літаки.

Американська компанія AeroVironment, виробник дронів-камікадзе Switchblade, безоплатно передасть Україні 100 безпілотників Quantix Recon і послуги з навчання Міноборони та Силам територіальної оборони.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що його держава направить в Україну важку артилерію.

Норвегія вирішила передати Україні протиповітряні ракетні системи "Містраль". Як повідомляє Aftenposten, про це заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Аріль Грам 20 квітня.

"Система протиповітряного захисту "Містраль" - це ефективна зброя, яка використовувалась на флоті, і буде дуже корисною для України", - сказав міністр. За його словами, зброю вже відправили.

Чехія погодилася ремонтувати українські танки та бронетранспортери, пошкоджені під час бойових дій. Це підтвердила міністр оборони Чехії Яна Чорнохова, повідомила BBC. Вона сказала, що першими машинами будуть українські танки Т-64, але за ними підуть і інші, зокрема, бойові машини піхоти.

Фінансова допомога Україні. Японія пообіцяла збільшити обсяг позик, що надаються Україні, зі 100 мільйонів доларів до 300.

8. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Політична ситуація в росії. Президент росії путін приймав рішення про початок війни проти України зі жменькою людей, відтоді коло його порадників ще більше звузилося і наближені до глави Кремля люди не бачать шансів, що він змінить свій курс, пише "Bloomberg".

Рішення про вторгнення було прийнято путіним та прихильниками жорсткого курсу, включаючи міністра оборони Сергія Шойгу, начальника Генштабу Валерія Герасимова та секретаря Ради безпеки росії Миколу Патрушева.

Нові санкції та обмеження проти росії. Італія відмовиться виконувати умови Кремля щодо оплати газу в рублях, якщо ЄС дійде висновку, що це порушить санкції, пов'язані з вторгненням рф в Україну.

росіян та білорусів не допустять до участі в Вімблдоні у відповідь на напад росії на Україну.

Японія офіційно скасувала торговий статус росії "найбільшого сприяння" через її вторгнення в Україну.

Негативний вплив санкцій на російську економіку. Запасів іноземної електроніки та побутової техніки на складах і на полицях російських магазинів вистачить до літа. Прогноз виправдається, якщо на техніку в росії не буде ажіотажного попиту та в країну привезуть замовлені ще взимку партії товару, що "застрягли в Європі".

У квітні експорт російського вугілля впав більш ніж на 20%, а з початку року зниження становило 9%.

Американський автоконцерн General Motors звільняє співробітників російського офісу і перший серед автовиробників йде з рф після її вторгнення в Україну.

Британський енергетичний гігант Shell почав відкликати персонал зі своїх спільних підприємств з російським ПАТ "Газпром" у рамках плану виходу з рф у відповідь на війну в Україні.

Японська корпорація Toshiba оголосила про зупинку прийому замовлень та інвестицій в росію.

Apple видалив ТікТок із App Store для російських користувачів.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА