21:27 21.04.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 21 квітня

10 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 21 квітня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"
 

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 21 квітня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, росіяни продовжували наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей. Водночас, не припиняються ракетно-бомбові удари по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на всій території України.

На Слобожанщині триває часткове блокування Харкова та руйнування артилерією інфраструктури міста.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався взяти під повний контроль Маріуполь. Продовжував завдавати авіаційних ударів та  здійснював спроби штурмових дій в районі морського порту і заводу "Азовсталь".

На Південнобузькому напрямку тривають обстріли Миколаєва, противник намагається покращити тактичне положення та наблизитися до міста, успіху не має.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 21 квітня орієнтовно склали: особового складу – близько 21 000 осіб (ліквідовано), танків ‒ 829 од, бойових броньованих машин ‒ 2118 од, артилерійських систем – 393 од, РСЗВ – 136 од, засобів ППО – 67 од, літаків – 172 од, гелікоптерів – 151 од, автомобільної техніки – 1 508 од, кораблів/катерів – 8 од, цистерн з ПММ – 76 од, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 166 од, спеціальної техніки – 27 од, пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

За уточненими даними, захисниками та захисницями України був ліквідований командир першого мотострілецького полку другої мотострілецької дивізії першої танкової армії західного військового округу підполковник Денис Мєжуєв. Також отримали важкі поранення та знаходяться на лікуванні в Москві два представники керівного складу цього ж з’єднання – полковник Харитонов та підполковник Смірнов.

2. Інформаційні зведення та оцінки іноземних та української розвідок.

Високопоставлений представник оборонного відомства США у середу розповів, що російські сили в Україні були посилені 17-ма БТГ за останній тиждень, з них 4 зайшли в Україну протягом останніх 24 годин. Загалом, за оцінками США, на території України зараз знаходиться 82 російські БТГ.

Як вважає британська розвідка, росія вочевидь хоче досягти значних успіхів до 9 травня, і це може впливати на те, наскільки швидко і наполегливо вони будуть проводити військові операції найближчим часом. 

Зараз російські сили наступають у напрямку Краматорська, місто постійно зазнає ракетних ударів, зазначає розвідка. Також на сході спостерігається висока активність військ рф у повітрі - щоб підтримувати наступ наземних сил та придушувати і знищувати українські засоби протиповітряного захисту. 

Як повідомляє Головне управління розвідки  МО України, українські розвідники отримали аудіоперехоплення розмови окупантів, в якому йде мова про наказ вбити усіх військовополонених ЗСУ в районі Попасної, що в Луганській області. 

4. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

 

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. У Харківській області інтенсивність обстрілів зменшилася, у ввечері ракетних ударів зазнав Миколаїв, вночі Зеленодольськ у Дніпропетровській області обстріляли з РСЗВ "Ураган". 

Луганщина: ситуація складна – постійні обстріли, значні руйнування в Рубіжному та Новодружеську. 

Донеччина: обстріли вздовж всієї лінії розмежування. 20 квітня росіяни поранили 5 мирних мешканців. Ідеться про трьох поранених у Мар’їнці та 2 у Вугледарі.

Херсонщина: через окупацію ситуація в області стає критичнішою. Вибухи та обстріли чутно у всіх районах. Знищена інфраструктура. Інформація щодо поранених та постраждалих цивільних осіб наразі недоступна.

Миколаївська область: ввечері Миколаїв зазнав ракетних ударів. Вибухи лунали у центрі міста, де знаходяться виключно приватні будинки. Внаслідок нічних обстрілів в Миколаєві загинула одна людина, двоє поранених.

Під час обстрілу Київського району Харкова у четвер російський снаряд влучив у легковий автомобіль, загинуло двоє цивільних.

Як повідомляє Onet.pl, російські війська обстріляли цвинтар жертв тоталітаризму в Харкові-П'ятихатках, де поховані розстріляні НКВС польські офіцери. Кладовище частково зруйноване, на нього впали ракети, впали касетні боєприпаси. Одна з ракет застрягла в могилах.

На кладовищі у П'ятихатках поховані 3820  полонених польських генералів та офіцерів, страчених НКВС у 1940 році.

Російські окупанти викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. Російські загарбники облаштували кілька братських могил у селі Мангуш, куди вантажівками звозять тіла убитих маріупольців.

Днями до одного із благодійних фондів рф (м. Владимир) з території Донецької та Луганської областей було привезено групу українських підлітків 14-15 років. Про це повідомляє Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Наявна інформація, що батьків дітей було вбито рашистами під час війни. Родичів дітей працівникам фонду розшукувати заборонено.

У місті Каховка Херсонської області російські загарбники відпустили двох місцевих мешканців, затриманих 11 квітня, додому повернувся Генадій Мурашкін, якого разом із сином зі своєї оселі забрали військові рф. Невідома доля ще одного каховчанина Василя Лотанюка, місцезнаходження його досі невідоме

5. Великоденне перемир’я, обмін полоненими, евакуація мирних мешканців.

Великоденне перемир’я. росія відповіла відмовою на пропозицію генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй (ООН) Антоніо Гуттеріша про введення в Україні 4-денної "великодньої гуманітарної паузи".

Хоча ЄС та Україна підтримали ініціативу генерального секретаря ООН Антоніо Гуттеріша запровадити великоденне перемир’я в Україні.

Обмін полоненими. Українська влада провела другий обмін полоненими за один тиждень, врятувавши з полону 19 українців, в тому числі поранених.

Серед 19 звільнених з полону українців, десятеро є військовослужбовцями Збройних сил України, зокрема два офіцери. Решта дев'ять – цивільні.

Гуманітарні коридори. У четвер 21 квітня евакуація українців мала відбуватися з Маріуполя та з Херсонщини, де йдеться про три населених пункти: смт Високопілля, село Нововознесенське та село Миролюбівка.

На жаль, гуманітарні коридори із Херсонської області не спрацювали, росіяни не пропустили автобуси для вивезення людей, при цьому продовжили обстріли. Також окупанти взяли в полон координатора евакуаційної колони.

Евакуаційні автобуси з 79 маріупольцями, які зуміли виїхати з блокади 20 квітня, прибули на територію, підконтрольну українському урядові.

6. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, збитки внаслідок російської агресії.

Суспільство та влада демонструє згуртованість, патріотизм та віру у перемогу. Верховна Рада 21 квітня знову зібралася на роботу, зокрема, позбавила затриманого на спробі втечі нардепа Віктора Медведчука посади у комітеті, а також продовжила воєнний стан ще на місяць.

Від початку війни чат-ботом "єВорог", за допомогою якого можна повідомити про пересування російської техніки та військ, скористалися понад 250 тисяч українців.

Українська економіка, незважаючи на негативний вплив військових дій, демонструє ознаки відновлення. Малі та середні заклади харчування відновлюють роботу в Україні, зокрема їхня кількість стала активно зростати після деокупації Півночі України на початку квітня. Про це йдеться у дослідженні ІТ-компанії Poster, яка займається автоматизацією закладів.

Так, в Києві вже працює 40% малих та середніх закладів у порівнянні із довоєнним показником 23 лютого, у Київській області – 41%. Для порівняння, наприкінці березня у Києві було лише 18% закладів, що працюють, у Київській області – 16%.

Менш ніж за місяць кількість відкритих закладів у Чернігівській області зросла з 1% до 20%, у Сумській – з 16% до 49% у порівнянні із довоєнним показником. Найскладнішою залишається ситуація у Харківській, Донецькій та Луганській областях: там відповідно працюють 9%, 5% та 0% закладів від кількості, що працювала напередодні війни.

Україна відновлює інфраструктуру на деокупованих територіях. Українські військові за час війни, яку розв’язала росія проти України, звільнили вже 934 населених пункти.

Поліція відновила роботу у 435 населених пунктах. Місцеве самоврядування запрацювало у 431 громаді. Роботу гуманітарних штабів розпочато у 361 населеному пункті.

7. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України та надання їй гарантій безпеки. Сейм Латвії ухвалив заяву про агресію та воєнні злочини росії в Україні, у ній йдеться, що рф здійснює геноцид проти українського народу.

Військова допомога України. У Пентагоні деталізували вміст нового третього пакету військової допомоги для України на $800 млн, про який у четвер оголосив президент США Джо Байден. Деталі надав речник Пентагону Джон Кірбі.

Зокрема, пакет включає: 72 155-мм гаубиці та 144 000 артилерійських боєприпасів; 72 тактичні машини для буксирування 155-мм гаубиць; понад 121 тактичний безпілотний літальний апарат Phoenix Ghost; польове обладнання та запасні частини.

Як повідомляє BNS, міністр оборони Арвідас Анушаускас заявив, що Литва передала Україні важкі міномети, щоб допомогти у боротьбі з російською агресією.

З Іспанії до Польщі вирушив корабель з новим вантажем озброєння для України. На кораблі вантажівки з військовими матеріалами, 200 тон боєприпасів, а також 20 броньованих транспортних засобів. 

Передача Україні країнами – партнерами запчастин для військових літаків дозволила Україні збільшити свої військово-повітряні сили на 20 літаків.

Як інформує  РБК-Україна, Словенія має намір передати Україні танки Т-72, які стоять на озброєнні країни. Натомість вона отримає німецьку бронетехніку.. 

Міністерство оборони Німеччини виключило все важке озброєння зі списку, направленого Україною. Про це пише Bild, у розпорядженні якого є українські та німецькі списки.

У списку, спрямованому Україною з проханням надати озброєння для боротьби з російським вторгненням, була низка важких озброєнь: танки "Leopard", БТР "Puma" та "Marder", БТР "Boxer", "Fuch". Ще в середині березня майже все озброєння, яке запросило Україна, було в списку поставок німецької промисловості – навіть сучасні танки Leopard 2.

За даними видання, після цього Міноборони на наполегливу вимогу канцелярії Олафа Шольца почало скорочувати списки – і в результаті перелік можливого експорту озброєнь німецької військової промисловості в Україну скоротився з 48 до 24 сторінок.

Фінансова допомога Україні. Міністри фінансів країн "Великої сімки" (G7) заявили про додаткову підтримку Україні на суму понад 24 мільярди доларів на 2022 рік і готові її збільшити в разі потреби.

Президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що трастовий фонд солідарності з Україною розпочне роботу 5 травня, повідомив Інтерфакс-Україна.

"5 травня, буде відправна точка цього трастового фонду, з міжнародної конференції донорів. Вона буде організована Польщею, Швецією та за підтримки Єврокомісії, всіх країн-членів, а також за підтримки багатьох міжнародних дійових осіб", - заявив він.

8. Заяви, провокації та фейки російських агресорів.

Оперативне командування "Південь" повідомляє, що окупанти на Херсонщині вирішили перенести дату так званого референдуму з початку травня на 27 квітня. На тимчасово захопленій території Херсонської області самопроголошеною окупаційною владою оголошено мобілізацію осіб чоловічої статі. А у період 2-10 травня - "перепис населення". Місцевим жителям заборонено будь-яке переміщення між населеними пунктами".

19 квітня українська розвідка повідомила, що російські окупанти готують псевдореферендуми в захоплених районах Херсонської та Миколаївської областей про оголошення так званих "народних республік" та приєднання до росії.

Міноборони рф знову повідомило про "визволення" Рубіжного, повідомив глава Луганської ОДА Сергій Гайдай. Очільник адміністрації також наголосив, що це фейк.

Це вже третє подібне "визволення" окупантами Рубіжного, виходячи з російських брехливих зведень. Вперше цей населений пункт "перейшов під контроль" загарбників 1 березня. Потім 18 березня російська пропаганда знову прозвітувала про "звільнення" Рубіжного і навіть його "зачистку" від ЗСУ.

9. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Сполучені Штати в середу оприлюднили новий пакет санкцій проти росії, націлений на ключовий комерційний банк рф "Транскапіталбанк" і мережу з більш ніж 40 фізичних та юридичних осіб на чолі з підсанкційним російським олігархом Костянтином Малофеєвим.

Сполучені Штати заборонять російським кораблям заходити в американські порти аналогічно з рішенням ЄС. Про це президент США Джо Байден заявив у ході брифінгу у четвер.

Велика Британія внесла до списку санкцій ще 26 російських громадян і компаній, у тому числі високопоставлених військових, причетних до звірств на передовій в Україні, заборонила імпорт дерева та низки товарів розкоші, а також підвищила мита на торгівлю з рф.

Облікові записи користувачів криптобіржі Binance з рф, загальна вартість криптоактивів яких перевищує €10 000, будуть обмежені через санкції ЄС проти росії.

Нацбанк Чехії відкликав ліцензію у Sberbank CZ - чеської "дочки" Сбербанку. Рішення ще не остаточне - банк може подати апеляцію.

Негативний вплив санкцій на російську економіку. ВТБ, який потрапив у лютому під санкції Заходу, виплатив власникам одного з чотирьох випусків єврооблігацій банку купон на 52 млн доларів в рублях.

Обсяг російського ринку таксі у 2022 році може скоротитися на 10-20% - учасники ринку бачать ризики у відпливі водіїв із країн СНД, подорожчанні автомобілів, комплектуючих до них, ремонту та страхування.

Литовська група компаній Vičiūnai Group, відома в Україні як виробник продуктів Viči, на початку березня ухвалила рішення про припинення ведення бізнесу в росії та послідовно здійснює план виходу з цієї країни.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА