21:23 22.04.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 22 квітня

11 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 22 квітня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 22 квітня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, найбільша активність окупантів спостерігається в напрямку Ізюм – Барвінкове, в районі вузлової залізничної станції "Попасна", Сєверодонецького урбанізованого району, міста Маріуполя та на ділянці дороги Запоріжжя – Донецьк.

На Слобожанському напрямку окупанти силами підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії, балтійського та північного флотів продовжують часткове блокування міста Харкова.

На Ізюмському напрямку ворог для покращення тактичного положення підрозділів противник намагався здійснювати наступальні дії у напрямках населених пунктів Заводи та Дібровне, успіху не має. 

У цьому операційному районі росіяни зосередили  до 25-ти БТГ зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї та 35-ї загальновійськових армій та 68-го армійського корпусу, повітряно-десантних військ ЗС рф.

На Донецькому і Таврійському напрямках бойові дії відбувалися вздовж всієї лінії зіткнення.

Протягом доби ворог здійснював штурмові дії у напрямку міста Слов’янськ, закріпився в населеному пункті Лозове, в центральній частині населеного пункту Степне, в районах Зеленої Долини та Кремінної. Безуспішно намагається закріпитись в населеному пункті Рубіжне.

В районі Попасної ворог проводив штурмові дії в напрямку населеного пункту Новотошківське та вглиб населеного пункту Попасна, успіху не має.

На Авдіївському та Курахівському напрямках окупанти намагалися здійснювати штурмові дії, успіху не мають.

На Маріупольському напрямку противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю та блокувати наші підрозділи в районі "Азовсталі".

На Запорізькому напрямку окупанти здійснювали штурмові дії в напрямку населеного пункту Зелене Поле, успіху не мають. Ворог посилив угруповання за рахунок переміщення підрозділів 19-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії.

Разом з тим, батальйонна тактична група 127-ї мотострілецької дивізії 5-ї загальновійськової армії втратила боєздатність та виведена в район відновлення.

На Південнобузькому напрямку, в районі населеного пункту Олександрівка, ворог здійснює оборону зайнятих позицій.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 22 квітня орієнтовно склали: особового складу – близько 21200 осіб ліквідовано, танків ‒ 838 од, бойових броньованих машин ‒ 2162 од, артилерійських систем – 397 од, РСЗВ - 138 од, засоби ППО - 69 од, літаків – 176 од, гелікоптерів – 153 од, автомобільної техніки - 1523 од, кораблі /катери - 8 од, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 172, спеціальна техніка – 27, пускові установки ОТРК/ТРК - 4.

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Як повідомляє британська розвідка у своєму щоденному огляді, президент рф путін заявив про блокаду "Азовсталі" із захисниками Маріуполя замість штурму через те, що вважає доцільнішим перекинути російські сили з міста на інший напрямок, тоді як штурм означав би великі втрати.

На східному фронті тривають бої з обстрілами із важкого озброєння, росіяни намагаються просуватися в районі Красного Лиману, Бугаївки, Барвінкового, Лиману і Попасної для реалізації своїх планів на цьому напрямку. 

Як повідомляє Головне управління розвідки МО України, більшість випущених територією України ракет Х-101 так і не вразили намічені цілі. 

Причиною цього може бути те, що вони оснащені електронікою, розробленою в 60-70-х роках минулого століття. У "новітніх" ракетах росії використовується навігаційна система "ПГИ-2М", розроблена в 1977 році, а "сучасні" блоки наведення розроблені у 1960-1970 роках.

За даними української розвідки режим путіна планує залучити російських гвардійців та структури ФСБ рф для подальшого наступу на завод "Азовсталь" в заблокованому Маріуполі, який захищають українські Сили оборони.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Російські агресори вбивають українських дітей. Більше ніж 594 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. Станом на ранок 22 квітня офіційне число жертв-дітей не змінилося - 208. Зросла кількість поранених - 386.

Згідно з даними ювенальних прокурорів, найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 120, Київській - 113, Харківській - 91, Чернігівській - 66, Херсонській - 44, Миколаївській - 41, Луганській - 37, Запорізькій - 25, Сумській - 17, у м. Києві - 16, Житомирській - 15.

Російські окупанти вбивають та викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. На тимчасово зайнятих територіях ворожі підрозділи продовжують блокувати переміщення місцевого населення, грабувати та штучно наближати гуманітарну кризу – руйнують об’єкти критичної інфраструктури та блокують доставки гуманітарних вантажів з території України. Є випадки розстрілів цивільного населення та волонтерів.

Супутник зафіксував братську могилу в окупованому російськими військами селищі Мангуш, яке знаходиться менше ніж у 20 кілометрах від Маріуполя. У цій могилі можуть бути поховані до 9 тисяч маріупольців.

За обережними оцінками, загальна кількість вбитих російською армією в Маріуполі становить 22 тисячі осіб.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. Російські війська обстрілювали Харків з артилерії, ворог не послаблює натиск на Донбасі, на Херсонщині назріває гуманітарна катастрофа.

Харків: уночі окупанти знову періодично наносили артилерійські удари. В Київському районі міста горіли складські будівлі, постраждалих немає.

По області активні бої тривають в Ізюмському напрямку.

Луганщина: потягом доби російська армія здійснила 11 обстрілів: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасна, Рубіжне, Гірська громада. Зруйновано 7 будинків, поранено 4 цивільних та трьох поліцейських.

Донеччина: Авдіївка, Мар'їнка, Вугледар — обстріли не припиняються. Після обстрілів "Градами" Лиману горить обласна травматологія. Є поранені, їхня кількість з’ясовується.

Херсонщина: вночі лунали сильні вибухи на окраїнах міста. Практично всі села Бериславського району (Нововоронцовська, Високопільська, Великоолександрівська, Калинівська ТГ) та частина сіл Херсонського району (Чорнобаївська, Станіславська ТГ) — на межі гуманітарної катастрофи.

Миколаївська область: ввечері Миколаїв зазнав ракетних ударів, інформації щодо постраждалих та жертв наразі немає.

Міжнародне та національне розслідування військових злочинів російсько-фашистських окупантів. У Київській області правоохоронці вже виявили тіла 1084 цивільних осіб, до 75% цих людей були вбиті зі стрілецької зброї. Більше 300 тіл загиблих - наразі не ідентифіковано.

США допомагають зберігати та збирати докази військових злочинів, скоєних росією в Україні.

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

З підконтрольної території Донецької  області виїхали майже три чверті населення – наразі  там  залишилося близько 430 тисяч осіб.

70 людей у п'ятницю 22 квітня евакуювали з Луганщини, із них 25 виїхали з Попасної, хоча росіяни відкрили вогонь по автобусу.

росіяни відмовляються відкрити у Маріуполі коридор для цивільних, але надають коридори для полону військовим, вдаючи, що це одне й те ж, повідомила глава Мінреінтеграції Ірина Верещук.

Європейський Союз у свій офіційній заяві реагує на складну ситуацію в Маріуполі, вимагаючи від росії відкрити гуманітарні коридори від "Азовсталі" та інших районів міста до інших районів України.

Президент Європейської ради Шарль Мішель у телефонній розмові з президентом рф путіним закликав створити гуманітарні коридори для Маріуполя.

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Економіка України потерпає від війни, найбільші українські підприємства несуть збитки внаслідок російської агресії. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що відновлення України після російського вторгнення коштуватиме 600 мільярдів доларів. Шмигаль закликав членів Міжнародного валютного фонду пожертвувати 10% резервних активів, отриманих від МВФ.

Українська економіка, незважаючи на негативний вплив військових дій, демонструє перші ознаки відновлення. Станом на 22 квітня за програмою релокації із зони бойових дій переміщено 400 підприємств, 190 з них вже розпочали роботу.

Україна відновлює інфраструктуру на деокупованих територіях. На Київщині із 37 зруйнованих або пошкоджених мостів на 11-ти вже відновлено рух, ще на 15-ти наразі тривають роботи, місцями влада облаштовує тимчасові переправи.

У 112 містах та селах Київської області наразі не ще відновили електропостачання, водночас за 21 квітня комунальні служби відновили електроенергію в 27 населених пунктах області.

Упродовж останніх десяти днів відновили свою роботу 97 великих магазинів на звільнених територіях Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської областей. 

З наступного тижня в Ірпені, що під Києвом, відновлять роботу комунікацій, каналізації, енерго- та водопостачання. Після Великодня в Ірпені відкриються великі магазини – NOVUS, Фора, Лоток, Бджілка та АТБ.  

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Міністр оборони Олексій Резніков звинуватив ООН у потуранні воєнним злочинам РФ та заявив, що за умови надання Україні потрібного озброєння і введення реальних санкцій російських загарбників можна вигнати з України за кілька місяців.

Він заявив, що "як може Рада Безпеки ООН, де Москва має місце постійного члена, виконувати свою місію з підтримання миру? Про яку безпеку і співробітництво в Європі може йти мова, коли одна з держав-членів ОБСЄ напала на іншу і вбила тисячі мирних громадян?".

Військова допомога України. Представники 14 країн, у тому числі України, направили офіцерів зв’язку до оперативної групи в Штутгарті, яка приймає запити від уряду в Києві та організовує доставку зброї та припасів з різних країн.

Сполучені Штати почали постачати Україні реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) та працюють з іншими союзниками по НАТО, щоби Україна отримала більше реактивних систем.

Франція поставить Україні партію протитанкових ракет Milan і самохідні артилерійські установки Caesar. Про це сказав президент Франції Еммануель Макрон в інтерв'ю Ouest-France.

Десятки українських солдатів у Великій Британії вчяться керувати 120 британськими броньованими машинами, перш ніж повернутися з ними для участі у війні проти росії. Британські військові також навчають українських колег у Польщі, як користуватися зенітними ракетами.

Міністр оборони Ізраїлю у середу, 20 квітня, санкціонував постачання шоломів і жилетів українським рятувальним службам на тлі російської агресії. Таким чином Ізраїль вперше з початку повномасштабної війни передасть Україні оборонну допомогу.

Фінансова допомога Україні. Сполучені Штати нададуть Україні додаткову пряму фінансову допомогу у розмірі 500 мільйонів доларів.

7. Україно-російські переговори.

Голови переговорних груп України та росії провели переговори в останні дні, а в цей же час міністр закордонних справ рф Сергій Лавров заявив, що хід перемовин нібито зупинився.

Український високопосадовець на умовах анонімності в коментарі виданню "Українська правда" сказав, що Україна висунула російським переговорникам ультиматум, що проведення російськими окупантами так званого "референдуму" на Херсонщині поставить крапку в переговорах.

Сергій Лавров повідомив на прес брифінгу, що росіяни не ведуть переговорів щодо гарантій безпеки й не впливають на перелік країн, які Україна вбачає своїми гарантами безпеки.

Крім того, на питання журналіста щодо заяви Зеленського про те, що знищення російськими військовими захисників Маріуполя поставить крапку в перемовинах, Лавров сказав, що "росія не буде терпіти ультиматуми".

8. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

Заступник командувача Центрального військового округу рф, якого цитує ТАСС заявив, що завданням російських військ на "другій фазі спецоперації" є встановлення "повного контролю над Донбасом та Південною Україною".

За словами військового чиновника, російська армія в ході "другого етапу спецоперації" повинна встановити "повний контроль над Донбасом", що дозволить створити сухопутний коридор у Крим та впливати на життєво важливі об'єкти ЗСУ. А "контроль над півднем України дасть ЗС рф ще один вихід до Придністров'я, де відзначаються факти утисків російськомовного населення", заявив заступник командувача ЦВО рф.

Правоохоронці закликають вірян бути особливо пильними на Великдень, адже ворог може влаштувати провокації.

У зв’язку з цим вірянам наполегливо рекомендують утриматися від масових скупчень у культових спорудах, а главам церков – мінімізувати кількість присутніх на святкових богослужіннях.

Україна зафіксувала черговий акт ядерного тероризму з боку росії. Новим об’єктом, безпеці якого загрожували російські крилаті ракети, стала Південноукраїнська АЕС.

Так, 16 квітня над майданчиком станції пройшли три крилаті ракети, випущені ймовірно з території Білорусі в напрямку Миколаєва. Одну з них зафіксували камери спостереження ПАЕС.

9. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Суспільно-політична ситуація в росії. Як повідомляє "Медуза" з посиланням на джерела в адміністрації президента рф, у Кремлі не розуміють, як закінчити війну за допомогою переговорів і без обвалу рейтингу президента рф путіна і скаржаться, що пропаганда "переборщила із нагнітанням теми нацизму в Україні".

У внутрішньополітичному блоці АП рф дійшли висновку: зараз немає для росії "хороших піар-сценаріїв виходу з війни", які б не призвели до падіння рейтингу влади.

Нові санкції та обмеження проти росії. Як заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю Spiegel, Німеччина не може відмовитися від російських енергоносіїв, оскільки це сильно нашкодить її економіці та при цьому не допоможе зупинити війну в Україні.

До кінця цього року Нідерланди повністю відмовляться від закупівлі російського газу та російського вугілля.

Негативний вплив санкцій на російську економіку. У матеріалах Міжнародного валютного фонду прогнозується, що росія втратить шосте місце серед економік світу у 2024 році, її випередить за паритетом купівельної спроможності Індонезія.

Аналітики Центробанку рф заявили, що спад російської економіки в поточних умовах буде більшим за масштабом та тривалістю, ніж під час пандемії коронавірусу. На відміну від короткострокового "коронакризового" спаду, що стався у II кварталі 2020 року, поточний спад з високою ймовірністю носить трансформаційний, структурний характер і буде більшим за масштабом та тривалістю за будь-яких сценаріїв.

Через закриття у рф магазинів міжнародних мереж у власників торгової нерухомості падають доходи - очікують падіння річного доходу на третину.

Компанія SKF, найбільший у світі виробник підшипників родом зі Швеції, оголосив про повний вихід з росії, де вона має завод. Шведська компанія Essity яка виробляє такі засоби особистої гігієни як Zewa та Libresse йде з росії через умови ведення бізнесу в країні-агресорі.

Американський виробник скла Guardian Industries, у якого в рф два заводи, оголосив про вихід із російських активів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА