21:23 25.04.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 25 квітня

12 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 25 квітня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"
 

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 25 квітня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, на Південнобузькому напрямку ворог зосереджує основні зусилля на напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг.

На Донецькому та Таврійському напрямках ворог, посиливши обстріли наявними засобами вогневого ураження, намагався просунутись вглиб території України в районах населених пунктів Коровій Яр і Рубіжне, розвинути наступ в напрямку Запоріжжя. Успіху не мав, зазнав втрат.

В Маріуполі росіяни продовжують знищувати місто, блокуючи місцевих жителів та частину українських захисників в районі заводу "Азовсталь".

На Слобожанщині триває часткове блокування Харкова, руйнування його інфраструктури, ураження позицій захисників Харківщини із застосуванням авіації та артилерії.

В районі міста Ізюм ворог намагався покращити тактичне положення на напрямках Андріївка – Заводи та Дібровне – Курулька. Проводить заходи логістичного забезпечення угруповання окупантів.

На тимчасово захоплених територіях Харківщини та Луганщини окупанти займаються мародерством, крадіжками та пограбуванням місцевого населення. Особливу увагу приділяють "вилученню" алкогольних напоїв та продуктів харчування.

На тимчасово захопленій території Херсонської області, в селищі міського типу Велика Олександрівка, окупанти оголосили місцевому населенню про необхідність, у термін до 28 квітня, залишити населений пункт. До жителів, які не виконають наказ, буде застосовано примусову евакуацію.

На тимчасово захопленій території Запорізької області, в місті Енергодар, співробітниками ФСБ РФ продовжується проведення фільтраційних заходів.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 24 квітня орієнтовно склали: особового складу - близько 21900 осіб ліквідовано (+100 від попередньої доби), танків ‒ 884 од (+11), бойових броньованих машин ‒ 2258 од (+20), артилерійських систем – 411 од (+3), РСЗВ - 149 од (+2), засоби ППО - 69 од, літаків – 181 од (+2), гелікоптерів – 154 од, автомобільної техніки - 1566 од, кораблі /катери - 8 од, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 201 (+10), спеціальна техніка – 28, пускові установки ОТРК/ТРК - 4.

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Сєверодонецькому напрямку (30 окрема мотострілецька бригада 2-ї загальновійськової армії зс рф).

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Як повідомляє британська розвідка у своєму огляді, росія має на меті організувати псевдореферендум у Херсоні, який є ключовим для загарбників, щоб виправдати свою окупацію. Місто є ключовим для досягнення мети росії – створити сухопутне сполучення з Кримом і домінувати на півдні України. У Лондоні вважають, що рф досягла дуже невеликих успіхів після того, як вирішила перемістити фокус удару на повну окупацію Донбасу.

Без необхідного тилового та бойового забезпечення про відчутний прорив говорити не можна. росія вирішила заблокувати, а не штурмувати завод "Азовсталь", що передбачає скованість багатьох російських підрозділів у Маріуполі, вони не можуть бути передислоковані. 

Також за даними розвідки Міноборони Великої Британії, міноборони росії хоче контролювати виплати сім'ям загиблих в Україні, щоб приховати реальні масштаби втрат.

Як повідомляє Головне управління розвідки МО України, росія не відмовилась від планів застосування хімічної зброї проти українських захисників та мирного населення, які перебувають на території заводу  "Азовсталь".

Для того, щоб уникнути втрат серед військовослужбовців ЗС рф, може бути здійснено так зване "викурювання" українських захисників та мирного населення з приміщень підприємства". Російське керівництво планує нанести бомбово-ракетні удари з боєприпасами – носіями бойових отруйних речовин. Паралельно російські підрозділи "військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту" застосовуватимуть аерозолі з хімічною зброєю.

Додатковим підтвердженням планів Кремля щодо застосування хімічної зброї розвідники вважають те, що росія вже наперед поширює брехливу інформацію про нібито наявність в Україні хімічної та біологічної зброї.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців. Міжнародний кримінальний суд (МКС) приєднався до спільної слідчої групи з розслідування воєнних злочинів в Україні через вторгнення Росії. Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан та генеральні прокурори Литви, Польщі та України підписали угоду про першу в історії участь та приєднання Офісу прокурора МКС до спільної слідчої групи. 

За даними прокуратури, в Україні станом на 25 квітня загинуло 3 818 мирних жителів, понад 4 тисячі людей поранено.

Ця кількість, яку мають органи прокуратури, так само є попередньою, як і та, яка подається в статистиці ООН, оскільки не враховується заблокований Маріуполь і ті місця на Київщині, куди поки що прокуратура не може потрапити.

За даними органів прокуратури, на окуповані території та в рф без урахування Маріуполя примусово переміщено 5 тис. 730 українців. Перевірити ці дані слідчим шляхом поки що неможливо.

 Супутники Planet Labs зафіксували появу третього масового поховання цивільного населення в передмістях Маріуполя. У селищі Старий Крим за 5 кілометрів від Маріуполя супутники сфотографували нову траншею завдовжки понад 200 метрів, що, ймовірно, можуть бути черговим місцем масового поховання вбитих маріупольців.

Російські агресори вбивають українських дітей. Станом на ранок 25 квітня 606 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. За офіційними даними 215 дітей загинуло та понад 391 поранено.

Найбільше дітей постраждало у Донецькій (124), Київській (114), Харківській (93), Чернігівській (66), Херсонській (44), Миколаївській (43), Луганській (37), Запорізькій (27), Сумській (17), Житомирській (15) областях та у Києві (16).

Зокрема, 24 квітня внаслідок обстрілу військами рф с. Красногорівка в Донецькій області загинуло двоє дівчаток 5 та 14 років.  

23-24 квітня окупанти вкотре обстріляли Харківську область. У м. Чугуїв внаслідок обстрілу отримав поранення 11-річний хлопчик.

23 квітня через обстріл с. Турове Богодухівського району Харківської області отримала поранення 12-річна дитина.

Російські окупанти вбивають та викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. На тимчасово зайнятих територіях України російські окупанти вводять заходи, що обмежують права і свободи мирних жителів, зокрема свободу пересування.

24 квітня, коли православні відзначали Великдень, росіяни депортували жителів із заблокованого Маріуполя до росії – всього 149 людей, із них 23 дитини.

У Мелітополі поширюють  інформацію, що окупаційна влада вирішила повністю закрити з 30 квітня в'їзд та виїзд із тимчасово окупованого Криму. Рішення ухвалено, щоб не допустити зриву весняної призовної кампанії на окупованих територіях, оскільки багато українських чоловіків виїжджають на півострів транзитом з подальшим маршрутом до Грузії, Польщі, країн Прибалтики.

Голів двох громад Запорізької області - Новоуспенівської та Кирилівської — Івана Сеника та Івана Малєєва, звільнили з російського полону.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. Російські окупанти вранці 25 квітня обстріляли 5 залізничних станцій в центрі та на заході України. Дві ракети пролетіли над Хмельницькою АЕС. Внаслідок ворожого обстрілу попередньо 5 осіб загинули, 18 поранено. 

Внаслідок ракетного удару стався вибух на тяговій підстанції залізничної станції "Красне" у Львівській області. У зв’язку з пошкодженням тягових підстанцій відсутня напруга в контактній мережі на дільницях Шепетівка – Козятин, Жмеринка – Козятин, Козятин – Фастів.

Російські агресори завдали удари по 2 нафтопереробних заводах та об’єктах у 6 областях України.

Полтавщина: у неділю ввечері 9 ракет ударили по Кременчуцькому НПЗ і Кременчуцькій ТЕЦ. Одна людина загинула, 7 постраждали. Всі пожежі локалізовані, майже всі райони міста – без гарячої води.

На Дніпропетровщині кілька повітряних тривог за ніч. Опівночі окупанти обстріляли з "Ураганів" Широківську громаду, що межує з Херсонщиною, влучили по околицях. Попередньо, ніхто не постраждав.

Харківська область: обстріли із артилерії крайніх житлових кварталів міста Харків вночі 25 квітня продовжилися. Інформація про постраждалих ще уточнюється, на ранок відомо про одного постраждалого.

По області на Великдень протягом дня бути активні обстріли Чугуєва, Золочева та населених пунктів районів. Протягом доби по області 2 людини загинули, 11 поранені.

Унаслідок ворожих обстрілів 25 квітня загинуло троє жителів села Безруки біля Дергачів на Харківщині.

Луганщина: вся область – під потужними обстрілами росіян. Згоріли три багатоповерхівки та чотири приватних будинки. Російська армія вже втретє влучила в нафтопереробний завод в Лисичанську.

Донеччина: щільні обстріли населених пунктів вздовж лінії розмежування. Як наслідок – 5 загиблих цивільних, серед яких двоє дітей. З ночі 25 квітня обстріли тривають у Мар'їнській ТГ, Торецькій, поблизу Авдіївки і Лиману.  На ранок відомо про щонайменше одного загиблого та 4 поранених цивільних – у Лимані, у селищах Шандриголове і Середнє. 

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

У Міністерстві оборони росії запевняють, що їхні збройні формування 25 квітня з 14:00 (за Києвом) не стрілятимуть і дозволять вийти цивільним особам із заводу "Азовсталь" у Маріуполі, а також стверджують, що гуманітарний коридор нібито діє вже 36 днів – тоді як, за даними української сторони, обстріли не припинялися.

Віце-прем'єрка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук спростувала заяву росії про наявність домовленостей щодо гуманітарних коридорів з "Азовсталі" у заблокованому Маріуполі.

Вона заявила, що "сьогодні російська сторона вчергове заявила про існування коридору для виходу цивільних осіб з "Азовсталі". Цьому можна було б вірити, якби росіяни багато разів до того не зривали гуманітарні коридори. Отже, офіційно та публічно заявляю: про гуманітарні коридори з "Азовсталі" на сьогодні, на жаль, домовленостей немає".

Ірина Верещук каже, що українська влада звернулася до генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша з проханням виступити ініціатором і гарантом гуманітарного коридору з "Азовсталі" для цивільних осіб. Офіційний Київ сподівається на результативність переговорів генерального секретаря ООН з російськими представниками.

Голова Луганської області Сергій Гайдай вкотре закликав мешканців евакуюватися, щоб потім не стати жертвою насильного вивезення в Росію.

В Енергодар  вдалося доставити понад 20 тонн гуманітарного та технічного вантажу, який  потрібен для роботи атомної й теплової електростанцій.

З полону російських окупантів вдалося звільнити українського пілота Су-25 Романа Василюка, якого у березні збили ворожі ППО у Донецькій області.

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Ознаки відновлення української економіки. Промислово-будівельна група "Ковальська" оцінює доцільність переносу частини виробничих потужностей в західний регіон. Водночас "Ковальська" відновлює роботу виробничих ліній на трьох заводах в Києві, кар’єрах у Житомирській області та будівельному хабі в Львівській області.

Відновлення інфраструктури на деокупованих територіях. Як повідомив заступник голови Офісу президента України Кирило Тимошенко, у Київській області зведено 11 тимчасових мостів замість тих, що були зруйновані під час наступу російської армії. 

Лише протягом минулої доби відновлено електропостачання у 16 населених пунктах на Київщині, заживлено понад 80 000 абонентів.. Повністю або частково відновлено розподіл газу у 106 населених пунктах. У звільнених населених пунктах розчистили майже 170 км вулиць.

Поштовий сервіс "Нова пошта" відновив роботу на деокупованій Київщині і відкрив відділення в Бучі, Ірпені, Макарові та Колонщині.

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Держсекретар США Ентоні Блінкен під час закритого візиту до Києва разом з главою Пентагону оголосив про поступове повернення американських дипломатів в Україну та призначення дипломатки Бріджит Брінк на посаду нового посла США в Україні, що на думку експертів Інформаційної оборони значно інтенсифікує та спростить процес співробітництва між двома країнами.

Він заявив у понеділок після візиту до Києва, що суверенна незалежна Україна буде існувати набагато довше, ніж президент рф путін.

США вважають, що Україна може виграти війну проти росії з правильним обладнанням та належною підтримкою. Про це заявив у понеділок журналістам міністр оборони Ллойд Остін після візиту до Києва, повідомляє CNN.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у неділю провів зустріч із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем щодо ситуації в Україні.

Джонсон і Гутерріш обговорили необхідність забезпечити припинення вогню, сприяти гуманітарним зусиллям і дозволити мирним жителям виїхати із Маріуполя та Херсона. Борис Джонсон назвав дії путіна в Україні огидною та відвертою агресією, яка має руйнівні наслідки для українського народу.

Військова допомога України. Під час візиту до Києва 24 квітня держсекретар Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін оголосили про іноземне військове фінансування для України та 15 країн-союзників і партнерів на суму 713 мільйонів доларів. Для Києва при цьому передбачено близько 322 мільйонів доларів.

Таке фінансування відрізняється від попередньої військової допомоги США Україні. Це не пожертвування запасів Міністерства оборони США, а реальні гроші, яку країни можуть використати для придбання поставок, які їм можуть знадобитися.

Нові гроші разом із продажем боєприпасів на 165 мільйонів доларів, виготовлених не в США і сумісних зі зброєю радянських часів, збільшують загальну суму американської військової допомоги Україні до 3,7 мільярда доларів з моменту вторгнення.

Пентагон розширить навчання для українських військових, зокрема щодо використання нової для них зброї, яка передається у рамках західної військової допомоги.

Велика Британія передає Україні невелику кількість бронетранспортерів Stormer, оснащених пусковими установками для зенітних ракет Starstreak, для посилення ППО країни. Про це заявив міністр оборони Бен Воллес у Палаті громад, повідомляє ВВС.

7. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

Близько 10:00, 24 квітня у Василівці, почалися обстріли. Ракети, за словами місцевих, прилітали в ті місця, де днями анонсували освячення пасок, а сама атака почалася одразу із початком служби.  При цьому росіяни розповсюджують брехливу інформацію про те, що це нібито українські воїни стріляють по мирному населенню.

СБУ повідомляє, що з цікавістю ознайомилася із черговим "креативом" ФСБ рф, яка "героїчно затримала неонацистів", що нібито планували вбивство "громадського діяча" Володимира Соловйова на замовлення СБУ і в зв’язку з цим хоче повідомити наступне:

Перше. СБ України системно працює над посиленням безпеки нашої держави і не має наміру всерйоз коментувати нові фантазії російських спецслужб.

Друге. Соловйов є не громадським діячем, а звичайним пропагандистом - російським аналогом Геббельса - котрий обов‘язково відповідатиме за свої злочини в міжнародних судах після перемоги України.

Третє. СБУ не має жодних планів щодо вбивства Соловйова..

8. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Держави-члени Європейського Союзу не мають згоди щодо повного ембарго або підвищення мит на імпорт російської нафти та газу. Боррель зазначив, що ця тема буде обговорена на наступному саміті ЄС, який відбудеться наприкінці травня, і що він не очікує жодного рішення з цього приводу раніше.

 За прогнозами аналітиків Інформаційної оборони, у шостому пакеті санкцій ЄС не буде одностайно погодженої позиції щодо застосування повного нафтогазового ембарго проти росії.

Азербайджанська державна нафтова компанія SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic) заявила, що Азербайджан не розплачуватиметься за російський газ рублями.

Негативний вплив санкцій на російську економіку. У рф зростає дефіцит дорогих ліків. На початок квітня МОЗ рф майже вичерпало передбачений на цей рік бюджет на закупівлю ліків у рамках держпрограми за 14 високовитратними нозологіями - дефіцит фінансування програми росте.

Найбільші російські IT-компанії мають проблеми при закупівлі іноземної обчислювальної техніки - серверів і систем зберігання даних: VK попросила Мінцифри рф допомогти із закупівлею "десятків тисяч серверів" на тлі дефіциту імпортної техніки.

Російський нафтотрейдер "Роснефть" не зміг продати 6,5 млн тон нафти під час тендеру, оскільки вимагав повну передоплату в рублях. Про це пише Reuters із посиланням на 5 трейдерів.

Пасажиропотік групи "Аерофлот", до якої окрім однойменної авіакомпанії входять лоукостер "Побєда" та чартерний перевізник "росія", у березні впав на 20,4% порівняно з аналогічним періодом минулого ковідного (!) року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА