21:27 26.04.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 26 квітня

10 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 26 квітня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"
 

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 26 квітня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські захисники деокупували 931 населений пункт. 

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, угрупування військ ворога ведуть наступальну операцію у Східній операційній зоні. Основною метою залишається оточення і розгром угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та забезпечення сухопутного коридору з окупованим Кримом.

На Слобожанському напрямку ворожі угруповання зі складу підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів продовжують частково блокувати Харків та обстрілювати його.

На Ізюмському напрямку частини та підрозділи противника зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї та 35-ї загальновійськових армій, 68-го армійського корпусу та повітряно-десантних військ, за підтримки артилерії, проводять наступ у напрямку населеного пункту Барвінкове.

На Донецькому напрямку противник веде активні дії практично на всій лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджуються на взятті під контроль Рубіжного, Попасної та Мар’їнки. Для розвитку наступу у напрямку населеного пункту Лиман противник здійснює нарощування угруповання військ.

Російські загарбники не припиняють артилерійські обстріли та авіаційні удари по Маріуполю. Продовжується блокування підрозділів українських військ в районі заводу "Азовсталь".

На території Придністровського регіону Республіки Молдова підрозділи оперативної групи російських військ приведені у бойову готовність "Повна", силові структури переведені на посилений режим несення служби".

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 26 квітня орієнтовно склали: особового складу – близько 22100 (+200) осіб ліквідовано, танків ‒ 918 (+34) од, бойових броньованих машин ‒ 2308 (+50) од, артилерійських систем – 416 (+5) од, РСЗВ - 149 (+0) од, засоби ППО - 69 (+0) од, літаків – 184 (+3) од, гелікоптерів – 154 (+0) од, автомобільної техніки - 1643 (+77) од, кораблі /катери - 8 (+0) од, цистерн з ПММ - 76 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 205 (+4), спеціальна техніка - 31 (+3), пускові установки ОТРК/ТРК - 4 (+0).

На сході України бійці оперативно-тактичного угруповання "Схід" за добу знищили до 160 чоловік особового складу противника, а також ворожу техніку. Загалом на Донецькому та Луганському напрямках відбито 6 ворожих атак. 

Пройшов тиждень з початку так званого "великого наступу російської армії на Донбасі". Вище військово-політичне керівництво росії, за даними розвідки, поставило перед командуванням окупаційних військ мету досягти стратегічних цілей операцій та оточити підрозділи ЗСУ до 9 травня.

Ворог не досяг будь-яких стратегічних або оперативних успіхів, його просування на напрямах головного удару обмежується кількома, у кращому випадку десятью кілометрами. На думку аналітиків Інформаційної оборони, жорстка визначеність дати закінчення операцій призводить до домінування політичних пріоритетів над суто воєнними цілями операції.

Російське командування не змогло створити реальні наступальні угруповання, повністю відновити боєздатність деморалізованих БТГр, які раніше використовувалися під Києвом, та створити другий ешелон розвитку успіху.

Експерти проекту відзначають, що наступальні дії окупантів характеризуються млявістю та недостатньою оперативною швидкістю. Для прориву оборони ЗСУ використовується велика кількість піхоти, які безжально посилаються на штурм позицій українських військових як "гарматне м'ясо". Віддаються накази, які вимагають за будь-яку ціну взяти той чи інший населений пункт, що призводить до великих втрат живої сили та техніки російських окупантів.

На думку аналітиків Інформаційної оборони, велика кількість підбитих за минулу добу 25 квітня російських танків (34 одиниці) та бойових броньованих машин (50 одиниць), пояснюється з одного боку, масованим використанням ворожої бронетехніки для наступу на українські позиції. З іншого – вмілим застосуванням військовослужбовцями ЗСУ сучасної вітчизняної та іноземної протитанкової зброї.

Замисел ворога на оточення угруповання ООС на Донбасі провалився, необхідно остаточно виснажити війська окупантів, знекровити їх, "вибити" бронетехніку та, в кінцевому підсумку, позбавити ворога наступального потенціалу.

Наступним етапом україно-російської війни буде організація вирішального контрнаступу підрозділів ЗСУ, під час якого будуть використані накопичені стратегічні та оперативні резерви, запаси сучасної зброї та важкої наступальної техніки, які Україна отримала останнім часом

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Як повідомляє британська розвідка у своєму огляді, російські сили, вочевидь, намагаються оточити добре укріплені українські позиції на сході України.

Повідомляється, що місто Кремінна впало, і повідомляється про важкі бої на південь від Ізюму, коли російські війська намагаються просунутися до міст Слов'янськ і Краматорськ з півночі та сходу. Українські сили готують оборону Запоріжжя до можливого нападу росії з півдня, додали у відомстві.

Як повідомляє Головне управління розвідки МО України у невизнаному Придністров'ї ще кілька днів тому почали готуватися до "вибухів", які організовує ФСБ, щоб виправдати війну з Україною чи залучити "ПМР" до бойових дій у війні проти України.  

Українські розвідники зазначають, що цей випадок – один з низки провокативних заходів, організованих ФСБ для нагнітання панічних та антиукраїнських настроїв.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Російські агресори вбивають українських дітей. 608 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. За офіційними даними 217 дітей загинуло та понад 391 поранені.

Найбільше дітей постраждало у Донецькій (127), Київській (114), Харківській (93), Чернігівській (66), Херсонській (44), Миколаївській (43), Луганській (37), Запорізькій (27), Сумській (17) та Житомирській (15) областях, а також у Києві (16).

Зокрема, 25 квітня внаслідок обстрілу російськими окупантами житлових будинків в м. Лиман Донецької області від отриманих поранень загинуло двоє дітей 9 та 13 років.

Російські окупанти вбивають та викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. росіяни продовжують грубо порушувати міжнародні правила поводження з військовополоненими. Служба безпеки України володіє доказами катування українських чоловіків і жінок на окупованій території України та на території рф.

Російські військові в Маріуполі не дають їжу чоловікам, доки ті не залучаться до робіт, серед яких – розбори завалів, облаштування братських могил тощо.

У захопленій міській раді Херсона окупанти та колаборанти провели нараду, на якій призначили так званого "голову" Херсонської ОДА Володимира Сальдо та "голову" Херсонської міської адміністрації Олександра Кобеця.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. Вранці 26 квітня (в день Чорнобильської катастрофи) дві російські крилаті ракети пролетіли на низькій висоті над майданчиком Запорізької АЕС у напрямку м. Запоріжжя – це загрожує ядерній безпеці України та світу.

Російські окупанти вночі 26 квітня продовжили обстрілювати схід та південь України, найважча ситуація на Донбасі та Херсонщині.

За ніч на 26 квітня по "Азовсталі" було здійснено 35 авіаударів, постраждали цивільні, які знаходяться під завалами

 На Харківщині інтенсивність нічних обстрілів 26 квітня зменшилася. Окупанти протягом доби обстрілювали місто, а також Золочівський район та Дергачі.

У Луганській області за добу було 17 обстрілів. Найбільше постраждали Попасна, Лисичанськ, Гірська громада. Чотири потужні артилерійські атаки витримала Попасна, дві – Лисичанськ. Є пошкодження будинків.

На Донеччині ніч була неспокійна. На даний час відомо про трьох поранених цивільних: двоє у Мар'їнці, один – у Великій Новосілці.

У Миколаївській області були нічні обстріли міста. Відомо про одного загиблого: внаслідок осколкового поранення загинув чоловік у власному будинку.

Напружена ситуація у Херсонській області. Вибухи та обстріли були майже на всій території області.

4. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Влада та суспільство демонструє згуртованість, патріотизм та віру у перемогу. На сьогодні у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб є інформація щодо 3,4 мільйона людей. 

З них понад 2 мільйонів – це люди, які вимушено перемістились після впровадження воєнного стану. І з них 1,9 мільйона – вимушено перемістились вперше.

Вищий антикорупційний суд зняв арешт із коштів у кримінальному провадженні щодо спроби за 6 мільйонів доларів підкупити керівництво антикорупційних органів, їх передано на потреби армії.

Економічні збитки внаслідок російської агресії. ВВП росії відновиться після санкцій за 10 років, зростання ВВП України вийде на довоєнний рівень за п'ять років, незважаючи на набагато глибше падіння. Про це йдеться у прогнозі S&P Global Market Intelligence.

Виведення валютних коштів та цінностей резидентами та нерезидентами України в країни Європейського Союзу з 24 лютого сягнуло трьох мільярдів євро.

Станом на 26 квітня в Україні залишаються знеструмленими 868 населених пунктів через активізацію бойових дій з боку російської федерації та виникнення нових пошкоджень.

5. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Військова допомога Україні. У вівторок, 26 квітня, на базі ВПС США "Рамштайн" у Німеччині пройшла конференція, на якій представники двох десятків країн обговорили підтримку України. В ході конференції міністр оборони України Олексій Резніков передав повідомлення від Києва.

Серед іншого, Україна потребує протиповітряну оборону та БПЛА, артилерійські системи, реактивні системи залпового вогню, танки, БТРи та БМП, літаки, протикорабельні ракети.

Державний департамент США 25 квітня застосував декларацію про надзвичайний стан, щоб схвалити потенційний продаж Україні боєприпасів на суму 165 мільйонів доларів, щоби допомогти країні захиститися від вторгнення росії.

Пентагон заявив, що пакет може включати артилерійські боєприпаси для гаубиць, танків і гранатометів, наприклад 152-мм снаряди для 2А36 Гіацинт; 152-мм снаряди для гармати Д-20; ВОГ-17 для автоматичного гранатомета АГС-17; боєприпаси калібру 125 мм для Т-72 і 152 мм для 2А65 Мста.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в ефірі польського телебачення підтвердив передачу танків Україні.

Минулого тижня британське міністерство оборони підтвердило, що Велика Британія відправляє основні бойові танки Challenger 2 до Польщі для заміни танків Т-72, які Польща відправить до України.

Фінансова допомога Україні. Британія скасувала всі мита та обмеження на український експорт згідно угоди про вільну торгівлю, яка мала повноцінно запрацювати для України з 2023 року. Відтепер скасовані всі тарифи та квоти, що охоплюються торговельною угодою між Британією та Україною, тобто передусім на аграрну та промислову продукцію.

Такий крок "надасть Україні економічну підтримку у скрутний час", переконані в уряді Сполученого Королівства.

Данія стала першим донором фонду, створеного Енергетичним співтовариством для відновлення енергетичної інфраструктури України.

Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков започаткував кампанію зі збору коштів для України і закликав громадян пожертвувати місячну зарплату, як це зробив він.

Гуманітарна допомога Україні. Велика Британія подарувала Україні 22 машини швидкої допомоги та 40 пожежних машин з обладнанням.

6. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

Міністр закордонних справ росії Сергій Лавров 25 квітня заявив про реальність ризику ядерної війни. За його словами, ризик ядерної війни реальний, і цю небезпеку "не можна недооцінювати".

Також він заявив, що російсько-українська війна закінчиться підписанням договору, але все залежатиме від перебігу бойових дій.

росіяни можуть планувати провокаційні вибухи на дамбі Карлівського водосховища Донецької області.

В Центре протидії дезінформації зазначають, що це може бути інформаційно-психологічною операцією окупантів,  однак  не можна повністю виключати можливості реалізації такого плану.

Кремль вустами свого посіпаки та голови бойовиків "ДНР" Дениса Пушиліна погрожує Україні "з урахуванням того, що відбувається в Придністров'ї".

РИА Новости повідомляє, що ніби то Пушилін заявив: "після виходу до кордонів Донецької області" потрібно розпочинати "наступний етап операції з врахуванням того, що відбувається в Придністров'ї та обстрілів прикордонних з Україною областей рф".

У Міноборони росії погрожують ударами по "центрах прийняття рішень" у Києві, якщо Україна атакуватиме об'єкти на території рф.

7. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Польща схвалила свій перший санкційний список, до якого увійшов російський Газпром, низка російських та білоруських олігархів – загалом 50 юридичних та фізичних осіб.

Великі комерційні банки в Естонії у зв'язку з війною в Україні призупиняють платежі в Росію та Білорусь, а також прийом платежів із цих країн.

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що країна готова припинити поставки російської нафти.

Негативний вплив санкцій на російську економіку. Volvo Cars і Jaguar Land Rover слідом за General Motors скорочують свої російські офіси - JLR фактично йде з рф, в штаті залишають лише персонал, який координуватиме адміністративні взаємодії на етапі закриття юридичної особи.

На тлі санкцій та порушень логістики оператори зв'язку припинили інвестувати в розвиток мереж - уже спостерігається дефіцит іноземного обладнання для розвитку мереж зв'язку.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА