20:36 27.04.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 27 квітня

12 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 27 квітня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"
 

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 27 квітня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, тривають наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з окупованим Кримом.

На Слобожанщині ворог здійснював систематичні обстріли із артилерії, зокрема і реактивних систем залпового вогню, по містах Харків і Дергачі та населеному пункту Прудянка.

На Ізюмському напрямку підрозділи зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії і 68-го армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ проводять наступальні дії у напрямку Барвінкового. Противник оволодів північно-східною околицею населеного пункту Велика Комишуваха, а також взяв під контроль населений пункт Заводи. Спроба наступу в районі Нової Дмитрівки успіху не мала, ворог зазнав втрат та відійшов.

З метою нарощування угруповання військ окупанти перекинули з території Бєлгородської області до міста Ізюм дві батальйонних тактичних групи зі складу 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ. Крім того, у районах населених пунктів Бєлгородської області противник розгорнув два ракетних дивізіони ОТРК "Іскандер-М".

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог продовжує обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення із мінометів та ствольної артилерії. Противник здійснив невдалу спробу прориву оборони наших військ в районі Курахового.

На Південнобузькому напрямку російські окупанти намагалися покращити тактичне положення своїх військ в напрямку Запоріжжя. Успіху не мають, із втратами відійшли.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 27 квітня орієнтовно склали: особового складу близько 22 400 (+300) осіб ліквідовано, танків ‒ 939 (+21) од, бойових броньованих машин ‒ 2 342 (+34) од, артилерійських систем – 421 (+5) од, РСЗВ – 149 (+0) од, засобів ППО – 71 (+2) од, літаків – 185 (+1) од, гелікоптерів – 155 (+1) од, автомобільної техніки – 1 666 (+23) од, кораблів/катерів – 8 (+0) од, цистерн з ПММ – 76 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня – 207 (+2), спеціальної техніки – 31 (+0), пускових установок ОТРК/ТРК – 4 (+0).

Збройні сили України завдали ударів по позиціях ворога на острові Зміїний, влучили в пункт управління і знищили зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10".

2. Ситуація в придністровському регіоні Республіки Молдова.

Ворог продовжує розхитування ситуації з провокаціями навколо регіону Придністров’я, організовуючи імітації терактів, анонсуючи ракетні удари та розсилаючи повідомлення мешканцям "ПМР" від імені Збройних Сил України із панічними закликами до евакуації.

В придністровському регіоні Республіки Молдова, у зв’язку з численними провокаціями з боку росії, запроваджено "червоний" рівень терористичної небезпеки. Особовий склад силових структур переведено на "казармений стан", посилено контроль на блокпостах, скасовано підготовку до проведення святкового параду 9 травня.

На думку президента Володимира Зеленського, росія намагається дестабілізувати ситуацію в регіоні Придністров’я: "ми чітко розуміємо, що це один з кроків російської федерації. Це вже працюють там спецслужби. Це вже не просто про фейкові новини".

3. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Як повідомляє британська розвідка у своєму щоденному огляді, Україна зберігає контроль над більшою частиною свого повітряного простору, у той час як росії не вдалося ефективно знищити українські ВПС чи придушити українську систему ППО. 

Російська авіація в основному зосереджена на півдні та сході України, надаючи підтримку російським сухопутним військам. росія має дуже обмежений доступ із повітря на північ і захід України, обмежуючи наступальні дії глибокими ударами з дистанційного озброєння, зазначається в огляді.

росія продовжує завдавати ударів по українських військових об'єктах та логістичній інфраструктурі по всій країні. Більшість російських авіаударів по Маріуполю, ймовірно, наносяться некерованими бомбами. Ця зброя збільшує ризик жертв серед цивільного населення.

Американська розвідка ділиться оперативними даними з українським військовим командуванням щодо того, куди націлені ракетні удари росіян, щоб українці могли швидко перемістити системи ППО. Про це повідомляє NBC News.

Чинні й колишні чиновники американської адміністрації кажуть, що США безперервно передають українському військово-політичному керівництву інформацію щодо місця й часу російських повітряних атак. Через це українське керівництво вчасно переміщує свої системи ППО та авіацію, тож російські ракети нібито влучають у пусті поля.

За словами одного з колишніх високопосадовців, американська розвідка передає оперативні дані із комерційних супутників на орбіті, які відстежують російські війська та авіацію. Але спецслужби США надають також і деталі щодо родів військ та підрозділів російської армії, які діють у різних точках на театрі бойових дій.

Крім того, завдяки цьому обміну інформацію між розвідувальними агенціями, у перші дні вторгнення українські сили зуміли вчасно збити великий російський транспортний літак із сотнями десантників на борту. Цей літак росіяни збирались посадити в аеропорту ім. Антонова в Гостомелі.

За словами чиновників, ЦРУ зосереджене на операції з охорони президента Володимира Зеленського, надаючи особистій охороні президента оперативні дані щодо планів російських диверсантів.  ЦРУ дає рекомендації Управлінню державної охорони, коли і куди перемістити Зеленського, щоб він не перебував з усім військовим і політичним керівництвом в одному місці.

Ще одне джерело  натякнуло журналістам, що в останні тижні обмін розвідданими між українським урядом та розвідувальними агенціями США ще більше пожвавився.

Як повідомляє Головне управління розвідки МО України, країни-члени (Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан) Організації договору колективної безпеки не виявляють бажання брати участь у війні проти України.

Попри наполягання рф, учасники ОДКБ не хочуть ухвалювати рішення щодо проведення миротворчих операцій поза межами своїх країн, в тому числі на території так званих "ДНР" та "ЛНР".

4. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців. До Офісу омбудсмена з 1 по 14 квітня надійшло близько 400 звернень про випадки сексуального насильства з боку російських окупантів.

Російські агресори вбивають українських дітей. Загалом станом на ранок 27 квітня відомо про 610 дітей, постраждалих в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. 

За офіційними даними, загинули 217 дітей (за останню добу кількість жертв не змінилася), кількість поранених зросла до 393 дітей.

З того, що відомо, найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 129, Київській – 114, Харківській – 93, Чернігівській – 66, Херсонській – 44, Миколаївській – 43, Луганській – 37, Запорізькій – 27, Сумській областях – 17, у м. Києві – 16, у Житомирській області – 15.

Російські окупанти вбивають та викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. На тимчасово захопленій території Запорізької області окупанти оглядають будинки місцевих жителів з метою виявлення місць проживання представників силових структур України. Здійснюють перепис місцевого населення. Пересування по тимчасово захопленій території без документів, що засвідчують особу, заборонене.

На тимчасово захопленій території Херсонської області окупантами проводиться підготовка до проведення так званого "референдуму", друкуються бюлетені, уточнюються особисті дані місцевих громадян України. При цьому, російські загарбники продовжують перешкоджати виїзду за межі захопленої території мирним жителям.

Джерела російських журналістів підтвердили, що в середині травня російська влада готує приєднання незаконних формувань "ДНР" і "ЛНР" через організацію сфальсифікованих "референдумів". Двоє з них також назвали ймовірні дати проведення – 14 і 15 травня.

В окупованому росіянами Херсоні розігнали проукраїнський мітинг, окупанти застосували сльозогінний газ – четверо людей зазнали травм та опіків.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. В ніч на 27 квітня російські окупанти обстріляли Дніпропетровську область, також потерпали від обстрілів Харківська, Луганська, Донецька та Херсонська області.

На Дніпропетровщині вночі обстріляли Зеленодольську громаду, що межує з Херсонщиною. У Зеленодольську влучили в підприємство енергетичної інфраструктури. Одна людина поранена. Загалом у громаді обстріляли кілька населених пунктів – сам Зеленодольск, села Мар’янське та Велика Костромка.

У Харкові вночі тривали обстріли, в Київському районі виникло кілька пожеж у багатоповерхових житлових будинках. Станом на ранок інформації про постраждалих немає. По області протягом доби обстрілювали Золочів, Дергачі, Чугуїв.

Луганщина: практично вся територія області потерпала від обстрілів, загинуло 3 цивільних. Найбільше Рубіжне та Лисичанськ. У Лисичанську обстріляли школу, у бомбосховищі якої перебували 23 людини, жертв немає.

Зранку 27 квітня по Гірській громаді нанесено авіаудар - щонайменше одна людина загинула.

У Донецькій області увечері 26 квітня та вранці 27 квітня російські окупанти обстріляли Авдіївку фосфорними снарядами, також вранці завдали по місту авіаудару – щонайменше одна людина отримала поранення.

Світлодарську ТГ (район Зайцево) обстріляли касетними боєприпасами. Мар'їнка, Красногорівка, Вугледар, Лиман всю ніч зазнавали обстрілів з артилерії.

У Херсонській області тривають бойові дії в прикордонних із сусідніми областями населених пунктах (Високопільська, Великоолександрівська, Нововоронцовська, Станіславська ТГ). Вибухи та обстріли були майже на всій території області.

Російська армія вдруге вдарила ракетами по автомобільно-залізничному мосту через Дністровський лиман у Затоці Одеської області. Через руйнування Укрзалізниця припинила рух приміських поїздів до Білгород-Дністровського 

5. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

У Кремлі не розглядають можливості забрати з України кума путіна Віктора Медведчука в обмін на визволення українських військових.

6. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Влада та суспільство демонструє згуртованість, патріотизм та віру у перемогу. Кабінет Міністрів України за участі Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні і Товариства Червоного Хреста України запустить нову програму виплат для вимушених переселенців. Фінансова допомога в межах програми складе 2500 грн на особу.

Нацбанк України переказав на потреби військових майже 15,4 млрд грн, на спеціальному рахунку залишилося 137 млн грн.

Економічні збитки внаслідок російської агресії. Світовий банк заявив, що зростання цін на продукти харчування та енергоносії може тривати до кінця 2024 року через збої в торгівлі та виробництві. Про це пише Bloomberg.

Очікується, що зростання цін на енергоносії, яке досягло найвищого рівня з часів нафтової кризи 1973 року, перевищить 50% у 2022 році, а потім знизиться у 2023 та 2024 роках. Прогнозується, що ціни на сільськогосподарську продукцію та метали збільшаться майже на 20% у 2022 році, а в наступні роки знизяться і залишаться на підвищеному рівні.

Ознаки відновлення української економіки. Національний банк у квітні здійснив емісію 50 млрд грн шляхом купівлі військових облігацій на відповідну суму.

Відновлення інфраструктури на деокупованих територіях. 27 квітня завершено прокладання водогону до міста Ірпінь та поєднання його з водопровідною системою Києва. Вода у місто постачатиметься зі столичних водопровідних станцій.

Унаслідок військових дій водопровідно-каналізаційне господарство Ірпеня було зруйноване, і ситуація стала критичною, тож роботи розпочались одразу ж після звільнення міста.

7. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Голова G20 та президент Індонезії Джоко Відодо запросив главу України Володимира Зеленського взяти участь у саміті "Великої двадцятки". Раніше запрошення отримали усі члени, в тому числі російський лідер путін.

Оскільки вторгнення росії в Україну перетворилося на виснажливу війну без будь-якої серйозної мирної угоди, США та союзники почали говорити про нову, більш довгострокову мету війни: перемогти росію настільки рішуче на полі бою, щоб вона не змогла повторно напасти на Україну.

Відзначається, що такий меседж найчіткіше доніс у понеділок міністр оборони США Ллойд Остін після візиту до столиці України, повідомляє CNN.

73% американців підтримують зусилля США щодо постачання зброї Україні, що є найвищим рівнем підтримки з моменту вторгнення росії. Про це свідчить опитування Reuters/Ipsos.

Австрія повернула своє посольство до Києва після того, як евакуйовувала його у зв’язку з війною. 

Військова допомога Україні. Міністерство оборони США створило центр управління для координації постачання та оптимізації доставки військової допомоги Україні у німецькому Штутгарті, в зоні відповідальності Європейського командування США.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що має для росії погані новини після зустрічі 40 міністрів оборони країн світу, оскільки Україна суттєво посилюється.

Британія та інші західні держави повинні надати Україні військові літаки в рамках довгострокової військової підтримки. З таким закликом виступить міністр закордонних справ Ліз Трасс у програмній зовнішньополітичній промові в четвер, повідомляє BBC.

Міністерство оборони Великої Британії оприлюднило узагальнену інформацію про нелетальну допомогу, надану Україні після російського вторгнення. Україна отримала 90 тисяч наборів харчування, 10 палет медичного обладнання, 3 тисячі бронежилетів і 77 тисяч шоломів.

Канада закупить для військових України 8 броньованих автомобілів.

Фінансова допомога Україні. Європейська комісія запропонувала призупинити на рік імпортні мита на весь український експорт до країн Європейського Союзу.

"Ця пропозиція, яка є безпрецедентним жестом підтримки країни у стані війни, також передбачає призупинення на один рік усіх антидемпінгових та захисних заходів ЄС щодо експорту української сталі", - йдеться у заяві ЄК.

Зазначається, що цей крок покликаний допомогти збільшити експорт України до ЄС і полегшити скрутне становище українських виробників та експортерів в умовах військового вторгнення росії.

8. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

Президент рф путін досі запевняє, що всі завдання війни проти України, яку він називає "спеціальною військовою операцією", будуть виконані.

Губернатор Бєлгородської області рф В'ячеслав Гладков повідомив, що, за попередніми даними, в районі села Стара Нєлідовка горить склад боєприпасів.

Канцлер Австрії назвав фейком російської пропаганди повідомлення про згоду Відня платити за російський газ рублями. "До того, як тут поширюватимуться фейкові новини російської пропаганди. Звичайно, OMV продовжить оплачувати постачання газу з росії в євро. Австрія суворо дотримується спільно узгоджених санкцій ЄС", - написав Карл Негаммер у Twitter в середу.

9. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії, припинення постачання російського газу до країн ЄС. Десять компаній у Євросоюзі відкрили рублеві рахунки у Газпромбанку, як того вимагає Кремль, при цьому чотири з них вже провели оплату в рублях. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерело, близьке до російського "Газпрому".

За неофіційною інформацією, росія припинила постачання газу до Польщі, імовірною причиною є відмова платити за нього в рублях.

Російський Газпром проінформував болгарську газову компанію Bulgargaz про припинення постачання газу з 27 квітня. Про це повідомляє міністерство енергетики Болгарії. Відомство заявило, що вживаються заходи щодо забезпечення альтернативних постачань газу та необхідності обмежувати споживання газу в країні немає.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що зупинка "Газпромом" в односторонньому порядку поставок газу споживачам у Європі є черговою спробою росії використати газ як інструмент шантажу.  Вона зазначила, що держави-члени розробили плани на випадок непередбачених обставин саме для такого сценарію.

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала вважає дії рф по припинення газу в ЄС порушенням договорів та аргументом на користь енергетичного ембарго.

Негативний вплив санкцій на російську економіку. Міністр фінансів російської федерації Антон Сілуанов повідомив, що дефіцит бюджету росії на 2022 рік, за його попередньою оцінкою, становитиме 1,6 трильйона рублів або близько 2,16 мільярда доларів за офіційним курсом.

Очільник Рахункової палати рф Алєксєй Кудрін передбачає "дуже складну ситуацію" для росії у найближчі 2 роки, лише за базовим сценарієм росіяни очікують цьогоріч падіння ВВП у 8,8%. Про це повідомляє російське РБК.

Консервативні прогнози росіян оцінюють падіння ВВП у 12,4% цьогоріч. Додаткові витрати на підтримку економіки перевищать 53 млрд доларів (4 трлн руб).

Система Visa оцінила втрати компанії від виходу з рф: 35 млн доларів витратили на деконсолідацію російської дочірньої структури, ще 25 млн дол. США - на підтримку російського та українського персоналу.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА