20:52 28.04.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 28 квітня

11 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 28 квітня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"
 

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 28 квітня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, найбільша активність противника у четвер спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Слобожанському напрямку ворожі підрозділи здійснили спробу наступу на позиції Сил оборони України на напрямках Бражківки та Довгенького. Успіху не мали, зазнали втрат та відійшли. Також окупанти безуспішно намагалися взяти під контроль основні об’єкти Великої Комишувахи.

Силами оборони України відновлено контроль над населеним пунктом Кутузівка Харківської області.

Ворог здійснив розгортання на території Бєлгородській області до п’яти дивізіонів ОТРК "Іскандер-М" та вивів для відновлення боєздатності на територію рф батальйонну тактичну групу повітряно-десантних військ через значні втрати в особовому складі та військовій техніці.

Крім того, батальйонна тактична група зі складу підрозділів 29-ї армії Східного військового округу переміщена з території Белгородської області рф на Харківщину.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник намагався повністю захопити Рубіжне, але успіху не мав, зазнав втрат і відступив на раніше зайняті позиції.

На Курахівському напрямку ворог безуспішно намагався наступати у напрямках населених пунктів Солодке та Новомихайлівка.

Противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Основні зусилля зосереджував на блокуванні підрозділів ЗСУ в районі заводу "Азовсталь" з метою недопущення їх прориву.

На напрямку Донецьк – Запоріжжя ворог проводив наступ у напрямку населених пунктів Нескучне і Времівка, успіху не мав.

В Якимівці Мелітопольського району Запорізької області підірвано залізничний міст, яким російські військові доставляли зброю та паливо з окупованого Криму.

На Південнобузькому напрямку успішно відбито спробу штурмових дій противника в районах  населених пунктів Олександрівка, Таврійське; Іванівка та Заградівка.

Україна захищатиметься від російської військової агресії у будь-який спосіб, зокрема й ударами по складах і базах рф. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter.

Подоляк дав зрозуміти, що світ визнає таке право за нашою державою, даючи відсіч російським загарбникам. Зокрема радник Єрмака послався на слова держсекретаря США Ентоні Блінкена.

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Сполучені Штати зняли деякі обмеження щодо обміну розвідувальними даними з Україною на тлі посилення наступу рф на сході та півдні. Про це повідомляє Bloomberg.

Директор Національної розвідки Авріл Хейнс повідомила Конгресу про кроки цього місяця після того, як представник Майк Тернер, головний республіканець у комітеті з розвідки Палати представників, написав секретного листа, в якому закликав адміністрацію Байдена зняти обмеження.

Розширений обмін покликаний допомогти Україні захистити і потенційно повернути територію в цих регіонах, сказав співрозмовник агентства.

Як повідомляє британська розвідка у своєму огляді, Чорноморський флот росії, незважаючи на втрати кораблів, зберігає здатність завдавати ударів по українських та прибережних цілях.

Відзначається, що в цей час у Чорноморській оперативній зоні знаходяться близько 20 кораблів ВМФ росії, у тому числі підводні човни.  Протока Босфор залишається закритою для всіх нетурецьких військових кораблів, що робить росію нездатною замінити втрачений крейсер "Москва" у Чорному морі. 

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців. Нідерланди надішлють в Україну групу судово-медичних експертів для збору доказів про військові злочини у рамках розслідування, розпочатого Міжнародним кримінальним судом у Гаазі.

Зважаючи на значну кількість явних свідчень систематичних і численних воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених проти українців збройними силами рф за вказівкою президента путіна та членів російського парламенту... Палата громад Канади визнає, що рф чинить геноцид проти народу України.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова у Facebook розповіла, що прокурори Бучанської окружної прокуратури "присвоїли заслужені звання" підозрюваних у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни 10 військовослужбовцям 64 бригади ЗС рф.

Американський телеканал CNN оприлюднив нове відео, зняте з дрона над Бучею, де російська техніка їздить вулицями повз тіла вбитих мешканців міст.

Російські окупанти вбивають та викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. Президент України Володимир Зеленський висловив свою вдячність і підтримку українцям, які мужньо виходять на протест проти російської окупації на захоплених територіях Півдня в Херсоні, в усіх громадах області, в тимчасово окупованих районах Запорізької області й ведуть опір у тилу ворога.

Як повідомив начальник Національного центру управління обороною рф Михайло Мізінцев у РИА Новости,  в росію "евакуювали" понад мільйон людей, у тому числі 183 тисяч дітей, "із небезпечних районів України" та ОРДЛО з початку війни.

Українська влада неодноразово повідомляла про факти примусової депортації українців, у тому числі дітей без батьків, до росії - зокрема, з Маріуполя та Ізюма. За окремими даними більше 30 тисяч маріупольців окупанти примусово депортували до росії.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. У ніч на 28 квітня російська армія продовжувала обстрілювати Харківську, Луганську, Донецьку області, Запоріжжя, завдала ракетного удару по с. Шевченкове у Миколаївській області.

На Сумщині у середу ввечері о 21:50 росія почала провокаційний обстріл наших територій з мінометів. Понад півсотні "прильотів", усі – на території Есманської громади. Дані про постраждалих уточнюються.

Харківська область: цієї ночі тривали поодинокі артилерійські обстріли  східних районів Харкова. За попередніми даними, за ніч постраждалих немає. По області протягом доби росіяни обстрілювали Золочів, Дергачі, Чугуїв.

Щонайменше одна людина загинула та двоє постраждали у результаті ворожих обстрілів Харкова вдень 28 квітня. 

Луганщина: по десять разів ворог обстрілював Попасну та Лисичанськ, чотири, але дуже тривалі рази – Гірську громаду. Детальна інформація про ушкодження та наслідки з’ясовується. Наразі відомо про 4 загиблих.

Донеччина: Авдіївка, Мар'їнка, Красногорівка, Новомихайлівка, Лиман, Вугледар – під постійними обстрілами. Загарбники обстріляли Слов’янський курорт, обстрілявши корпуси лікарні – прокуратура відкрила справу за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Вдень російські некеровані авіаракети влучили у промислове підприємство та житлові квартали Нью-Йорка на Донеччині, троє людей загинули.

Російські окупанти вночі 28 квітня завдавали ударів по військовому польовому госпіталю на території заводу "Азовсталь" у Маріуполі – є загиблі і поранені.

Херсонщина: вночі над містом – сильні вибухи, майже на всій території області обстріли. Також є випадки викрадення цивільного населення. 

Миколаївська область: за попередньою інформацією, ракетного обстрілу зазнало  с. Шевченкове. Ракета влучила у приватний будинок. Дані щодо постраждалих уточнюються.

Російські військові завдали ракетного удару по Запоріжжю, попередньо - постраждали троє людей, пошкоджено два будинки в приватному секторі.

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

Українська влада провела черговий обмін полоненими з російськими окупантами, врятувавши 45 українців, зокрема 5 поранених військових Збройних сил України.

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Економічні збитки внаслідок російської агресії. За оцінками уряду, лише у 2022 році ВВП може впасти на 30-50%. Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль пише у колонці The Economist.

За його словами, за перші шість тижнів війни загальна шкода економіці України перевищила 500 мільярдів доларів. "За оцінками уряду, у довгостроковій перспективі ця цифра може зрости до 1 трлн доларів, або вп'ятеро більше за торішній ВВП", - зазначив він.

В Україні через бойові дії загальна кількість відключених газорозподільних станцій становить 47 з 1395, 85% із них - у Харківській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях.

Відновлення інфраструктури на деокупованих територіях. Місцева влада Київщини планує до кінця травня встановити тимчасові понтонні переправи та споруди через усі зруйновані мости в області.

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. У четвер президент Джо Байден попросить у Конгресу 33 мільярди доларів на підтримку України, а також нові юридичні інструменти для посилення санкцій і вилучення активів російських олігархів. Про це повідомляє Reuters з посиланням на американських чиновників.

Великий запит на фінансування включає понад 20 мільярдів доларів на зброю, боєприпаси та іншу військову допомогу, а також 8,5 мільярдів доларів прямої економічної допомоги уряду та 3 мільярди доларів на гуманітарну та продовольчу допомогу.

Палата представників США ухвалила символічний законопроект, який закликає президента Джо Байдена продати заморожені предмети розкоші російських підсанкційних олігархів, а кошти спрямувати на   допомогу Україні.

Військова допомога Україні. У четвер німецький Бундестаг проголосував за документ, який закликає уряд розширити і пришвидшити надання Україні важкого озброєння.

Президент України Володимир Зеленський заявив про досягнення домовленостей між сторонами щодо ремонту української військової техніки у Болгарії. Про це він заявив за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим у Києві, повідомляє "Європейська правда".

Гуманітарна допомога Україні. Федеральний уряд Німеччини хоче інвестувати додаткові 20 мільйонів євро у культурну підтримку та медіа-допомогу Україні.

За два дні понад 4 тисяч американців подали заявки  на спонсорування українців, які бажають приїхати до Штатів, у рамках програми "Єднаймося для України".

7. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

У російському Красноярському краї вирішили поповнити власний фонд сільськогосподарської продукції за рахунок незаконних поставок з окупованих територій України.

Прес-служба законодавчих зборів Красноярського краю повідомляє, що "депутати на засіданні майже одноголосно підтримали рішення щодо ввезення зерна з Херсонської області, яке частково взяли під контроль ЗС рф… експропріація надлишків минулорічного та нинішнього врожаю фермерів Херсонського регіону стане одним з інструментів надання допомоги малим формам господарювання, споживчим кооперативам".

Однак, з сайту Законодавчих зборів Красноярського краю рф зникла новина про те, що депутати краю підтримали постачання зерна з Херсонщини, яку частково окупувала росія. Стверджується, що ця новина - фейк.

Глава російської розвідки Сергєй Наришкін заявив, начебто має дані про плани Вашингтону і Варшави встановити "військово-політичний контроль Польщі" над її нібито "історичними володіннями" в Україні. Про це пише підконтрольне Кремлю агентство РИА "Новости".

За теорією, яку просуває російська розвідка, Польща нібито хоче ввести свої війська у західні області України під гаслом "захисту від російської агресії".

8. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Міністри енергетики країн Євросоюзу 2 травня проведуть позачергову зустріч, на якій обговорять газовий шантаж рф після того, як "Газпром" припинив постачання газу Польщі та Болгарії.

Нафтогігант Shell більше не прийматиме нафтопродукти, які містять будь-яку частку російського походження. Про це повідомляє Reuters.

Негативний вплив санкцій на російську економіку. Реальні наявні доходи росіян відреагували на війну в Україні та санкції Заходу падінням: за підсумками першого кварталу 2022 року вони скоротилися на 1,2% у річному вираженні. Це випливає з оцінок Росстату соціально-економічного становища за березень 2022 року, передає The Bell.

Причина спаду реальних доходів росіян – різке зростання цін на тлі санкцій і девальвації рубля. У березні річна інфляція в росії підскочила до 16,7% з 9,2% у лютому – таке значне зростання показника за місяць стало рекордним із січня 1999 року (тоді ціни зросли на 8,38%).

З 24 лютого експорт викопного палива з росії морем та трубопроводами оцінюється у 63 млрд євро, 71% цього обсягу (44 млрд) припадає на Євросоюз. Про це заявив у своєму аналізі Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Найбільшими імпортерами російського викопного палива за останні два місяці стали: Німеччина (9,1 млрд євро), Італія (6,9 млрд євро), Китай (6,7 млрд євро), Нідерланди (5,9 млрд євро), Туреччина (4,1 млрд євро) та Франція (3,8 млрд євро).

На тлі війни в Україні поставки вугілля з росії зросли на 20%, а зрідженого природного газу – на 50%.  Закупівля газу Європейським Союзом через трубопровід зросла на 10%. 

За підсумками першого кварталу 2022 року зростання цін на вживані авто в рф становить 20-50%, за останні 12 місяців - 39-75%.

***

Фонд "Відкрита політика" (далі – Фонд, http://openpolicy.org.ua) є відомою громадської організацією, яка проводить аналітичні дослідження та інформаційні кампанії, зокрема з питань внутрішньої та зовнішньої політики, захисту прав молоді з тимчасово окупованих територій на отримання вищої освіти в Україні.

З початком російської агресії експерти Фонду разом з іншими провідними українськими аналітиками об’єдналися в команду для реалізації проекту  "Інформаційна оборона України".  Експерти  проекту щоденно готують огляди військово-політичної ситуації в Україні українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України", https://t.me/info_defense_ua.

Вже три місяці ми працюємо на волонтерських засадах, безоплатно в умовах військових дій, іноді під звуки повітряних тревог.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Допомога у гривнях: ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомога у доларах: ви можете перерахувати на рахунок

1. Beneficiary name (exact name of bank account holder): Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов)

2. Beneficiary city and country:

City Kiyv

Country Ukraine

3. Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine"

4. IBAN number: UA513226690000026207001378162

6. Swift number: COSB UA UK KIE

7. Full address of bank (street, city and country): Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine

8. Other information (Bank code, ABA number, BSB number): Intermediary bank: Citibank N.A., New York, Swift: CITIUS33

Дякуємо за кожну Вашу пожертву, вона для нас дуже важлива і протрібна.

Слава Україні!

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА