20:23 29.04.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні за добу 29 квітня

13 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні за добу 29 квітня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"
 

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 29 квітня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, росіяни продовжують проводити наступальні дії на сході України з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

На Донецькому та Таврійському напрямках підрозділи противника намагаються вести наступ на Лиманському, Сєверодонецькому та Попаснянському напрямках.

Противник продовжує спроби встановити повний контроль над населеними пунктами Рубіжне та Попасна і здійснює підготовчі заходи до просування на Сєверодонецьк.

На Маріупольському напрямку ворог продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Основні зусилля зосереджував на блокуванні підрозділів ЗСУ в районі заводу "Азовсталь", а також здійснював перекидання частини підрозділів з Маріупольського на Курахівський напрямок.

На Слобожанському напрямку вороже угруповання зі складу 6-ї загальновійськової армії, берегових військ балтійського та північного флотів основні зусилля зосереджує на утриманні займаних позицій у районі на північ та південний схід від міста Харкова, намагається здійснити розгортання додаткових артилерійських підрозділів.

Збройні сили України звільнили від російських окупантів село Руська Лозова на Харківщині. Це стратегічно важливий населений пункт, що знаходиться на автомобільній трасі Харків-Бєлгород. Саме з цього передмістя ворог вів прицільний вогонь по цивільній інфраструктурі та житловим масивам Харкова.

На Ізюмському напрямку противник діє силами підрозділів зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії, 68 армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ. Основні зусилля ворог зосереджує на веденні розвідки та завданні вогневого ураження підрозділам Збройних Сил України.

На Південнобузькому та Бессарабському напрямках противник наявним комплектом сил намагається вести бойові дії з метою покращення свого тактичного положення. Продовжує здійснювати перегрупування, нарощує систему вогневого ураження, вдосконалює інженерне обладнання позицій.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 28 квітня орієнтовно склали: особового складу - близько 23000 (+200) осіб ліквідовано, танків ‒ 986 (+16) од, бойових броньованих машин ‒ 2418 (+29) од, артилерійських систем – 435 (+4) од, РСЗВ - 151 (+0) од, засоби ППО - 73 (+1) од, літаків – 189 (+2) од, гелікоптерів – 155 (+0) од, автомобільної техніки - 1695 (+7) од, кораблі /катери - 8 (+0) од, цистерн з ПММ - 76 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 229 (+14), спеціальна техніка - 31 (+0), пускові установки ОТРК/ТРК - 4 (+0).

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Ізюмському напрямку.

росія за час війни випустила по Україні 1300 ракет, що коштувало агресору щонайменше 7,5 млрд доларів.

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Як повідомляє Головне управління розвідки МО України, у захопленому селі Киселівка на Херсонщині відбулася перестрілка між російськими військовими бурятського та чеченського походження.

У нічному інциденті відзначились по понад 50 учасників з кожного боку. Точна кількість поранених і загиблих наразі невідома. Причини міжетнічного конфлікту полягають в небажанні бурятів вести наступальні бойові дії та "нерівноправність" умов з чеченцями. 

3. Обстріл Києва під час візиту Генерального Секретаря ООН Антоніу Гутерріш.

Внаслідок влучення російської ракети ввечері 28 квітня в житловий будинок у Шевченківському районі Києва постраждало 10 людей. Під завалами будинку знайшли тіло загиблої людини, це журналістка "Радіо Свобода" Віра Гурич.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш шокований тим, що росія завдала ракетного удару по Києву, поки він перебуває у столиці України.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що шокований і вражений вечірнім обстрілом російськими військами Києва, де перебували з візитом генсекретар ООН Антоніу Гутерріш і прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков.

4. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців. Британія спрямує в Україну команду фахівців з питань військових злочинів, щоб допомогти Україні з документуванням доказів та розслідуванням.

 

 

Російські агресори вбивають українських дітей. Офіційно підтверджена кількість загиблих від війни українських дітей зросла до 219-ти, а кількість поранених – до 398-ми внаслідок документування злочинів російської армії.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 139, Київській – 115, Харківській – 95, Чернігівській – 68, Херсонській – 44, Миколаївській – 43, Луганській –37, Запорізькій – 27, Сумській області – 17, у м.Києві – 16, у Житомирській області – 15.

Стало відомо, що в перший тиждень березня на автодорозі біля с. Красне Чернігівського району Чернігівської області на міні підірвався автомобіль, у результаті чого загинули діти – 2-х та 14 років.

7 березня під час артилерійського обстрілу окупантами Романівського мосту в м. Ірпінь отримав контузію 10-річний хлопчик.

28 квітня внаслідок обстрілу ворожими військами с. Циркуни Харківського району Харківської області отримала поранення 10-річна дівчинка.

28 квітня внаслідок обстрілу м. Запоріжжя отримали поранення 5 людей, серед яких дитина.

Російські окупанти вбивають та викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. Станом на 27 квітня зафіксовано 243 злочини проти журналістів та медіа в 16 регіонах України. Загалом за час війни семеро журналістів вбито під час виконання професійних обов`язків, 15 зникли безвісті, 14 загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів не під час виконання ними професійних обов`язків, 9 було поранено внаслідок обстрілів російських окупантів, 8 журналістів захоплено та викрадено.

Міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив, що почастішали випадки викрадення російськими окупантами людей на блокпостах і просто на вулицях, тому наразі пересуватися містом і районом небезпечно.

Cпівзасновник мережі благодійних організацій, що працюють в Україні, Домінік Бірн, якого цитує BBC, повідомив, що двох співробітників гуманітарної організації Британії взяли під варту російські військові в Запорізькій області. За даними Бірна, вчора двоє британців намагалися допомогти матері з двома дітьми виїхати із населеного пункту, який окупували росіяни. Ті зупинили британців на блокпості, їхня подальша доля невідома.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. Російська армія ввечері 28 квітня завдала ракетних ударів по Києву та Київській області, а також по Хмельниччині, вранці 29 квітня обстріляла села у Дніпропетровській області, від постійних обстрілів продовжують потерпати Харківська, Луганська, Донецька та Херсонська області. 

Харківська область: вночі 29 квітня тривав обстріл житлових районів міста Харків із артилерії та РСЗВ. Протягом доби окупанти безперервно обстрілювали Харківський район, населені пункти Покотилівка, Хроли, Котрярі. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

Луганщина: за добу – обстріли Сєвєродонецька, Лисичанська, Гірського, Привілля. У кожному з цих міст є пошкодження житлового фонду та господарчих споруд. Загиблих серед цивільних немає.

Донеччина: вся лінія фронту – обстріли: "Гради", артилерія, міномети, авіація, ракети. У четвер ввечері був ракетний удар по околицях Краматорська.

Маріуполь – під завалами польового госпіталю на заводі "Азовсталь" загинув щонайменше один український захисник, ще майже сотня до того поранених бійців отримали чергові контузії. На п'ятницю 29 квітня "намічається операція по виводу із заводу "Азовсталь" цивільних".

Херсонщина: в області вибухи та обстріли, ворог намагається взяти під контроль населені пункти, вдається до погроз та викрадень. 

На Дніпропетровщині ніч пройшла спокійно, але вранці росіяни з "Градів" обстріляли два села на межі з Херсонщиною. Попередньо, людей не зачепило.

Київщина: ввечері 28 квітня було завдано ракетного удару по інфраструктурі Фастівської громади, поранено дві людини. 

У Києві внаслідок ракетного удару по центру міста пошкоджено будинок, 10 людей постраждали

Хмельницька область: увечері був ракетний удар у інфраструктурний об'єкт в одній із територіальних громад Шепетівського району на території Хмельницької області. 

5. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

В Офісі президента Володимира Зеленського повідомили, що "сьогодні планується операція щодо виведення цивільного населення з заводу", але не уточнили подробиць.

За даними "Української правди", евакуація цивільних із "Азовсталі" планувалася ще на четвер, 28 квітня, однак процес зупинив нічний авіаобстріл госпіталю на "Азовсталі".

Як переконують співрозмовники УП у владі, після евакуації цивільних Україна спробує провести евакуацію найбільш важких поранених із заводу.

6. Ухвалення закону про ленд-ліз – докорінна зміна філософії військової допомоги Україні.

Палата представників схвалила законопроект щодо відновлення програми часів Другої світової війни. Новий законопроект дозволить більш ефективно надсилати зброю, боєприпаси та обладнання в Україну.

Документ, відомий як Закон про ленд-ліз про оборону демократії України від 2022 року, прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних поставок за рахунок скорочення бюрократичної тяганини. Перед цим 6 квітня зазначений законопроект одноголосно ухвалив Сенат США. Тепер закон мають відправити на підпис президенту Байдену.

На думку аналітиків Інформаційної оборони, ухвалення зазначеного законопроекту означає, що співпраця між Україною та США вийшла на якісно новий рівень, а філософія надання американської допомоги змінилися докорінним чином.

Зараз, до набрання чинності закону про ленд-ліз, президент США повинен кожен раз звертатися до Конгресу із запитом про надання військової допомоги Україні  на певну суму, наприклад на 800 млн. доларів. Після отримання рішення узгоджується номенклатура поставок і лише потім відбувається саме постачання зброї. Це досить тривалий бюрократичний процес, а при вичерпанні визначеного ліміту коштів потрібно знову звертатися до Конгресу.

З ухваленням закону про ленд-ліз військова допомога вже не обмежується певними фінансовими рамками.

Оплата за поставлену військову техніку та озброєння відбувається після війни. Оплаті підлягає лише та техніка та амуніція, яка не була знищена під час військових дій. До речі не прийдеться платити, якщо Україна вирішить повернути вцілілу військову техніку та озброєння назад до США.

Також із ухваленням закону значно розширюється номенклатура поставок зброї. Практично до України можуть поставлятися усі види військової техніки та зброї, окрім зрозуміло ядерної, які виробляються в США або можуть бути закуплені на міжнародному збройному ринку.  Таким чином Україна може розраховувати на сучасні системи ППО типу Patriot, літаки F-16 та F-18 та навіть F-35, системи залпового вогню, танки Abrams та інші види надсучасного озброєння та техніки.

Ухвалення закону про ленд-ліз значно спростить процедуру поставок зброї до України, зніміть зайві бюрократичні обмеження, створить більш сприятливі фінансові умови для надання військової допомоги Україні та поставок надсучасних видів зброї.

7. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Влада та суспільство демонструє згуртованість, патріотизм та віру у перемогу. Місто Вінниця вирішило передати Миколаєву, який понад 2 тижні потерпає без водопостачання, 420 тонн артезіанської води.

Цього року влада планує надати для тимчасового проживання вимушених переселенців понад 53 тисячі квартир.

Ознаки відновлення української економіки. Майже кожен другий український бізнес повністю або частково повернувся до роботи після вимушеного призупинення 24 лютого. Про це йдеться у результатах опитування Опендатабот.

8. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Президент Володимир Зеленський запевняє, що Україна буде вимагати максимум гарантій безпеки від своїх партнерів і союзників, аби не дозволити в майбутньому повторення російського вторгнення.

Глава МЗС Дмитро Кулеба у п’ятницю вранці закликав світові держави визначитись, які гарантії безпеки вони готові надати Україні.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що Рада безпеки ООН не зробила те, що мала зробити у контексті нападу рф на Україну.

ОБСЄ найближчим часом згорне роботу Спеціальної моніторингової місії в Україні. Це рішення стало наслідком відсутності консенсусу на Постійній раді Організації з безпеки та співпраці в Європі 31 березня 2022 року щодо продовження мандату місії.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що президент України Володимир Зеленський та президент росії путін зустрінуться згодом, але зараз їхні переговори "не на часі". 

Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс повідомила про своє повернення до Києва. Посольство Азербайджанської Республіки та Посольство Нідерландів у Києві відновлюють свою роботу з 29 квітня. 

Військова допомога Україні. В Адміністрації президента США Джо Байдена заявляють, що запит на 33 мільярди доларів допомоги для України є нагальним, бо з виділених 3,5 мільярда доларів на військову безпеку залишилося близько 250 мільйонів доларів.

Польща поставила Україні понад 200 танків Т-72 та кілька десятків бойових машин піхоти.

Повітряне командування "Південь" отримало зенітний ракетний комплекс С-300 від країн-партнерів (Словаччини) – ЗРК уже виконує бойові завдання у південному регіоні.

Фінансова допомога Україні. Україна отримає від Норвегії, Австрії та Сполучених Штатів Америки додаткові грантові кошти в сумі 495 млн євро.

Грант буде спрямовано для забезпечення першочергових соціальних, гуманітарних видатків, видатків на охорону здоров’я, підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Гуманітарна допомога Україні. Організація Об’єднаних Націй планує надати готівкові виплати значній кількості українців за умов, які є незвичними для організації. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на прес конференції у Києві.

Він повідомив про здійснення агенціями ООН виплат постраждалим від нападу рф: "ми готові надавати готівкові виплати – до кінця травня 1,3 млн, до серпня – 2 млн осіб, але це буде в координації з українським урядом".

З червня українцям, які шукають у Німеччині захисту від війни, буде надано кращий рівень соціального захисту і підтримку у пошуку роботи.  Починаючи з 1 червня українці, які отримали дозвіл на проживання, отримуватимуть соціальну допомогу, яку отримують німецькі безробітні, мінімум 449 євро.

Мільярдер Ілон Маск, окрім станцій супутникового інтернету Starlink, передав Україні сонячні панелі та системи збереження енергії Tesla Powerwall.

9. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Як повідомило Міністерство фінансів, росія за тиждень до закінчення пільгового періоду виплатила купони за єврооблігаціями із погашенням у 2022 та 2042 році у доларах, як того вимагають контракти.

Нові санкції та обмеження проти росії. Уряд Норвегії вирішив приєднатися до санкцій Євросоюзу та закрити сухопутний кордон для вантажівок з рф, а порти — для російських кораблів.

Президент Джо Байден заявив, що Штати не дозволять росії уникнути наслідків за агресію, використовуючи нафту і газ: "вчора росія пригрозила двом нашим союзникам припиненням постачання енергоносіїв. Скажу чітко: ми не дозволимо росії залякуваннями чи шантажем уникнути санкцій. І ми не дозволимо їй використовувати свою нафту, щоб уникнути наслідків за агресію".

Компанія Eni має намір дотримуватися існуючих договірних умов із закупівель російського природного газу і тому не відкривала рублевого рахунку.

Провідна данська енергетична компанія Ørsted відмовилася платити за постачання російського газу в рублях.

Біржа Binance заблокувала акаунти падчерки міністра закордонних справ рф Сергія Лаврова Поліни Ковальової, дочки прес секретаря президента рф Дмитра Пєскова Єлизавети Пєскової та сина магната Костянтина Малофєєва, який перебуває під санкціями OFAC.

***

Фонд "Відкрита політика", http://openpolicy.org.ua, є відомою громадської організацією, яка проводить аналітичні дослідження та інформаційні кампанії.

З початком російської агресії експерти Фонду разом з іншими провідними українськими аналітиками об’єдналися в команду для реалізації проекту  "Інформаційна оборона України". Експерти проекту щоденно готують огляди військово-політичної ситуації в Україні українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України", https://t.me/info_defense_ua.

Вже майже три місяці ми працюємо на волонтерських засадах, безоплатно в умовах військових дій, іноді під звуки повітряних тревог.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Допомога у гривнях: ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомога у доларах: ви можете перерахувати на рахунок

1. Beneficiary name (exact name of bank account holder): Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов)

2. Beneficiary city and country:

City Kyiv

Country Ukraine

3. Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine"

4. IBAN number: UA513226690000026207001378162

6. Swift number: COSB UA UK KIE

7. Full address of bank (street, city and country): Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine

8. Other information (Bank code, ABA number, BSB number): Intermediary bank: Citibank N.A., New York, Swift: CITIUS33

Дякуємо за кожну Вашу пожертву.

Слава Україні!

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА